Precizări ale Biroului de Presă al Registrului Auto Român în urma unor percheziții efectuate de procurori

Media 9:54 am - 30 iunie, 2023 Comentariile sunt închise pentru Precizări ale Biroului de Presă al Registrului Auto Român în urma unor percheziții efectuate de procurori

Ca urmare a informării transmise de IPJ Ilfov cu privire la unele acțiuni de cercetare derulate în cadrul unor instituții, Biroul de Presă al Registrului Auto Român face următoarele precizări:

Conducerea RAR nu a fost informată până în acest moment despre implicarea vreunui angajat în săvârșirea unor fapte de natură penală în legătură cu cercetările efectuate.

RAR acordă tot sprijinul autorităților pentru buna desfășurare a anchetei și a pus la dispoziția procurorilor actele solicitate.

Registrul Auto Român se dezice de orice activități care se derulează dincolo de cadrul legal și reiterează toleranța zero față de aceste aspecte.

RAR va lua toate măsurile necesare de sancționare a oricăror persoane, angajate ale instituției, în cazul în care, conform procedurilor în vigoare, se va ajunge la concluzia că există implicări în acest sens.

Pe parcursul derulării anchetei, RAR nu este abilitat să comenteze speța sau să furnizeze informații despre procedurile aflate în derulare.

Comunicat percheziții IPJ ILFOV – 29.06.2023

La această oră, polițiștii Serviciului Rutier Ilfov, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, efectuează 7 percheziții, la sediul unei instituții din București, precum și la adresele a 2 persoane din județul Ilfov și Bucuresti, în cadrul unui dosar de urmărire penală, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii mai multor infracțiuni de fals, privind activitatea de verificare tehnică și omologare a autovehiculelor desfășurată în cadrul unei instituții de profil, în perioada 2019 și până în prezent.

Din probatoriul administrat până în prezent, a rezultat faptul că, mai multe autovehicule ar fi fost expertizate, din punct de vedere tehnic, de către instituția de profil respectivă, în alte condiții decât cele prevăzute de lege.

Astfel, unele autovehicule ar fi fost detarate, fiindu-le menționată o masă maximă autorizată mai mică decât cea reală, astfel încât acestea să poată fi conduse cu permis categoria B.

Alte autovehicule, tip basculantă, ar fi fost transformate în platforme de transport auto, fără deținerea unor documente care să ateste noile caracteristici, emise de producător sau de firme autorizate.

Alte autovehicule ar fi fost atestate ca „bun tehnic” fără să fi fost expertizate corespunzator din punct de vedere tehnic, autovehicule cărora le-au fost reținute certificatele de înmatriculare, de către poliție, pentru defecțiuni tehnice ori modificări neomologate.

De asemenea, anumite autovehicule non-euro, aduse din spațiul extraeuropean, ar fi fost încadrate în norme de poluare superioare, iar alte autovehicule ar fi fost transformate, contrar legii, în autoutilitare, în scopul achitării unor taxe și impozite mai mici.

În cadrul activităților procedurale, vor fi ridicate și analizate documente ce vizează expertizarea a peste 300 de autovehicule și, de asemenea, vor fi efectuate activități specifice în vederea audierii a peste 400 de persoane.

În cauză, se va dispune ridicarea și reexpertizarea mai multor autovehicule, care au legătură cu obiectul cercetărilor.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din cadrul I.G.P.R.

La activități participă polițiști din cadrul Serviciului Acțiuni Speciale Ilfov, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Ilfov și Serviciului de Investigații Criminale Ilfov.

Comentariile sunt inchise.