Primarul din Lehliu Sat, contabilul şi casierul acuzaţi de delapidare şi abuz în serviciu, rămân cercetaţi sub control judiciar

Media 3:29 pm - 21 septembrie, 2015 Comentariile sunt închise pentru Primarul din Lehliu Sat, contabilul şi casierul acuzaţi de delapidare şi abuz în serviciu, rămân cercetaţi sub control judiciar

Primarul comunei Lehliu Sat, contabilul şi casierul primăriei acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi abuz în serviciu vor fi în continuare cercetaţi sub control judiciar după ce magistraţii Tribunalului Călăraşi au respins luni ca nefondată contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Lehliu Gară împotriva încheierii pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi la data de 17.09.2015 în dosarul nr. 1247/249/2015 al Judecătoriei Lehliu-Gară.

Soluţia instanţei este definitivă. 

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi, la data de 16.09.2015 procurorii au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a inculpaţilor MATEI NICOLAE, primar, IORGU MARIAN, contabil, ANTONACHE CLAUDIU, casier, la Primăria comunei Lehliu-Sat, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de serviciu sau asimilate corupţiei (delapidare şi abuz în serviciu, prev. de art. 132 din L. 78/2000, în forma autoratului sau a complicităţii).

Cercetările s-au desfăşurat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Călăraşi, cu sprijinul Serviciului de Investigare a Infracţionalităţii Economice din cadrul IPJ Călăraşi, şi cu suportul tehnic al Direcţiei de Informare şi Protecţie Internă.

S-a reţinut că, în intervalul 2011-2014, inculpatul ANTONACHE CLAUDIU – casier în cadrul primăriei – cu complicitatea inc. MATEI NICOLAE (primar) şi IORGU MARIAN (contabil), a încasat cu titlu de impozite şi taxe locale, în mod repetat, suma totală de 1.040.366, 91 lei, pe care nu a înregistrat-o în evidenţa contabilă (borderouri desfăşurătoare ale încasărilor, registre de casă) şi pe care nu a depus-o la Trezoreria Lehliu-Gară, însuşindu-şi sau cheltuind respectivele sume de bani în mod ilegal, în interes propriu sau al altor persoane.

În intervalul 2011-2013, inc. MATEI NICOLAE şi IORGU MARIAN, în calitate de primar, respectiv, contabil, la Primăria comunei Lehliu-Sat, au plătit din bugetul local suma totală de 31.283, 83 lei, ca prime de asigurare pentru contracte de asigurare de viaţă cu capitalizare, încheiate cu SC”'GRAWE România Asigurare " SA – în condiţiile în care aceste cheltuieli nu erau prevăzute în buget, iar L. 307/12.07.2006 privind apărarea împotriva incendiilor prevede obligaţia asigurării personalului angajat sau voluntar, pentru caz de boală profesională, accident sau deces intervenit în timpul intervenţiilor sau altor misiuni specifice (art. 13 şi 42 din lege).

De asemenea, la data de 20.11.2014, în baza unui contract de furnizare a 650 metri cubi de piatră, Primăria, reprezentată de inc MATEI NICOLAE şi IORGU MARIAN au virat către SC „GOLOGAN TRANS"SRL RĂZVANI, Lehtiu-Gară, suma de 63.984 Iei, fără a fi respectate dispoziţiile Ordinului 1792/2002 privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea si plata cheltuielilor instituţiilor publice şi fără a se face dovada incontestabilă a existenţei cantităţii de 688 metri cubi de piatră spartă.

În intervalul 2012-2014, în mai multe rânduri, inc. IORGU MARIAN, contabil, cu complicitatea inc. MATEI NICOLAE, primar, a comandat şi a plătit, prin conturile trezoreriei, din bugetul unităţii administrativ teritoriale, către mai multe societăţi comerciale din com.. Potcoava, judeţul Olt, bunuri pentru care nu au existat referate de necesitate, pentru care nu s-au respectat condiţiile de angajare şi lichidare a cheltuielilor, şi a căror existenţă nu a putut fi dovedită.

Valoarea bunurilor facturate este de 768.292,6 lei, din care s-a achitat suma de 400.667 lei.

Cei trei au fost prezentaţi, joi, Judecătoriei Lehliu Gară cu propunerea de arestare preventivă.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Cpp, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Comentariile sunt inchise.