Recomandările D.S.V.S.A Călărași pentru Sarbatorile de Paște

Media 9:35 am - 24 aprilie, 2013 Comentariile sunt închise pentru Recomandările D.S.V.S.A Călărași pentru Sarbatorile de Paște

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale Direcția Sanitarã Veterinarã și pentru Siguranța Alimentelor Calarasi a inițiat o serie de controale ce vor viza în primul rând sacrificarea și comerci¬a¬lizarea mieilor, dar și con¬di¬țiile de producere, transport, depozitare și comercializare a celorlalte produse alimentare specifice respectiv: ouă, lapte și produse lactate precum și diverse produse de panificatie.
În același timp, acțiunile de control vor viza modul de respectare a condițiilor sanitar-veterinare din târgurile de animale, piețele agro-alimen¬tare, unitățile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare și alimentație publică
Direcția Sanitarã Veterinarã și pentru Siguranța Alimentelor Călărași recomandã cetățenilor sã cumpere produse alimentare numai din spații sau unități înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, în care sunt respectate condițiile generale de igienă, unitati supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor .
Este in¬terzisă comercializarea pro¬du¬selor alimentare și a ali¬men¬telor de origine animală în spații improvizate, pe stra¬dă sau în spații în care nu este asigurată o temperatură și o stare de igienă corespun¬ză¬toare.

Iată câteva dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească produsele specifice sărbătorilor pascale:
Carnea de miel sau ied
Carnea și organele de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoțite de un certificat de sănătate publică veterinară și poartă marca de sănătate, care atestă că animalele, carnea și organele obținute în urma sacrificării, au fost supuse examenelor veterinare înainte de sacrificare (și după sacrificare, iar în urma examinarii nu au fost identificate boli transmisibile de la animale la om sau alte aspecte care ar putea prezenta un risc pentru sănătatea consumatorilor.
La nivelul judetului Calarasi exista autorizate sanitar veterinar 5 abatoare pentru specia ovine / caprine la nivelul carora persoanele juridice (exploatiile comerciale ) dar si persoanele fizice (exploatiile nonprofesionale) pot sacrifica mieii/ iezii de Paste.
Carnea de miel provenita din abatoare autorizate sanitar veterinar este marcată cu o marcă de sănătate de formă ovală, cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, având inscripționate următoarele:
– în partea superioară denumirea tării respectiv „ROMÂNIA” cu majuscule sau codul ISO al țării „RO”, in cazul cărnii obținute în abatoare din România,
– în centru numărul de autorizare sanitar veterinar
– în partea inferioară abrevierea Comunității Europene, respectiv: CE, EC, EK, CEE, etc. cu majuscule
Până la aceasta data, D.S.V.S.A Călărași nu a primit solicitari din partea primariilor pentru autorizarea sanitara veterinara de centre temporare de sacrificare miei/ iezi și comercializare directa catre consumatorul final.

Atentie! carnea rezultata in centre temporare de sacrificare nu se admite a fi omercializata in magazine si / sau alte unitati, aceasta va fi comercializata numai direct catre consumatorul final. 
Carnea de miel provenită de la sacrificările din gospodăriile individuale este destinată exclusiv consumului familial, nu vânzării.
Carnea de miel (ied) care se obține prin sacrificarea la cererea consumatorilor, în locuri special amenajate temporar – are aplicată o ștampilă de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, cu următoarele înscrisuri:
– în partea superioară: "ROMÂNIA", cu majuscule;
– în centru: indicativul județului, urmat fără întrerupere de numărul de autorizare al unității. Imediat sub acesta se înscrie numărul de identificare al medicului veterinar oficial care asigură supravegherea veterinară a unității;
– în partea inferioară: "CONTROLAT SANITAR-VETERINAR", cu majuscule
Din punctul de vedere al particularităților specifice speciei precizăm că ovinele dispun de incisivi numai pe maxilarul inferior, pe cel superior având un burelet gingival, dentiția incisivă lipsind, iar membrele anterioare și posterioare se termină în formațiuni ungulare, respectiv copite biongulate.
În acest sens este de preferat ca mielul sacrificat să aibă capul atașat de carcasă, precum și porțiunea terminală a unui membru.
Facem aceste precizări în vederea prevenirii substituirii acestor cărnuri cu cea de câine, care sunt ușor de confundat pentru o persoană neavizată.

Ouăle
Achiziționarea lor din locuri aflate sub supraveghere sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor presupune că acestea:
– provin de la păsări sănătoase, din ferme autorizate și controlate sanitar veterinar; obligatoriu ouale provenite din unitati supuse controlului sanitar veterinar sunt marcate cu codul exploatiei de povenienta format din indicativul RO, al judetului si codul de trei cifre ce indica modul de crestere al gainilor ouatoare , urmat de data valabilitatii
– au fost transportate până la locul de desfacere cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar ce respectă condițiile de igienă și de temperatură;
– sunt depozitate și expuse spre comercializare cu respectarea condițiilor de igienă și temperatură

