Direcția de Sănătate Publică Călărași – Trichineloza

Media 9:59 am - 7 decembrie, 2012 Comentariile sunt închise pentru Direcția de Sănătate Publică Călărași – Trichineloza

Având în vedere că în sezonul rece, consumul de carne de porc este mai mare și populația din județul nostru consumă carne de porc din gospodăria proprie, atenționăm populația să respecte următoarele recomandări:

– să controleze carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau de vânat, în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare și să respecte recomandările acestora;
– să achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate, care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;
– să renunțe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic.

Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs), ce conține larve vii sau chisturi viabile .


La om, majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă, care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei și de rezistența organismului.

Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale și faciale, însoțite de conjunctivită, dureri musculare și adinamie. Boala nu se transmite interuman. Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de:
– Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic.
– Unele obiceiuri culinare: prepararea termică “în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă.
– Achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate .
– Tăierea clandestină a animalelor.


În cazul apariției de simptome digestive sau oculare după consumul de carne de porc sau vânat, vă recomandăm să vă prezentați de urgență la medicul de familie.

Director executiv,
Dr. Sebe Corina

Comentariile sunt inchise.