Primăria municipiului Călărași – Comunicat de presă – Ziua Dunării

Media 9:32 pm - 25 iunie, 2013 Comentariile sunt închise pentru Primăria municipiului Călărași – Comunicat de presă – Ziua Dunării

Sambata 29.06.2013, incepand cu ora 07.00, pe parcursul intregii zile, Primaria Municipiului Calarasi organizeaza, in Parcul Central, o serie de evenimente prilejuite de sarbatorirea ZILEI DUNARII.
La eveniment au fost invitati sa participe reprezentanti ai oraselor si judetelor riverane Dunarii, precum si reprezentati ai misiunilor diplomatice prezente in Romania.

În acest sens vă inivitam sa participati la activitatile care se vor desfasura conform programului anexat.
Atasat va transmitem si coordonatele proiectului ce stau a baza acestui eveniment.

ZIUA DUNARII – ZIUA PESTELUI DUNAREAN
AGENDA EVENIMENTULUI
Călărași, 29 iunie 2013
7,00 – 10,00 Concurs de pescuit
9,00 – 15,30 Concurs de vasle Campania Descopera Rowmania / Romania naturala vazuta din
barca, sustinuta de Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23
• 9,00-11,00 Inscriere / pregatirea concurentilor – zona debarcader;
• 11,00 -12,00 – Demonstrație de vâslit (în canotcă, kayac, canoe, skiff) efectuată de Ivan Patzaichin și sportivii legitimați la CSM Călărași;
• 12,30 – 15,30 Desfășurarea concursului de canotcă 10+1(concurează echipe formate din: reprezentanți ai instituțiilor din Călărași și din localitățile invitate, ai companiilor private locale, jurnaliști, amatori ai sportului cu vâsle, echipa Rowmania condusă de Ivan Patzaichin, public larg etc.); festivitate de premiere;
10,00 – 12,00 Concurs de gatit;
10,00 – 19,00 Program artistic;
10,00 – 19,00 Activitati desfasurate pe aleile parcului:
• standuri cu expunere si vanzare a produselor / echipamentelor destinate pescuitului;
• expozitie de barci;
• zona ONG-urilor si IMM-urilor care vor prezenta rezultate ale proiectelor implementate;
• zona expozitionala cu fotografii realizate in zona Dunarii;
• zona in care reprezentantii UAT-urilor, ai FLAG-urilor vor realiza, in final, Traseul Pestelui Dunarean;
11,30 – 12,00 Program muzical sustinut de fanfara Centrului Cultural Judetean BARBU STIRBEI din
Calarasi;
12,00 – 12,30 Deschiderea oficiala a evenimentului de catre Primarul Municipiului Calarasi

12,30 – 13,00 Premierea castigatorilor concursurilor de pescuit si de gatit ;
19,00 Închiderea evenimentului

Ziua Dunarii – Ziua Pestelui Dunarean

Finantator: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – Autoritate de Management pentru Programul Operational de Pescuit 2007-2013

Finantare in cadrul Masurii 2.1.2 – Conservarea, valorificarea si promovarea patrimoniului cultural si natural, prin sustinerea activitatilor economice alternative, pentru cresterea atractivitatii zonei

Aplicant: Unitatea Administrativ Teritoriala Municipiul Calarasi

Valoarea totala a proiectului: 286.378 lei inclusiv TVA

Valoarea asistentei financiare nerambursabile solicitate: 230.950 lei

Durata proiectului: 3 luni

Obiective specifice:
1. Sprijinirea comunitatilor din zonele pescaresti aflate de-a lungul fluviului Dunarea in care actioneata FLAG-ul “Dunarea Calaraseana”, pentru stimularea diversificarii activitatilor economice, stiintifice, culturale si sociale, in scopul dezvoltarii durabile a zonei, valorificand eficient rersursele locale;
2. Cresterea competitivitatii zonei si imbunatatirea nivelului de viata al locuitorilor teritoriului vizat prin identificarea de noi metode și resurse;
3. Promovarea atractivitatii zonei cu traditie piscicola prin dezvoltarea de produse turistice in scopul cresterii atractivitatii zonei in care actioneaza FLAG-ul “Dunarea Calaraseana”.

