Sinteza intervențiilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al județului Călărași în perioada 24.05.2013 – 27.05.2013

Media 11:58 am - 27 mai, 2013 Comentariile sunt închise pentru Sinteza intervențiilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al județului Călărași în perioada 24.05.2013 – 27.05.2013

În perioada 24.05.2013 – 27.05.2013, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al județului Călărași au intervenit cu echipaje specializate pentru limitarea și înlăturarea efectelor a 47 de situații de urgență produse în zona de competență:

Intervenții la incendii

Pompierii militari din cadrul Detașamentului Oltenița au acționat pe raza comunei Mitreni, pe DN 4, la km 54, pentru lichidarea unui incendiu, care se manifesta cu violență și cu fum dens la nivelul cauciucurilor unei remorci atașate unui trailer

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la fața locului, se pare că incendiul a izbucnit din cauza frecării 

Pompierii au reușit să salveze bunuri materiale în valoare de aproximativ 400.000 de lei, valoarea pagubelor fiind estimată la suma de 25.000 de lei

În data de 25.05.2013, ora 11.49, pompierii militari din cadrul Detașamentului de pompieri Oltenița au fost solicitați, prin intermediul 112 – număr unic pentru apeluri de urgență, să acționeze pe raza localității Mitreni, pe DN 4, la km 54, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la nivelul unui autocamion cu remorcă, proprietate privată, aparținând unei societăți comerciale. 
La sosirea echipajului profesionist de stingere, incendiul se manifesta cu violență și mult fum la nivelul cauciucurilor din spate ale unei remorci.
Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la fața locului, se pare că incendiul a izbucnit din cauza frecării.
Un echipaj specializat de stingere din cadrul Detașamentului de pompieri Oltenița s-a deplasat la această intervenție cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, de capacitate mărită, acționând pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ 25 de minute.
În urma incendiului au ars 12 cauciucuri, au fost distruse instalațiile electrice, hidraulice și de suspensie ale mijlocului de transport, fiind totodată deformate și jantele roților din cauza temperaturilor foarte ridicate degajate de ardere. Valoarea pagubelor a fost estimată la valoarea de aproximativ 25.000 de lei, echipajul profesionist de stingere reușind să salveze, printr-o intervenție promptă și eficientă, bunuri materiale în valoare de aproximativ 400.000 de lei, totodată limitându-se posibilitatea extinderii incendiului la celelalte bunuri din imediata apropiere.

Pompierii militari din cadrul Secției de pompieri Lehliu Gară au fost solicitați să intervină pe raza localității Ileana, pentru lichidarea unui incendiu, care se manifesta cu violență și fum dens la nivelul unei locuințe

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la fața locului, se pare că incendiul a izbucnit din cauza proprietarului, care a amplasat necorespunzător mai multe materiale textile lângă aparatul de gătit (aragaz)

În data de 25.03.2013, ora 17.22, pompierii militari din cadrul Secției de pompieri Lehliu Gară au fost solicitați, prin intermediul apelului unic de urgență 112, să acționeze pe raza localității Ileana, pentru stingerea unui incendiu soldat ci o victimă, izbucnit la nivelul unei locuințe, proprietate privată, aparținând lui Ion P.
La sosirea echipajelor profesioniste de stingere, incendiul se manifesta cu violență, cu flacără și cu fum dens la nivelul întregii locuințe.
Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la fața locului, se pare că incendiul a izbucnit din cauza proprietarului, care a amplasat necorespunzător mai multe materiale textile lângă aparatul de gătit (aragaz).
Două echipaje specializate de stingere din cadrul Secției de pompieri Lehliu Gară s-au deplasat la această intervenție cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, acționând pentru lichidarea incendiului timp de aproximativ o oră și 45 de minute.
În urma incendiului proprietarul locuinței, Ion P., în vârstă de 78 de ani și-a pierdut viața, fiind găsit carbonizat de echipajele de stingere.
Au ars în incendiu: locuința pe o suprafață de aproximativ 40 de metri pătrați, elemente de mobilier și circa 700 de kilograme materiale textile. valoarea pagubelor fiind estimată la valoarea de circa 30.000 de lei.

