Expoziția de pictură și sculptură “Impression”

Media 8:40 pm - 27 octombrie, 2020 0

La Muzeul Dunării de Jos a fost vernisată sambătă 17 octombrie expoziția de pictură și sculptură “Impression” unde au expus artiștii plastici Roxana Căluța din Slobozia (pictură) și Silviu Ioan Soare din Călărași (sculptură).

Într-adevăr expoziția impresionează prin calitatea lucrărilor expuse și a modului de prezentare iar cele trei săli expoziționale s-au dovedit a fi din nou primitoare cu cei veniți la vernisaj.

Roxana Căluța ne prezintă pe simeze lucrări de dimensiuni medii executate în acrilic pe pânză, ele demonstrând o bună știință a compoziției care generează un complex unitar din punct de vedere artistic, plin de rafinament cromatic și mobilitate spirituală. Lucrările pot fi încadrate în zona expresionistă, stil generat de spiritul literal al exprimării artistei dar problematica abordată poate fi descifrată ușor in urma studierii atente a fiecărei lucrări.
Jocul culorilor transpuse în mai multe planuri pe fundaluri albe atrag privirea vizitatorului provocându-l la meditație dar și la admirație. Enumerăm câteva dintre frumoasele lucrări: “În vis”, “Interferențe”, “Fragment”, “Euritmic”, “Amenințare”, “Fantezie”, “Ciulinas” și “Simetrie”.

Silviu Ioan Soare, expune un număr apreciabil de sculpturi de mici dimensiuni executate în ceramică înzestrate cu efecte plastice extrem de discrete ca urmare a găsirii și aplicării unor noi tehnici tehnologii de realizare a lor. Lucrările nu șochează prin materialul fizic al operelor sale ci prin forța sugestivă și a mesajului revelator și prin picturalitatea suprafețelor realizată prin diferite cromatici aplicate fiecărei piese dându-le astfel o notă distinctă de o rară frumusețe.
Lucrări precum “Metamorfoză”, “Dimineața”, “Inceputul lumii”, “Impression”, “Cuib”, seria de “Studii” și “Nuduri” îmbogățesc opera lui Silviu Ioan Soare poziționându-l în vectorul adevărat al artei.

La vernisaj au rostit alocuțiuni Dr. Valeriu Parnic directorul muzeului și Petre Gheorghe șeful Filialei Ialomița a Uniunii Artiștiilor Plastici din România iar Ana Amelia Dincă, critic de artă a prezentat expoziția și pe cei doi autori.

Evenimentul a fost un autentic act de cultură iar pentru publicul prezent un spectacol cu adevărat fascinant.

 

Impresii de la “Impression”

Vernisaj

Pe pandemie, azi la vernisaj
Câțiva și-au făcut curaj.
Și n-au avut ce regreta.
Totul a fost de… nu uita.

 

Pictoriței Roxana Căluța

“Plimbând” penelul pe suporturi
Redai realu-n… fantezii
Și prin mentalele eforturi
Ne-ai dăruit… bijuterii.

 

Sculptorele Silviu Ioan Soare

Gândirea iar nu te dezminte
Iar harul mult o… finisează
Faci artă pentru… mari cuvinte
Unde frumosul dar… șochează.

Constantin MITULESCU

Lasă răspuns »