DECLARAŢIE DE PRESĂ A PREŞEDINTELUI UNPR, GABRIEL OPREA 14 ianuarie 2016

Media 9:55 pm - 15 ianuarie, 2016 Comentariile sunt închise pentru DECLARAŢIE DE PRESĂ A PREŞEDINTELUI UNPR, GABRIEL OPREA 14 ianuarie 2016

Vă mulțumesc pentru că sunteți astăzi aici și, înainte de a începe, vreau să vă urez un an cât mai bun, plin de împliniri alături de cei dragi.

Ca la fiecare început de an, am avut în aceste zile o serie de discuții cu toți colegii din conducerea UNPR și cu reprezentanții noștri din teritoriu. Discuțiile s-au axat pe strategia politică a UNPR și pe obiectivele anului 2016. Concluziile pe care vi le prezint astăzi vizează trei mari subiecte:

• Prioritățile UNPR în ceea ce privește acțiunea parlamentară, politică și publică

• Strategia politică în relația cu Guvernul, Președintele și partidele parlamentare

• Pregătirea campaniilor electorale pentru alegerile locale și parlamentare. 

 

În ceea ce privește prioritățile UNPR, vreau să vă spun foarte clar că rămânem fideli celor două obiective pe care ni le-am asumat ca partid, și anume: securitate și prosperitate pentru români. 

Prin urmare, vom promova și vom susține proiecte legislative, propuneri de politici publice și acțiuni care contribuie la realizarea celor două obiective.

Securitate pentru români înseamnă o atenție sporită pentru Armată și pentru militari, poliţişti, jandarmi, pompieri. Înseamnă sprijin pentru respectarea angajamentelor luate anul trecut în privința creșterii bugetului Apărării, înseamnă o atenție sporită acordată dotării materiale pentru Armată, salariilor și pensiilor din sistemul militar. 

Securitatea, însă, nu se referă doar la Armată sau la instituțiile din domeniu, ci se referă și la viața de zi cu zi a românilor: siguranța zilei de mâine, siguranța locului de muncă, siguranța alimentară, siguranța în sensul ordnii publice și toate celelalte. 

Așadar, vom participa, în limitele pârghiilor de care dispunem ca partid parlamentar, la construirea unui stat mai sigur pentru români.

De asemenea, vom veghea și vom participa la construirea unui stat mai prosper. Chiar dacă nu suntem la guvernare, vom utiliza toate instrumentele parlamentare, politice și publice pentru ca Executivul să-și facă datoria și să asigure o creștere constantă a nivelului de trai. 

Cred că Dacian Cioloș și echipa sa au o misiune nu tocmai ușoară, și anume, să păstreze ritmul impus de guvernul precedent. Dacă îl va depăși, cu atât mai bine. Însă vom fi foarte fermi și vom reacționa tranșant dacă vom constata că există riscul să se piardă lucrurile bune câștigate de români în ultimii ani. 

 

În privința strategiei politice generale, pot spune că UNPR, după cum știți, este un partid al dialogului, al consensului și al construcției. Îmi place să spun că noi nu avem adversari ci, cel mult, competitori. 

Prin urmare, UNPR îl susține în continuare pe președintele Klaus Iohannis și îl susține pe premierul Dacian Cioloș. De altfel, UNPR a fost primul partid care și-a anunțat susținerea pentru noul guvern înaintea votului de învestire. 

Însă vreau să subliniez că această susținere nu este necondiționată.

Cerem, în schimb, performanță guvernamentală, rezultate economice și politici pentru securitatea și prosperitatea românilor. 

UNPR va sancționa public și prin vot orice abatere, orice derapaj și orice eșec major al actualului Executiv. 

Nu suntem datori nimănui cu nimic, avem libertate totală în a spune când lucrurile nu merg bine în activitatea actualului Guvern și vom face acest lucru de câte ori va fi nevoie. 

 

În privința relației cu partidele parlamentare, UNPR își continuă parteneriatul în cadrul Alianţei de Centru-Stânga, încheiată până în anul 2020, cu PSD și cu Liviu Dragnea, pe care îl respectăm și care ne respectă ca parteneri. 

Evident, colaborăm în limitele și pe domeniile în care o astfel de relație răspunde obiectivelor comune pe care le au cele două partide. 

Față de PNL și față de celelalte partide, avem aceeași politică de deschidere spre dialog. Nu excludem susținerea unor proiecte inițiate de alte formațiuni, însă discuțiile se vor purta punctual, de la caz la caz. 

 

În ceea ce privește pregătirea campaniilor din acest an, vreau să vă spun că ne păstrăm obiectivul asumat. Mai precis, vrem ca, indiferent de modul în care vom candida, reprezentanții UNPR să obțină cel puţin 10% din numărul total de voturi. 

Poate părea un obiectiv ambițios, dar mizăm pe aleșii noștri locali și pe echipa puternică pe care am clădit-o în teritoriu, mai ales în ultimul an. 

 

Știu că vreți să mă întrebați dacă vom candida împreună cu PSD sau separat. Nu pot să vă dau un răspuns în acest moment, însă pot să vă spun altceva:

Suntem pregătiţi pentru ambele variante! PSD și UNPR au avut și au un parteneriat corect și eficient. Noi am fost loiali guvernării, nu am trădat și nu am votat nicio moțiune de cenzură și nici nu am acționat vreodată împotriva PSD. La baza acestui parteneriat a fost de fiecare dată dialogul.

Vă asigur că și pe acest subiect, vom ajunge la un rezultat tot prin dialog. Voi discuta așadar cu Liviu Dragnea – suntem doi oameni responsabili și corecți unul față de celălalt – și, fie că vom decide săcandidăm împreună, fie că vom decide să candidăm separat, vom anunța din timp acest lucru.

În ceea ce ne privește, cum spuneam, suntem pregătiți pentru oricare dintre cele două. Dacă vom merge singuri, vă asigur că vom avea candidați redutabili care se vor lupta pentru a câștiga. 

Dacă vom merge împreună cu PSD, atunci, imediat ce se stabilesc candidații, vă asigur că ne vom implica cu toate resursele și toate organizațiile noastre din teritoriu pentru a avea împreună cel mai mare număr de voturi. 

Nu este un secret pentru nimeni că, partidul sau alianța care obține cel mai mare număr de voturi va da premierul. Or, din acest punct de vedere, și PSD și UNPR înțeleg că fiecare vot și fiecare zecime de procent contează dacă vrem să guvernăm.

 

În concluzie, ambele variante au avantaje și dezavantaje atât pentru PSD cât și pentru UNPR. Tocmai din acest motiv, este normal ca și colegii social-democrați să analizeze pe toate fețele acest subiect și abia apoi să ne asezăm la masă și vedem care este drumul de urmat. 

Până atunci, din respect față de colegii din PSD, nu voi comenta prea multe pe acest subiect.

Acestea au fost cele trei subiecte pe care am dorit să le aduc la cunoștința publicului. De asemenea, nu aș vrea să închei înainte de a mai face o precizare:

Vreau să vă spun că absolult niciun membru al UNPR nu a părăsit partidul. Indiferent ce minciuni încearcă unii să arunce pe piață, UNPR este un partid robust și bine închegat, iar oamenii noștri sunt uniți. Stăm împreună pentru că ne unesc aceleași principii, aceleași obiective și convingerea comună că doar în această formulă vom putea aduce securitate şi prosperitate pentru români. 

 

Comentariile sunt inchise.