Intervenții la inundații

Echipaje specializate de intervenție ale Detașamentului de pompieri Călărași au acționat timp de aproximativ 4 ore pentru evacuarea apei din mai multe gospodării din municipiu, care au fost afectate de inundații în urma precipitațiilor abundente căzute într-un interval scurt de timp

Prin intervenția lor eficientă, pompierii militari au reușit să salveze bunuri materiale în valoare de aproximativ 250.000 de lei, limitând în timp optim posibilitatea inundării locuințelor mai multor cetățeni

Trei echipaje specializate din cadrul Detașamentului de pompieri Călărași au fost solicitate prin apelul unic de urgență 112, să acționeze în data de 25.05.2013, în intervalul orar 19.00 – 23.00, pe raza localității, pe străzile: Ecaterina Teodoroiu, Miron Costin și Eremia Grigorescu, pentru evacuarea apei din 7 gospodării cetățenești.
Trebuie menționat, de asemenea, că exista pericolul ca mai multe locuințe, care erau construite din chirpici (pământ), să se surpe din cauza apei acumulate în exces în gospodării, însă printr-o intervenție eficientă salvatorii au reușit în timp util să înlăture această posibilitate.
Echipajele de pompieri profesioniști s-au deplasat la fața locului cu autospeciale și motopompe și au acționat pentru evacuarea apei timp de aproximativ 4 ore.
Au fost salvate de către pompierii militari bunuri materiale în valoare de aproximativ 250.000 de lei, fiind înregistrate pagube materiale în valoare de circa 2.500 de lei.

Intervenții SMURD

O femeie în vârstă de 34 de ani din Călărași, care a suferit multiple traumatisme după ce fost lovită de un autoturism pe Bulevardul Republicii, a necesitat intervenția rapidă a paramedicilor SMURD

În data de 24.05.2013, ora 07.37, un echipaj de prim ajutor SMURD din cadrul Detașamentului de pompieri Călărași a fost solicitat, prin intermediul 112 – număr unic pentru apeluri de urgență, să intervină pe raza localității, pe Bulevardul Republicii, pentru preluarea și acordarea primului ajutor unei persoane de sex feminin, Elena D., în vârstă de 34 de ani, care a suferit multiple traumatisme, după ce a fost lovită de un autoturism. La sosirea echipajului de prim ajutor SMURD, tânăra se afla într-o stare de conștiență alterată, acuza dureri acute la nivelul întregului organism și prezenta fractură deschisă la nivelul membrului inferior drept, fractură închisă la nivelul membrului superior drept, suspiciune de fractură de coloană lombară și toracală, multiple traumatisme și contuzii la nivelul capului. Paramedicii SMURD din cadrul Detașamentului de pompieri Călărași au acordat primul ajutor persoanei, i-au e4fectuat hemostază și i-au aplicat pansament compresiv, i-au aplicat guler cervical și atele vacuum, au imobilizat-o în salteaua vacuum și i-au administrat oxigen, după care au transportat-o de urgență la spital.

Paramedicii SMURD au fost solicitați să acționeze pe DN 3, la km 105 (sens de mers București – Constanța), pentru preluarea și acordarea primului ajutor unui conducător auto, care a suferit multiple traumatisme în urma unui grav accident rutier

În data de 25.05.2013, ora 01.49, un echipaj de descarcerare și un echipaj de prim ajutor SMURD din cadrul Detașamentului de pompieri Călărași au fost solicitate, prin intermediul 112 – număr unic pentru apeluri de urgență, să intervină pe DN 3, la km 105, pentru preluarea și acordarea primului ajutor unei persoane de sex masculin, Marian M., în vârstă de 39 de ani, care a suferit multiple traumatisme, după ce părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un copac de pe marginea drumului. La sosirea echipajului de prim ajutor SMURD, bărbatul se afla încarcerat în autovehicul, fiind în stare de inconștiență, acesta prezentând poli-traumatisme, suspiciune de fractură de bazin, fracturi la nivelul toracelui, fractură deschisă la nivelul genunchiului stâng, fractură prin zdrobire a tibiei piciorului stâng, fractură deschisă la nivelul membrului inferior drept. Echipajul de descarcerare a folosit echipamentul din dotare și a extras victima pe care a predat-o echipajului de prim ajutor SMURD. Paramedicii i-au acordat primul ajutor persoanei, i-au e4fectuat hemostază și i-au aplicat pansament compresiv, i-au aplicat guler cervical și atele vacuum, au imobilizat-o în salteaua vacuum și i-au administrat oxigen, după care au transportat-o de urgență la spital în curs de resuscitare.

