Lumea Justiției: MATEESCU A COMIS-O GRAV – Seful CSM Bogdan Mateescu a participat la solutionarea unei recuzari care il viza chiar pe el. Mateescu a ramas in sala alaturi de colegii sai din Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara, desi Codul de procedura civila stabileste ca: “Recuzarea se solutioneaza de un alt complet al instantei respective, in compunerea caruia nu poate intra judecatorul recuzat”. Mateescu a fost recuzat din nou pentru ca a participat la solutionarea primei recuzari

Media 1:19 pm - 17 septembrie, 2021 Comentariile sunt închise pentru Lumea Justiției: MATEESCU A COMIS-O GRAV – Seful CSM Bogdan Mateescu a participat la solutionarea unei recuzari care il viza chiar pe el. Mateescu a ramas in sala alaturi de colegii sai din Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara, desi Codul de procedura civila stabileste ca: “Recuzarea se solutioneaza de un alt complet al instantei respective, in compunerea caruia nu poate intra judecatorul recuzat”. Mateescu a fost recuzat din nou pentru ca a participat la solutionarea primei recuzari

Continuam dezvaluirile despre mascarada judiciara care s-a derulat la CSM, in urma careia se va dispune probabil cea mai dura sanctiune fata de judecatorii Ileana Alexandru, Neluta Marinica Tudorache (trimisa in judecata disciplinara dupa ce si-a demisia din magistratura) si Iulian Alexandru, toti de la Tribunalul Calarasi. O incalcare grava a procedurii a avut loc in sedinta de joi, 16 septembrie 2021, de altfel unica sedinta in care au fost judecati disciplinar cei trei magistrati (click aici pentru a citi), iar autorul ei este nimeni altul decat seful CSM Bogdan Mateescu (foto). De inteles totusi daca ne gandim ca acesta nu a judecat in viata lui in complet colegial pana sa ajunga in CSM.


Desi pare greu de crezut ca se poate intampla asta intr-o instanta, fie ea si disciplinara, Bogdan “Bobita Matilet” Mateescu a participat la solutionarea unei cereri de recuzare care il privea fix pe el. Concret, in timpul dezbaterilor din asa-zisa judecata disciplinara, judecatorii Ileana Alexandru si Iulian Alexandru au formulat o cerere de recuzare a lui Mateescu. Nu intram pe fondul ei, insa va spunem ca, asa cum este normal, cei doi magistrati au iesit din sala pentru a lasa membrii CSM sa discute recuzarea lui “Bobita Matilet”. Nu mica le-a fost mirarea sa vada insa ca Mateescu nu a parasit la randul lui sala, ci a luat parte discutarea cererii de recuzare care il viza.

Asa cum spuneam, este o grava incalcare a procedurii. Mai precis, a prevederilor art. 50 din Codul de procedura civila care stabilesc faptul ca judecatorul recuzat nu poate fi membru in completul care solutioneaza recuzarea sa:

“Abtinerea sau recuzarea se solutioneaza de un alt complet al instantei respective, in compunerea caruia nu poate intra judecatorul recuzat sau care a declarat ca se abtine”.

Or, fix invers a facut Bogdan Mateescu, acesta ramanand in sala impreuna cu colegii sai care au discutat recuzarea sa. Si suntem convinsi ca nu doar a stat in sala, ci a si luat parte la dezbateri. Oricum, Mateescu nu avea ce sa caute in sala in care s-a discutat recuzarea sa, inclusiv pentru motivul ca fiind presedinte al CSM simpla sa prezenta poate constitui un factor de presiune asupra celor care solutionau recuzarea care il viza. Ca sa nu mai spunem de interdictia clara stipulata de lege.

Mateescu nu se poate ascunde

Din pacate pentru Bogdan Mateescu, participarea sa la solutionarea cererii de recuzare care il privea nu poate fi asunsa. Asta intrucat dupa acest moment judecatorii Ileana Alexandru si Iulian Alexandru au formulat o noua cerere de recuzare a lui Bogdan Mateescu, fix pe motivul ca acesta a luat parte la solutionarea recuzarii anterioare care il viza. Or, cea de-a doua recuzare reprezinta dovada incalcarii Codului de procedura penala si nu va putea fi musamalizata de CSM la Inalta Curte, acolo unde cei trei magistrati de la Tribunalul Calarasi vor ataca sanctiunile care le vor fi impuse de Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara.

Iar o asemenea gafa precum cea facuta de Bogdan Mateescu, dar si de ceilalti judecartori din CSM care i-au permis sa ia parte la solutionarea cererii de recuzare care il viza, duce automat, credem noi, la nulitatea intregului dosar. (sursa: www.luju.ro)

https://m.luju.ro/mateescu-a-comis-o-grav-seful-csm-bogdan-mateescu-a-participat-la-solutionarea-unei-recuzari-care-il-viza-chiar-pe-el-mateescu-a-ramas-in-sala-alaturi-de-colegii-sai-din-sectia-pentru-judecatori-a-csm-in-materie-disciplinara-desi-codul-de-procedura-civila

Comentariile sunt inchise.