Instanţa a dispus începerea judecăţii în cazul poliţiştilor acuzaţi de viol

Media 5:45 pm - 8 octombrie, 2015 Comentariile sunt închise pentru Instanţa a dispus începerea judecăţii în cazul poliţiştilor acuzaţi de viol

Instanţa a dispus, joi, începerea judecăţii în cazul celor doi poliţişti (Şerban Adrian Nicuşor şi Dumitriu Daniel Florentin) de la Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi, arestaţi la începutul lunii august sub acuzaţia că au violat o fată în vârstă de 15 ani fugită dintr-un centru de plasament, pe care au găsit-o în municipiul Călăraşi. La momentul săvârşirii actului sexual poliţiştii se aflau în timpul serviciului.

Tot joi, insţanţa a respins cererea formulată de inculpaţii Şerban Adrian Nicuşor şi Dumitriu Daniel Florentin de constatare a neregularităţii actului de sesizare a instanţei cu referire la nulitatea absolută a tuturor probelor administrate în faza de urmărire penală (cu excepţia declaraţiilor date de inculpaţi).

De asemenea a constat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 2206/P/2015 din 25.08.2015 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Călăraşi privind pe inculpaţii Şerban Adrian Nicuşor şi Dumitriu Daniel Florentin a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. 

Decizia de joi a instanţei poate fi contestată de inculpaţi în trei zile de la comunicarea încheierii.

Cei doi inculpaţi sunt cercetaţi sub control judiciar pentru o durată de 60 de zile, după ce magistraţii Tribunalului Călăraşi au admis pe 1 octombrie a.c. contestaţiile formulate de aceştia împotriva încheierii pronunţată de judecătorul de cameră preliminară de la Judecătoria Călăraşi, la data de 24 septembrie 2015.

A doua zi după decizia din 1 octombrie a.c. a magistraţilor de la Tribunalul Călăraşi, Inspecţia Judiciară a remis următorul comunicat:

"Având în vedere relatările recente din mass media cu privire la cazul poliţiştilor din Călăraşi, acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de viol, prevăzută de art. 218 alin. (1) şi (3) lit. c) şi f) din Codul Penal, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu la data de 2 octombrie 2015, cu privire la posibile abateri disciplinare în legătură cu modul de instrumentare şi soluţionare a cauzei sub aspectul măsurilor preventive.

Lucrarea a fost înregistrată distinct la Direcţia de inspecţie judiciară pentru judecători şi Direcţia de inspecţie judiciară pentru procurori.

Verificările prealabile urmează a fi efectuate în conformitate cu dispoziţiile art.45 alin.2,3 şi 4 lit. b din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii,  republicată şi ale art.12-19 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecţie de către Inspecţia Judiciară.

Menţionăm faptul că etapa verificărilor prealabile este o etapă premergătoare cercetării disciplinare,  competenţa Inspecţiei Judiciare fiind, potrivit prevederilor art. 45 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, „de a stabili dacă există indiciile săvârşirii de către magistraţi a unei abateri disciplinare şi de a se pronunţa după caz, în funcţie de rezultatul verificărilor”.

Compartimentul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media"

 

“Indiferent de decizia pe care instanța de judecată o va lua, cei doi nu mai pot face parte din Poliția Română. Situația este intolerabilă și total nedemnă pentru calitatea pe care aceștia au avut-o. Este regretabil că astfel de oameni au purtat uniforma statului român si au jignit, prin faptele lor, munca celor aproape 60.000 de polițiști care lucrează în Poliția Română” a susținut vicepremierul Gabriel Oprea, la momentul reţinerii poliţiştilor.

 

 

Comentariile sunt inchise.