Un echipaj SMURD din cadrul Secției de pompieri Lehliu a intervenit în localitatea Călăreți, comuna Tămădău, pentru preluarea și acordarea primului ajutor unei persoane de sex masculin, în vârstă de 57 de ani, care a căzut cu autoturismul pe care îl conducea într-un bazin piscicol

În data de 25.05.2013, ora 10.55, un echipaj SMURD din cadrul Secției de pompieri Lehliu Gară fost solicitat prin intermediul 112 – număr unic pentru apeluri de urgență, să intervină în localitatea călăreți, comuna Tămădău, pentru preluarea și acordarea primului ajutor unei persoane de sex masculin, Vasile R., în vârstă de 57 de ani, care a efectuat o manevră greșită și a căzut într-un bazin piscicol. La sosirea echipajului de prim ajutor SMURD, bărbatul era conștient și prezenta traumatisme la nivelul hemitoracelui drept, cât și mai multe contuzii și excoriații la nivelul membrelor inferioare. Paramedicii SMURD din cadrul Secției de pompieri Lehliu Gară au acordat primul ajutor persoanei, i-au administrat oxigen, după care aceasta a fost transportată de urgență la spitalul Lehliu Gară.

O tânără conducătoare auto care a suferit multiple traumatisme la nivelul capului, toracelui și membrelor, în urma unui grav accident rutier produs pe DN 3, pe raza localității Plevna, a necesitat intervenția rapidă a paramedicilor SMURD din Lehliu gară

La locul accidentului s-a deplasat și o autospecială de stingere care a lichidat incendiul izbucnit la nivelul autoturismului

În data de 26.05.2013, ora 17.39, un echipaj de stingere și un echipaj de prim ajutor SMURD din cadrul Secției de pompieri Lehliu Gară au fost solicitate, prin intermediul 112 – număr unic pentru apeluri de urgență, să intervină pe raza localității Plevna, comuna Lupșanu, pe DN 3, pentru lichidarea unui incendiu și pentru preluarea și acordarea primului ajutor unei persoane de sex feminin neidentificată (nu s-au găsit documente asupra sa)în vârstă de aproximativ 40 de ani, care a suferit multiple traumatisme în urma unui grav accident rutier. La sosirea echipajului de prim ajutor SMURD, femeia, care fusese scoasă din autoturism de către câțiva cetățeni care se aflau în zonă, era inconștientă, fiind în stop cardio respirator. S-au inițiat manevre de resuscitare, însă acestea nu au avut rezultat. La locul accidentului s-a deplasat și un elicopter SMURD, medicul încadrat pe acest echipaj declarând decesul persoanei în jurul orei 18.34, după mai multe încercări de resuscitare.

Intervenție pirotehnică

Un cetățean din localitatea Perișoru a descoperit în propria gospodărie, în timp ce efectua săpături pentru introducerea unei conducte de apă, un proiectil exploziv de calibru 130 mm – ( muniție rămasă neexplodată) 
Un echipaj de specialiști pirotehniști din cadrul I.S.U. „Barbu Știrbei” al județului Călărași a intervenit prompt la fața locului și a înlăturat pericolul

În data de 25.03.2013, ora 13.30, un echipaj de specialiști pirotehniști din cadrul Detașamentului de pompieri Călărași s-a deplasat în comuna Perișoru, pentru ridicarea, asanarea teritoriului de muniția rămasă neexplodată și transportul unui proiectil exploziv de calibru 130 milimetri. 
Respectivul proiectil exploziv a fost descoperit pe o proprietate privată, aparținând lui Gheorghe G., în timp ce aceasta efectua săpături în propria curte.
Conștientizând pericolul reprezentat de muniția rămasă neexplodată descoperită în gospodăria sa, acesta a anunțat de urgență organele abilitate, utilizând numărul de urgență 112.
Specialiștii pirotehniști au intervenit rapid la fața locului cu o autospecială și au ridicat proiectilul exploziv, pe care l-au depozitat în vederea distrugerii ulterioare.

Recomandări ale I.S.U. Călărași :

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al județului Călărași recomandă cetățenilor, ca în momentul în care descoperă elemente de muniție rămasă neexplodată, să anunțe de urgență organele de poliție, autoritățile administrației publice locale sau Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei ” al județului Călărași la numărul de urgență 112.
De asemenea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei ” al județului Călărași recomandă cetățenilor ca în astfel de cazuri să respecte următoarele măsuri: să nu miște de pe locurile pe care se află elementele de muniție descoperite; să nu desfacă și să nu predea la operatorii economici (societățile ce au ca obiect de activitate colectarea materialelor feroase), elemente de muniție descoperite; să nu folosească elementele de muniție descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente; să nu lovească, să nu taie și să nu demonteze elementele de muniție descoperite; să nu folosească focul deschis în apropierea elementelor de muniție descoperite;

Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Știrbei” Călărași
Plt. maj. Tătăranu Ștefan-Ovidiu – Telefon: 0758236044 / 0723208850

Comentariile sunt inchise.