Sinteza intervențiilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al județului Călărași în perioada 15.08.2013 – 16.08.2013

Media 9:32 am - 16 august, 2013 Comentariile sunt închise pentru Sinteza intervențiilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al județului Călărași în perioada 15.08.2013 – 16.08.2013

În intervalul 15.08.2013 – 16.08.2013, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al județului Călărași au intervenit cu echipaje specializate pentru limitarea și înlăturarea efectelor situațiilor de urgență produse în zona de competență astfel:

Intervenții la incendii

5 ore și 25 de minute de luptă cu flăcările

Pompierii militari din cadrul Secției Dragalina au intervenit în localitatea Constantin Brâncoveanu, pentru lichidarea unui incendiu, care se manifesta cu violență și cu fum dens la nivelul unei gospodării cetățenești

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la fața locului, se pare că incendiul a izbucnit din cauza unor scântei provenite de la un foc de artificii

Pompierii profesioniști au reușit în acest caz să salveze bunuri materiale în valoare de aproximativ 60.000 de lei, valoarea pagubelor fiind estimată la suma de 10.000 de lei

În data de 15.08.2013, ora 21.45, pompierii militari din cadrul Secției de pompieri Dragalina au fost solicitați, prin intermediul apelului unic de urgență 112, să acționeze pe raza localității Constantin Brâncoveanu, pe strada Școlii, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la nivelul unei gospodării, proprietate individuală, aparținând lui Gheorghe C. La sosirea echipajelor profesioniste de stingere, incendiul se manifesta cu violență și cu fum dens la nivelul plantelor furajere depozitate în curte sub formă de baloți. Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la fața locului, se pare că incendiul a izbucnit din cauza unor scântei provenite de la un foc de artificii.

Echipaje specializate de stingere din cadrul Secției de pompieri Dragalina s-au deplasat la această intervenție cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, de capacitate mărită, acționând pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ 5 ore și 25 de minute. În urma incendiului au ars: aproximativ 6000 de kg de plante furajere sub formă de baloți, valoarea pagubelor fiind estimată la valoarea de 10.000 de lei, echipajele profesioniste de stingere reușind să salveze bunuri materiale în valoare de aproximativ 60.000 de lei, totodată limitându-se posibilitatea extinderii incendiului la locuință și la celelalte bunuri materiale aflate în imediata apropiere.

Un echipaj profesionist de stingere din cadrul Secției de pompieri Lehliu Gară a intervenit în localitatea Dâlga, comuna Dor Mărunt, pentru lichidarea unui incendiu, care se manifesta cu flacără și cu fum dens la nivelul unei anexe gospodărești

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la fața locului, se pare că incendiul a fost provocat de către o persoană neidentificată, care a folosit intenționat o sursă de aprindere pentru a genera arderea

În data de 15.08.2013, ora 23.53, pompierii militari din cadrul Secției de pompieri Lehliu Gară au fost solicitați, prin intermediul apelului unic de urgență 112, să acționeze pe raza localității Dâlga, comuna Dor Mărunt, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la nivelul unei anexe gospodărești (magazie de lemne / șopron), proprietate individuală, aparținând lui Aurică B. 
La sosirea echipajului profesionist de stingere, incendiul se manifesta cu flacără și cu fum dens la nivelul unei anexe gospodărești, în care erau depozitate materiale lemnoase.
Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la fața locului, se pare că incendiul a fost provocat de către o persoană neidentificată, care a folosit intenționat o sursă de aprindere pentru a genera arderea.
Un echipaj specializat de stingere din cadrul Secției de pompieri Lehliu Gară s-a deplasat la această intervenție cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, de capacitate mărită, acționând pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ 35 de minute.
În urma incendiului au ars: șopronul pe o suprafață de 16 metri pătrați, circa 2 tone de lemne de foc, un sac cu grâu, un sac cu mazăre, 5 cutii de vopsea (a câte un kg fiecare) și aproximativ 10 metri lineari de gard din lemn.
Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 3.000 de lei, echipajul profesionist de stingere reușind să salveze locuința proprietarului și mai multe bunuri materiale.

