Daune morale de 47.000 lei pentru privarea nelegala de libertate

Media 11:00 am - 7 februarie, 2020 Comentariile sunt închise pentru Daune morale de 47.000 lei pentru privarea nelegala de libertate

O persoana din Calarasi a castigat in instanta o suma de 47.000 lei cu titlu de despagubiri reprezentand daune morale pentru privarea nelegala de liberatate.

Este vorba despre Dochita Ion. Acesta a fost acuzat alaturi de alte persoane de evaziune fiscala, rambursari ilegale de TVA si spalare de bani in domeniul livrarilor intracomunitare de produse alimentare.

Solutia instantei nu este definitiva.

Vezi comunicatul de la vremea respectiva (iunie, 2017):

“Políțiștii din Călărași și cei de la Direcția Operaţiuni Speciale au ridicat aproximativ 15.000 de euro și au instituit măsuri asiguratorii de aproximativ 14.000.000 de lei, în urma a 43 de percheziţii efectuate într-un dosar de evaziune fiscală, rambursări ilegale de T.V.A. şi spălare de bani. 12 persoane au fost reținute, iar față de alte 4 a fost dispusă măsura controlului judiciar.

La data de 21 iunie a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi și cei de la Direcția Operațiuni Speciale au efectuat 43 de percheziţii domiciliare, în judeţele Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa şi în municipiul Bucureşti.

Activitățile s-au desfășurat în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, rambursări ilegale de T.V.A. şi spălare de bani în domeniul livrărilor intracomunitare de produse alimentare.

În urma perchezițiilor, au ridicați 33.500 de lei şi 6.630 de euro și s-au instituit măsuri asiguratorii, în valoare de 14.000.000 de lei.

Polițiștii au reținut 12 persoane bănuite în cauză, pe care le-au introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Călărași, urmând a fi prezentate Tribunalului Călărași, în cursul zilei de astăzi, cu propunere de arestare preventivă.

Totodată, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi au dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de 4 persoane cercetate în același dosar.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2010 – 2015, reprezentanții unor societăţi comerciale cu sedii în judeţul Călăraşi şi în Bucureşti, ar fi conceput și implementat un mecanism de sustragere de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, prin efectuarea de livrări intracomunitare fictive de mărfuri.

Cei în cauză sunt bănuiți că ar fi folosit documentaţie falsă (facturi fiscale, documente de transport), utilizând societăți comerciale de tip „fantomă” din afara statului român (Bulgaria și Cipru).

Astfel, aceștia ar fi livrat fictiv produse alimentare către aceste firme fantomă, însă în realitate le-ar fi vândut prin intermediari, cu documente fictive sau „la negru” pe teritoriul României, eludându-se în acest fel T.V.A. datorată bugetului de stat.

Prejudiciul total adus bugetului de stat este în valoare de aproximativ 14.500.000 de lei, iar suma rezultată din circuitul de spălare a banilor este de 65.000.000 de lei.”

Comentariile sunt inchise.