DIICOT – Comunicat de presa 02.09.2015

Media 2:57 pm - 2 septembrie, 2015 Comentariile sunt închise pentru DIICOT – Comunicat de presa 02.09.2015

La data de 01.09.2015 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

BADEL ALIAS, zis ”Khider”, cetățean german de origine irakiană, în stare de arest preventiv, DRAGĂ PARASCHIV, zis ”Rici, Riciu”, în stare de libertate,  pentru săvârşirea infracţiunilor de  constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi, MĂGUREANU RĂZVAN – IULIAN, COTEANU NICUŞOR ADRIAN şi DRAGĂ GHEORGHE, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

Menţionăm că, la data de 30.09.2013, Tribunalului Bucureşti a dispus arestarea preventivă în lipsă a  inculpatului Badel Alias iar ulterior, la data de 10.07.2015, inculpatul a fost extrădat din Germania în România, în baza mandatului european de arestare emis la data de 06.08.2014.

Prin actul de sesizare s-a reţinut că, în perioada ianuarie – septembrie 2013, pe relaţia Republica Turcia – Republica Bulgaria – România – unul din statele de vest ale Europei, cu precădere Germania, şi-a  desfăşurat activitatea o grupare infracţională formată din cetăţeni de naţionalitate germană, siriană, turcă, bulgară şi română, persoane care au avut ca preocupare infracţiuni din sfera traficului de migranţi de naţionaliate siriană.

S-a stabilit faptul că liderii grupării infracţionale erau mai multe persoane care domiciliau pe teritoriul Germaniei. S-a reţinut că în momentul în care grupurile de migranţi ajungeau în Bulgaria sau în România, liderii reţelei se deplasau în ţara respectivă, unde împreună ceilalţi membri ai grupării care îşi desfăşurau activitatea infracţională în zona respectivă, organizau scoaterea şi transportarea ilegală către ţara de destinaţie.

S-a reţinut că, în perioada aprilie – august 2013, inculpatul  Alias Badel, cetăţean german de origine irakiană, a coordonat mai multe grupuri de migranţi de naţionalitate siriană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei din Republica Bulgaria în România, precum şi din România în Ungaria.

În luna mai 2013, inc. Alias Badel împreună cu inculpații Dragă Paraschiv, zis „Rici”, Dragă Gheorghe, Coteanu Nicuşor Adrian şi Măgureanu Răzvan-Iulian au organizat scoaterea ilegală din România a unui grup format din patru cetăţeni sirieni, care au fost depistaţi în data de 11.05.2013, la punctul de frontieră Cenad, jud. Timiş, ascunşi într-un mijloc de transport.

S-a stabilit că pe teritoriul ţării noastre, gruparea infracţională era împărţită pe mai multe segmente, astfel :

– primul segment al grupării format din inc. Khara Mohammed Mohammed, inc. Mahmoud Omar şi inc. Abdi Gali şi-au desfăşurat activitatea infracţională pe raza judeţelor Constanţa, Galaţi şi în Mun. Bucureşti. Cei în cauză aveau rolul de a prelua migranţii care au intrau ilegal în România din Rep. Bulgaria prin zonele de competenţă al Sectorului Poliţiei de Frontieră Ostrov şi al Sectorului Poliţiei de Frontieră Giurgiu sau din Rep. Turcia, prin zona de compenenţă a Gărzii de Coastă Constanţa (pe la frontiera externă cu Marea Neagră).

Inculpaţii mai sus menţionaţi s-au ocupat cu preluarea migranţilor din diferite locaţii, cu cazarea şi ulterior  predarea acestora către ceilalţi membrii ai reţelei, persoane care urmau să îi scoată ilegal din România.

Inc. Khara Mohammed Mohammed, zis „Maher”, sub coordonarea inculpaţilor Faysal Ibrahim şi Mussa Abdel Aziz, prelua grupurile de migranţi care intrau ilegal în România din Rep. Bulgaria sau direct din Republica Turcia. S-a stabilit că împreună cu inc. Mahmoud Omar, zis „Abu Ali” sau „Steven” şi inc. Abdi Gali, zis „Ghaleb”, au cazat migranţii în diferite locaţii din Mun. Bucureşti, după care îi transportau şi îi predau membrilor grupării care se ocupau cu scoaterea acestora din România.

În perioada aprilie – septembrie 2013 inc. Khara Mohammed Mohammed, împreună cu inc. Mahmoud Omar şi inc. Abdi Gali au preluat mai multe grupuri de migranţi care au intrat ilegal în România din Rep. Turcia cu diferite ambarcaţiuni de dimensiuni medii, navigând pe Marea Neagră.

Cei trei inculpaţi au avut un rol bine stabilit, în sensul că Mahmoud Omar a ţinut legătura cu inc. Faysal şi inc. Mussa preluând  grupurile cu ocazia intrării în România, iar inc. Khara Mohammmed Mohammed, cunoscător al limbii române, contacta ceilalţi membrii ai reţelei şi stabilea cu aceştia scoaterea migranţilor din ţară.

Inc. Marin Nicolae, zis „Toni”, a sprijinit membrii grupării infracţionale prin căutarea şi negocierea de sume de bani cu diferite persoane dispuse să scoată sau să introducă ilegal în/din România grupuri de migranţi.

– al doilea segment al grupării, format din 9 membri, şi-a desfăşurat activitatea infracţională pe raza jud. Satu Mare, precum şi în statele de vest din Europa (Ungaria şi Austria). Sub coordonarea inc. Khara Mohammed Mohammed cei în cauză s-au ocupat cu preluarea migranţilor din Mun. Bucureşti, cu scoaterea ilegală a acestora prin zona de competenţă a S.P.F. Petea, jud. Satu Mare, iar ulterior cu transportarea până în Viena-Austria.

– al treilea segment al grupării format din inc. Murariu Constantin Teodor, Niţă Claudiu Panait şi Lovacszi Istvan, şi-a desfăşurat activitatea infracţională pe raza localităţii Timişoara. Sub coordonarea inc. Khara Mohammed Mohammed cei în cauză s-au ocupat cu preluarea, cu cazarea şi cu scoaterea migranţilor, prin punctele de frontieră ale ţării noastre cu Ungaria, ascunşi în automarfare.

– al patrulea segment al grupării format din cetăţenii români Dragă Paraschiv, zis „Rici”, Dragă Gheorghe, Coteanu Nicuşor Adrian şi Măgureanu Răzvan-Iulian au acţionat pe relaţia Craiova – jud. Timiş. Sub coordonarea inc. Badel Alias şi inc. Karaca Metin, aceştia aveau rolul de a scoate ilegal din România grupurile de migranţi, ascunşi în mijloace de transport.
Inc. Halus Nuri Hussein, zis „Ahmed” a avut rolul de a organiza intrarea ilegală din Bulgaria până în România a grupurilor de migranţi.

Menţionăm că, la data de 01.11.2013, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Mussa Abdel Aziz, Khara Mohammed Mohammed, Mahmoud Omar, Abdi Gali, Halus Nuri Al Hussein, Murariu Constantin Teodor, Lovaszi Istvan, Niţă Caludiu-Panait și Marin Nicolae, pentru săvârşirea infracţiunilor de  constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

De asemenea, la data de 18.03.2015, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor KARACA METIN şi FAYSAL IBRAHIM pentru săvârşirea infracţiunilor de  constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

Dosarul a fost  înaintat spre competentă soluţionare  Tribunalului Bucureşti.

Facem precizarea că faptele inculpaţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art.66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

Comentariile sunt inchise.