În perioadele de caniculă și secetă prelungită arderea miriștii, vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă

Ca în fiecare an, în această perioadă se desfășoară campania de recoltare a cerealelor păioase. Campania presupune desfășurarea unor activități care vizează recoltarea, transportul și depozitarea, atât a produselor agricole, cât și a paielor rezultate în urma efectuării lucrărilor agricole..
Statistica din anii precedenți stă mărturie și ne arată, că în urma desfășurării acestor activități, cu specific agricol, numărul arderilor necontrolate crește semnificativ dacă nu sunt respectate regulile și măsurile de apărare împotriva incendiilor, atât pe timpul recoltării, cât și după recoltarea cerealelor păioase.
Incendiile produse în urma desfășurării acestor activități pot avea efecte dezastruoase asupra mediului înconjurător, asupra vieții și a bunurilor materiale.
Astfel, pentru ca aceste activități să se desfășoare în condiții de siguranță, cadrele Inspecției de Prevenire (structură de specialitate a I.J.S.U. „Barbu Știrbei” Călărași), împreună cu membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din cadrul tuturor primăriilor de pe raza județului derulează în această perioadă caracterizată de temperaturi ridicate, o campanie de informare preventivă în rândul operatorilor economici din domeniul agricol, în vederea instruirii acestora cu privire la respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor.
Principalele măsuri de prevenire a incendiilor prevăzute de actele normative enumerate mai sus sunt:
În perioada coacerii și până la recoltare se interzice fumatul, iluminatul cu flacără deschisă sau folosirea sub orice formă a focului deschis în lanuri, pe arii, pe miriște, în locurile de depozitare a paielor, în apropierea autovehiculelor ce transportă paie, în apropierea mașinilor situate în parcurile de câmp, la depozitele de alimentare cu carburanți, precum și în apropierea acestora la o distanță mai mică de 100 m.
Se interzice arderea resturilor vegetale uscate, a miriștilor și a paielor aflate pe câmp, cu excepția situațiilor deosebite, când se vor lua măsuri de siguranță necesară. (Art. 85 din O.M.A.A. nr. 121/2000).
Lucrările vor începe prin protejarea lanurilor față de drumuri și căi ferate cu care se mărginesc prin realizarea unor fâșii paralele arate, paiele și cerealele recoltate de pe acestea fiind evacuate în afara acestor fâșii. Când recoltarea se va face cu combina din lan, paiele rezultate vor fi strânse în cel mult 1-2 zile, efectuându-se imediat aratul. (Art. 86,88 din O.M.A.A. Nr. 121/2000).
Personalul care a observat incendiul va folosi mijloacele pe care le are la îndemână pentru înștiințare și alarmare.
Pentru localizarea și stingerea incendiului, se vor folosi, după posibilități, apă, utilaje, unelte și alte mijloace inițiale de intervenție (mături din nuiele, pământ nisip etc.).
În raport cu limitele suprafețelor incendiate, existența obstacolelor naturale în calea propagării incendiilor și pericolul pentru vecinătăți se va proceda în primul rând la localizare prin crearea de zone de protecție. Pentru crearea zonei de protecție în cazul lanurilor se va cosi în jurul locului incendiat și se va ara și discui la marginea exterioară a zonei în care se cosește, o fâșie lată de cel puțin 5 metri. 
În perioadele de caniculă și secetă prelungită arderea miriștii, vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă (Ordinul nr. 605/2008).
În conformitate cu Ordinul M.A.I nr. 605/2008, arderea miriștii și vegetației uscate se face cu respectarea următoarelor prevederi generale: condiții meteorologice fără vânt; parcelarea miriștii în suprafețe de maximum 10 ha, prin fâșii arate; izolarea zonei de ardere față de căi de comunicație, construcții, culturi agricole vecine, instalații, fond forestier, prin executarea de fâșii arate; desfășurarea arderii numai pe timp de zi; curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 m; asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere și stingere a eventualelor incendii; asigurarea pentru suprafețe de ardere mai mici de 5 ha a substanțelor și mijloacelor de stingere necesare; asigurarea, în cazul suprafețelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare și a personalului de deservire.
Arderea miriștii, vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută numai după obținerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administrației si internelor nr. 163/2007.
Sancțiuni contravenționale (O.M.A.I. nr. 163/2007)
Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice și de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice, arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase, de către proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu, fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului și fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență. (Art. 96, pct. 9 din O.U.G. Nr. 195/2005).
Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei, neelaborarea instrucțiunilor de apărare împotriva incendiilor și nestabilirea atribuțiilor de revin salariaților la locurile de muncă, de către administratori. (Art. 19, lit. g, art. 44, pct. 3, lit. e din Legea nr. 307/2006).
Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Știrbei” Călărași
Plt. maj. Tătăranu Ștefan-Ovidiu – Telefon: 0758236044 / 0723208850

Comentariile sunt inchise.