Laptele și produsele din lapte
Comercializarea laptelui și a brânzeturilor în piețele agroalimentare și târguri, de către producătorii agricoli, se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către DSVSA județene.
– producătorii care vând direct lapte crud către consumatorul final în piețe trebuie să dețină fișe de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obținut laptele, completate de către medicii veterinari din localitățile de origine.
– brânzeturile destinate comercializării directe către consumatorul final de către producătorii agricoli, pot fi expuse la vânzare, în spațiile special amenajate în piețe agroalimentare și târguri, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecționate din materiale necorodabile, ușor de curățat și igienizat (plastic, ceramică, etc).
– brânzeturile trebuie protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata transportului și a expunerii la vânzare către consumatorul final (de exemplu: în recipiente din material plastic, pungi din plastic incolore, etc).
– sunt permise transportul și păstrarea în vederea vânzării directe către consumatorul final a brânzeturilor, în recipiente confecționate tradițional din lemn (putini), cu condiția că acestea să fie curate și identificate corespunzător, pentru prevenirea contaminării și asigurarea trasabilitătii produselor.
– comercializarea directă către consumatorul final în piețele agroalimentare și târguri, a brânzeturilor obținute de producătorii agricoli, se va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosință (pungi de plastic alimentare, hârtie cerată alimentară, etc.), sau alte tipuri de recipiente curățate și igienizate corespunzător.
– în vederea asigurării trasabilității brânzeturilor comercializate către consumatorul final, acestea trebuie să fie însoțite de informații scrise din partea producătorului, care să conțină mențiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obținerii, etc. se pot utiliza metode diferite de etichetare, cum ar fi: aplicarea pe ambalajul de transport sau desfacere a unor etichete adezive; utilizarea de pungi imprimate; afișarea în momentul expunerii la vânzare și pe toata perioada comercializării a unor informații înscrise pe tăblițe sau panouri (aplicate sau prezentate deasupra sau în dreptul produsului expus spre comercializare), din care să reiasă tipul produsului, data producției, originea, etc.

Produsele de panificație
Alte produse alimentare tradiționale precum: cozonaci, prăjituri, produse de panificație, legume de sezon, etc., se pot achiziționa din spații amenajate și autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate.
De asemenea, un aspect foarte important este reprezentat de modul în care persoanele care comercializează produsele de origine animală respectă cerințele de igienă stabilite de legislația în vigoare.
Toate persoanele care manipulează produsele de origine animală până la comercializare trebuie să fie sănătoase, să aibă carnete de sănătate vizate periodic de către o unitate medicală și să poarte îmbrăcăminte curată (halat, șorț și bonetă de culoare albă).

Începand cu data de 12.04.2013, D.S.V.S.A Călărași a continuat activitățile de control în unitățile din industria alimentară. 
S-au efectuat 107 controale în unități care-și desfășoară activitatea în domenii de activitate precum: abatoare, exploatatii de animale, supermarket-ui, fabricarea produselor de morărit, a pâinii și a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare și alcoolice, a altor produse alimentare precum și unități de depozitare pentru produse de origine animala si nonanimala.
Pentru neregulile constatate au fost aplicate 15 sanctiunicontraventionale din care o (una) sancțiune contraventionala în valoare de 600 de lei și 14 avertismente.
În baza unui program de lucru stabilit de către directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Călărași, au fost constituite echipe mixte care vor verifica, în perioada 22.04 – 05.05.2013, modul în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare din târgurile de animale, piețele agroalimentare, unitățile de comercializare a produselor alimentare de origine animală (carmangerii, măcelării, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri etc.), precum și din unitățile de alimentație publică, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor etc.
Controalele oficiale vor urmări, în principal, următoarele aspecte:
-condițiile sanitare veterinare de funcționare a unităților care comercializează produse de origine animală, care au fost autorizate/înregistrate sanitar veterinar, precum și a mijloacelor de transport al produselor de origine animală;
– condițiile de depozitare a produselor de origine animală;
– originea alimentelor de origine animală sau care conțin produse de origine animală și a modului în care sunt expuse la vânzare; prezența, după caz, a vitrinelor frigorifice care să mențină o temperatură corespunzătoare și care să evite contaminarea produselor;
– cerințele referitoare la marcarea cărnii și identificarea produselor de origine animală, în special prezența mărcii de sănătate pe carcasele, semicarcasele și sferturile de caracase provenite de la porcine și existența, după caz, a certificatului de sănătate pentru carne;
– cerințele referitoare la marcarea produselor de origine animală;
– cerințele referitoare la etichetarea produselor de origine animală;
– condițiile de funcționare a unităților înregistrate sanitar veterinar din sectorul alimentației publice, a pensiunilor agroturistice, unde se vor organiza mese festive, precum și a piețelor agroalimentare în care se comercializează produse de origine animală;
– interzicerea tăierii animalelor în scopul comercializării cărnii sau a produselor rezultate pentru consum public, în alte locuri sau spații, decât cele autorizate sanitar veterinar;
– interzicerea comercializării produselor de origine animală în alte locuri decât cele autorizate/ înregistrate sanitar veterinar;
Totodată, o atenție deosebită se va acorda modului în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare în târgurile organizate periodic de autoritățile locale unde se comercializează produse alimentare de origine animală tradiționale.
Din 20 aprilie și până pe 5 mai, D.S.V.S.A Călărași asigură permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, astfel încât consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.
La nivelul D.S.V.S.A Călărași și al Circumscriptiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și al Circumscripțiilor Sanitare Veterinare Zonale cat si in toate piețele agroalimentare și în alte locuri amenajate și autorizate în care va fi valorificată carnea și alte produse de origine animală si nonanimala, se va asigura necesarul de personal sanitar veterinar și permanența acestuia, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

Atenționam înca o data asupra riscului la care se supun consumatorii care achiziționează și consumă carne, oua, lapte si produse lactate, produse specifice de origine animala si nonanimala, comercializate clandestin, provenite din surse necunoscute sau care nu a fost supuse controlului sanitar veterinar și rugăm a ne sesiza neregulile pe care le observă în domeniul siguranței alimentelor, la numărul de telefon 0242313676.

Comentariile sunt inchise.