Autori călărăşeni – Ioana Piersică: „Călător sub stele”

Media 6:22 pm - 22 septembrie, 2015 Comentariile sunt închise pentru Autori călărăşeni – Ioana Piersică: „Călător sub stele”

Ioana PiersicaIoana Piersica (2)La Editura Rawexcoms din Bucureşti, a apărut recent cea de a doua carte cu impresii de călătorie a Ioanei Piersică, având acelaşi titlu cu cea apărută în anul 2009 „Călător sub stele”. Între cele două volume cu impresii de călătorie, autoarea a publicat în anul 2013, la aceeaşi editură un superb volum de versuri intitulat „Copacul regal”.

Ioana Piersică impresionează şi de această dată prin migala cu care a adunat date din călătorie, prin modul în care le-a selectat dar în mod deosebit prin acurateţea redării lor.

Dornică de a cunoaşte trecutul şi prezentul, dar şi frumuseţile ţării şi a lumii, autoarea a colindat toată România, s-a orientat apoi către alte zări, parte din ele descrise în primul volum, acum fascinându-ne cu ce a „adunat” din Malta, Tenerife şi Israel.

Cu harul ei aparte  şi pentru acest gen de literatură, Ioana Piersică reuşeşte să-l „teleporteze” pe cititor în toate locurile vizitate ori pe traseele parcurse, îndemnându-l indirect să folosească şi hărţi cu zonele respective. Aşa va putea „vedea” cea mai fortificată capitală a lumii (Valetta) trecutul impunătoarelor clădiri şi destinaţia lor actuală, „Treptele malteze” (cu loviturile de tun de la orele 12.00), grădinile publice, fortificaţiile şi templele din insula Gozo şi peştera Calypso cu legendele ei printre care şi cea a lui Ulise. O vizită de azi în Sicilia a însemnat vizitarea muntelui Etna, vegetaţia excepţională şi carierele de lavă, poduri de ferigi printre şuvoaiele de lavă metalizate, Teatrul Antic de la Taormina etc.

„Insula primăverii veşnice” (Tenerife) în viziunea autorului are un farmec aparte datorită vegetaţiei deosebite. Parcul Naţional Teide, „Festivalul florilor de migdal”, surprizele din localităţile Vilaflor, (violeta canarionă) Puerto de la Cruz (Parcul Laro – paradisul plantelor şi al păsărilor) Candelario (Arborele de foc) .

Aflăm că toate sărbătorile celor din Tenerife sunt considerate ceremonii ale comunicării dintrre suflet şi flori. Insula Gomera se remarcă prin stâncile pereche Pedra şi Pedro cu legenda lor şi prin Muzeul cu mori de apă în funcţiune de la Mosino de Gofio.

Ultimele însemnări sunt cele rezultate din vizita în Israel, autoarea marcând multe repere istorice, scoţând în evidenţă şi urme româneşti semnificative în ţinutul sfânt (la Biserica Naşterii Domnului din Bethleem, Biserica din Nazaret şi Mânăstirea de pe muntele Tabor ctitorită de călugări moldoveni).

Sunt redate cu multă trăire aspecte din Ierusalim şi din Cartierul Creştin cu Via Dolorosa, traseul făcut de Isus cu toate cele 14 popasuri şi atmosfera deosebită din Biserica Sfântului Mormânt.

Drumul spre Marea Moartă, grotele de la Qumram unde au fost găsite manuscrisele de la Marea Moartă şi Muzeul de aici, istoricul şi descrierea cetăţii Masada etc.

Ioana Piersică, spre bucuria cititorului, înnobilează textele sale cu mici amintiri şi imagini din ţara sa, prezentând şi scurte fragmente din volumul „Copacul regal” ori noi versuri compuse pe loc.

Volumul „călătorind sub stele” – cartea a doua – este un fascinant „Jurnal de călătorie”, un model de observare, conştiinciozitate şi răbdare, un preţios îndrumar pentru cei care vor călători spre aceste ţinuturi.

Constantin Mitulescu

Comentariile sunt inchise.