Expoziția “Grafică și caricatură – De vorbă cu Nenea Iancu”

Media 7:19 pm - 5 februarie, 2021 0

În preajma zilei de naștere a marelui I.L. Caragiale, Grupul “Omicron” din Călărași format din artiști plastici profesioniști și din alți tineri talentați, a inițiat și organizat vineri 29 ianuarie, cu sprijinul Bibliotecii Județene “Alexandru Odobescu” din localitate o frumoasă și interesantă expoziție de grafică și caricatură intitulată generic “De vorbă cu Nenea Iancu”.

Simezele săli multifuncționale “Perspective” din incinta bibliotecii găzduiesc un mare număr de lucrări realizate de artiștii călărășeni, lucrări atrăgătoare prin modul de realizare și prezentare cât și prin mesajele destul de înțepătoare la adresa societății românești.

Vizitatorii pot admira interesantele portrete ale unor personalități culturale și politice din țară ori străinătate, surprinse, prin linii delicate a instrumentelor folosite, în posturi mai puțin cunoscute, imaginate de autori pe parcursul vieții ori activității lor.

Se remarcă în mod deosebit cele realizate de Victor Grigore, Jimmy Stănescu, Florian Vîlsan, Petronela Milea dar și cele realizate de spaniolul Nestor Domasio.

Cornel Ursu ne oferă de această dată mai multe lucruri a căror complexitate este strâns legată de subtilitățile critice pe care vrea să le transmită în special cele referitoare la justiție, cultură etc., recomandând în același timp “Terapia” pentru râs.

Portretele unor aleși locali realizate de Doina Cântă-Bine, cele referitoare la unele aspecte economice a lui Jimmy Stănescu și altele întregesc tematica propusă.

Pe simeze mai sunt prezenți Alexa Petre, Diaconescu Andrei, Teo Florea, Gabriela Apostol, Carmen Pavel, Ionuț Cristea, Csilla Bercsenyi și Florentina Vlad.

Pentru publicul prezent la vernisaj au rostit alocuțiuni Munteanu Laura, directorul bibliotecii județene, Calciu Simona angajat al bibliotecii, Jimmy Stănescu și Victor Grigore reprezentanți ai Grupului Omicron.

Criticul de artă Ana Amelia Dincă a făcut o interesantă prezentare a expoziției dar și a celor care au expus, remarcând printre altele că în Călărași există foarte buni desenatori iar activitatea lor devine din ce în ce mai fructuoasă și spectaculoasă.

Expoziția este un bun prilej de a zâmbi, ea generând o stare de voie bună și este deschisă publicului până la finele lunii februarie.

 

 

Impresii de la expoziția “De vorbă cu Nenea Iancu”

Privindu-l pe Caragiale

Pe Nenea Iancu de-l privești
Nu ai cum să nu zâmbești
Artiștii i-au deslușit “magia”:
Talentul dar și… fantezia.

 

Lui Cornel Ursu

Privindu-ți azi cele expuse
Am remarcat subtilități
Ideile ce au fost induse
Sunt ca… arcul cu săgeți.

 

Lui Doina Cântă-Bine

O prezență interesantă
Și ca… fizic și ca… artă:
Cei câțiva aleși locali
Au “pozat” ca vechi rivali.

 

Perspectiva

Bine-ar fi ca în viitor
S-avem critici… desenate
Și în hazul tuturor
Toate să fie schimbate.

Constantin Mitulescu

Lasă răspuns »