CONDIŢII PRIVIND CONSTATAREA AMIABILĂ DE ACCIDENT DIN CARE NU REZULTĂ VICTIME

Media 2:17 pm - 10 noiembrie, 2015 Comentariile sunt închise pentru CONDIŢII PRIVIND CONSTATAREA AMIABILĂ DE ACCIDENT DIN CARE NU REZULTĂ VICTIME

Siguranţa rutieră a tuturor participanţilor la trafic constituie o prioritate a poliţiştilor, care acţionează în permanenţă pentru salvarea de vieţi omeneşti, prin reducerea riscului de implicare în evenimente rutiere.

Potrivit legislaţiei rutiere în vigoare, accidentul de circulaţie este evenimentul care întruneşte cumulativ următoarele condiţii: s-a produs pe un drum deschis circulaţiei publice ori şi-a avut originea într-un asemenea loc; a avut ca urmare decesul, rănirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel puţin unui vehicul sau alte pagube materiale; în eveniment a fost implicat cel puţin un vehicul în mişcare; s-a produs ca urmare a încălcării unei reguli de circulaţie.

În cazul accidentului rutier din care rezultă doar pagube materiale, pentru soluţionarea daunelor, poate interveni constatarea amiabilă de accident.

În acest sens, se utilizează formularul „Constatare amiabilă de accident”, care poate fi obţinut de la sediile asigurătorilor, acesta putând fi folosit indiferent de locul producerii accidentului, pe teritoriul României.

Completarea şi semnarea formularului nu reprezintă o recunoaştere a răspunderii conducătorilor de vehicule, ci un cumul de elemente ce contribuie la soluţionarea dosarelor de daună.

 

Acesta poate fi utilizat dacă sunt îndeplinite următoarelor condiţii:

– din accident au rezultat numai pagube materiale;

– în accident au fost implicate numai două vehicule;

– nu se creează pagube materiale altei persoane decât celor doi conducători de vehicule implicaţi în accident;

– există acordul de voinţă al celor doi conducători auto, exprimat prin semnarea formularului.

În situaţia în care unul dintre vehicule este staţionat sau parcat, formularul poate fi completat şi de către proprietarul sau utilizatorul acestuia.

Conducătorul auto care are pretenţii de despăgubire se va adresa societăţii la care este asigurat celălalt conducător auto, depunând formularul la orice reprezentanţă a societăţii din domeniul asigurărilor.

Odată cu depunerea formularului se eliberează şi documentul de introducere în reparaţie a vehiculului.

Potrivit dispoziţiilor Ordinului 20/2008 al Comisiei pentru Supravegherea Asigurărilor, asiguratul este obligat să informeze imediat societatea de asigurare autorizată, despre producerea accidentului de circulaţie.

 

Poliţia ALEGE VIAŢA şi urează tuturor DRUM BUN, fără evenimente rutiere!

Comentariile sunt inchise.