DNA – Control judiciar avocat Bacău – TANASĂ DRAGOŞ – CONSTANTIN

Media 3:08 pm - 10 februarie, 2016 Comentariile sunt închise pentru DNA – Control judiciar avocat Bacău – TANASĂ DRAGOŞ – CONSTANTIN

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de  09.02.2016 şi până la data de 08.04.2016, față de inculpatul TANASĂ DRAGOŞ – CONSTANTIN, avocat în cadrul Baroului Bacău, cu privire la săvârşirea infracțiunii de complicitate la luare  de mită.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul STĂNCIULESCU MIRCEA ALEXANDRU, ofițer de poliție în cadrul Biroului 6 de Poliţie Rurală Traian, județul Bacău, la data săvârșirii faptei, în prezent aflat în stare detenție, pentru executarea unei pedepse privative de libertate, cu privire la săvârşirea infracțiunii de luare  de mită.

În ordonanţele procurorilor se arată că, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 12 – 14 ianuarie 2013, inculpatul Tanasă Dragoş – Constantin, în calitate de avocat în cadrul Baroului Bacău, a intermediat pretinderea sumei de 1.500 euro, de către suspectul Stănciulescu Mircea Alexandru, de la o persoană (denunțător în cauză) cercetată într-un dosar penal instrumentat de lucrători ai Biroului 6 de Poliţie Rurală Traian, jud. Bacău.

Ofițerul de poliție a pretins suma de bani respectivă pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu, în sensul de a depune diligențele necesare în direcția soluţionării favorabile a sesizării formulate pe numele denunțătorului, prin schimbarea declaraţiilor date de părţi sau neînregistrarea efectivă a dosarului penal.

Infracțiunea nu s-a mai concretizat, pentru că denunțătorul nu a reuşit să mai facă rost de suma de bani pretinsă.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Tanasă Dragoş – Constantin trebuie să respecte următoarele obligații:

  1. a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat,
  2. b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei,
  3. c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat,
  4. d) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare,
  5. e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar,
  6. f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Inculpatului i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului Tanasă Dragoş – Constantin și suspectului Stănciulescu Mircea Alexandru li s-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și 307 Cod de procedură penală.

Precizăm că, ofiţerul de poliţie Stănciulescu Mircea Alexandru a fost trimis în judecată la data de 5 august 2014 de către procurorii anticorupție pentru infracțiuni similare (comunicat nr. 1162/VIII/3 din 5 august 2014).

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale, respectiv punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Comentariile sunt inchise.