Vernisaj – Victor Grigore: „Pictură şi grafică”

Media 10:44 am - 6 august, 2015 Comentariile sunt închise pentru Vernisaj – Victor Grigore: „Pictură şi grafică”

Victor GrigoreUn public numeros a participat la deschiderea expoziţiei „Pictură şi grafică” a lui Victor Grigore, care a avut loc în data de 16 iulie, orele 18.00 la Muzeul Municipiului Călăraşi. Victor Grigore s-a născut la Slobozia în prezent fiind profesor de educaţie plastică în Călăraşi. A absolvit Secţia de pictură a Universităţii de Nord din Baia Mare şi este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. A participat la mai multe expoziţii de grup organizate în Călăraşi, Constanţa, Bucureşti, Baia Mare şi Ruse având până acum şi două expoziţii personale la Călăraşi şi Slobozia.

Pictorul Victor Grigore a expus pe simeze un număr de 24 de lucrări de pictură şi grafică executate în ulei pe pânză sau în pastel, majoritatea reprezentând chipuri de femei, iar patru dintre acestea reprezentând elemente de artă abstractă („Miraj”, „Germinaţie”, „Pasărea suflet” şi „Echinocţiu”). Folosind un limbaj artistic expresiv şi plin de siguranţă, Victor Grigore reuşeşte să prezinte iubitorilor de artă un spectacol plastic plin de rafinament şi acurateţe, perceput cu mare interes şi plăcere de către public. Sensibil interpret al figurii umane, artistul exprimă plastic puternice stări afective, lucrările distingându-se printr-un exces de puritate şi cromatică bine aleasă, ambele degajând o deplină armonie, stabilitate şi echilibru.

Victor Grigore parcă îşi crează chipurile din suma multor observaţii asupra omului, realizând sinteza. Cel care priveşte cu atenţie lucrări precum „Eva”, „Somnul”, „Odihna”, „Atingere”, „Umbra îndoielii”, „Nostalgie”, „Leanţa” şi seria de „Nud”-uri îşi dă seama că pictorul surprinde universul peisajelor fără a încărca inutil formele anatomice, artistul redând fidel atât anatomia cât şi psihologia subiectului studiat. Tonitza spunea despre nud că este „cea mai subtilă înfăţişare între culoare şi lumină”. Asta se poate vedea în mai toate lucrările lui Victor Grigore aflate pe simeze. O caracteristică generală a compoziţiilor expuse este aceea că ele se impun atenţiei prin expresivitate şi eleganţă, prin echilibru şi seninătate ceea ce le dă o deplină armonie.

Criticul de artă Ana Amelia Dincă în alocuţiunea sa ţinută la deschiderea vernisajului remarca printre altele: „Victor Grigore este un important pictor contemporan călărăşean, lucrările sale demonstrează fascinaţia sa pentru lumină şi de studiu profund a trăsăturilor anatomice şi psihologice a omului. Lucrările expuse pe simeze de către Victor Grigore sunt de o calitate extraordinară”.

Au mai vorbit la deschiderea expoziţiei, Florin Rădulescu dir. Muzeului Municipal, Silviu Ion Soare, artist plastic şi autorul expoziţiei Victor Grigore. Deschisă până la 30 august, expoziţia „Pictură şi grafică” oferă un bun prilej de relaxare, de a admira valori călărăşene şi de ce nu de iniţiere în artele frumoase.

Constantin Mitulescu

Comentariile sunt inchise.