Grupul tinta al proiectului este reprezentat de:
1. Populatia Municipiului Calarasi, a localitatilor riverane Dunarii si, in general, a celor participante la evenimentele organizate prin proiect, din cadrul FLAG;
2. UAT-uri implicate in activitatile proiectului;
3. Mediul de afaceri din domeniul pisciculturii si al valorificarii oportunitatilor create de piscicultura (turism, industrie alimentara, mestesuguri, etc.);

Beneficiari finali:
1. Comunitatile participante prin reprezentanti la activitatile proiectului;
2. Entitati Unitati Administrativ Teritoriale participante;
3. Mediul de afaceri din domeniul de pescuit si din mediile adiacente (turism, mass media, comert, etc.) din comunitatile prezente la activitatile proiectului;
4. Organizatii (ONG-uri, IMM-uri, etc) participante la activitatile proiectului.

Activitatile proiectului:

A.1. Managementul proiectului;

A.2.Amenajarea spatiului destinat organizarii targului tematic si desfasurarea evenimentului – Ziua Dunarii – Ziua Pestelui Dunarean; identificarea Traseului pestelui dunarean in aria teritoriala a FLAG-ului „Dunarea Calaraseana”;

A.3. Activitatea de promovare si publicitate a proiectului.

A.4. Activitatea de auditare a proiectului.

• Activitatea „centrala” este activitatea nr. 2, in urmatoarea structura:

Targul tematic si intregul eveniment vor avea loc sambata 29 iunie 2013, in Parcul Central al Municipiului Calarasi, situat pe malul stang al Bratului Borcea.

Pe aleile parcului, fiecare fiind identificata printr-o denumire specifica, va fi organizata cate o componenta a activitatii, astfel:
• expozitie de barci;
• concurs de pregatire a preparatelor din peste (bors din peste, saramura – traditionale, etc);
• zona expozitionala privind deseuri colectate din Dunare;
• zona expozitionala pentru fotografii realizate in zona Dunarii;
• scena si foisorul unde va fi prezentat prgram artistic si de divertisment;
• zona in care se va desfasura concursul de pescuit;
• zona in care reprezentantii UAT-urilor, ai FLAG-urilor vor prezenta date locale relevante pentru construirea unei „harti” care va contine informatii adresate doritorilor si celor interesati, privind balti, lacuri, locuri de pescuit, oferta de cazare si hrana, posibilitati de acces in respectivele zone, specii de pesti si perioadele cand activitatea de pescuit este permisa, etc, constituind, in final, Traseului Pestelui Dunarean;
• zona in care se va desfasura concursul de vasle (minifestival pe apa – . competitie de vaslit, concurs de navigare pe Dunare cu ambarcatiunii proprii, din ciclul Campania Descopera Rowmania / Romania naturala vazuta din barca, sustinuta de Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23.

Campania Descopera Rowmania, promoveaza ecoturismul si principiile sale, cu accent pe valorificarea patrimoniului local si a resurselor naturale, dar are si o componenta de informare si educare cu privire la exploatarea eficienta si responsabila a acestor resurse.

Obiectivul activitatii este acela de a aduce sau mai bine spus de a readuce oamenii la natura, de a-i face sa redescopere potentialul piscicol si natural alzonei, contribuind astfel la cosolidarea brandului local si la diversificarea paletei de activitati a populatiilor rezidente si nu numai.

Miscarea Rowmania a fost initiata in urma cu 2 ani, fiind prima miscare de descoperire si promovare a traseelor de apa din Romania, un proiect de antreprenoriat social, realizandu-se incurajarea turismului ecologic si a agrementului cu ambarcatiuni cu vasle, un model de comunicare a valorilor naturale.

Biroul de presa.

Comentariile sunt inchise.