AVERTIZARE „COD GALBEN” PE RAZA JUDEȚULUI CĂLĂRAȘI

Media 12:03 am - 12 decembrie, 2012 Comentariile sunt închise pentru AVERTIZARE „COD GALBEN” PE RAZA JUDEȚULUI CĂLĂRAȘI
Pentru perioada 11 decembrie a.c., orele 1200 – 12 decembrie a.c., orele 1400, meteorologii au emis o atenționare de „Cod Galben” pentru județul Călărași, cu căderi abundente de zăpadă, viscol și ger, urmate de scăderi semnificative ale temperaturii de până la – 200C.

Având în vedere condițiile meteorologice nefavorabile care pot îngreuna considerabil circulația rutieră și zăpada de pe suprafața carosabilă a drumurilor, care constituie un adevărat pericol pentru conducătorii auto imprudenți sau neatenți, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași vor fi întreprinse activități specifice pentru creșterea gradului de siguranță rutieră pe drumurile publice.
 
În acest sens, echipajele de poliție rutieră vor acționa pe principalele drumuri din zona de competență și vor avea în vedere identificarea punctelor critice, luând totodată măsuri în cazul blocării arterelor de circulație, prin utilizarea utilajelor de deszăpezire aparținând administratorilor drumurilor.
De asemenea, polițiștii vor avea în vedere identificarea persoanelor fără adăpost și a celor rămase blocate în trafic și conducerea acestora în locații special amenajate.

Pentru prevenirea și combaterea accidentelor de circulație cu urmări grave, polițiștii recomandă ca, înainte de a porni la drum, fiecare conducător auto, profesionist sau amator, să-și echipeze corespunzător mașina pentru sezonul rece, respectiv să se asigure că instalațiile de climatizare și de dezaburire sunt în stare de funcționare și să-și doteze autovehiculul cu anvelope specifice sezonului rece sau cu lanțuri antiderapante.

Polițiștii recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră calmă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare, să utilizeze preponderent frâna de motor și să evite efectuarea depășirilor, care în asemenea condiții meteo-rutiere se dovedesc extrem de periculoase.

În situația în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza precipitațiilor, folosirea luminilor de către șoferii care se apropie reduce riscul producerii unor accidente cauzate de neasigurarea la schimbarea direcției de mers. De aceea, polițiștii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege.

Totodată, polițiștii recomandă conducătorilor de vehicule să circule cu viteză redusă, adaptată permanent condițiilor concrete din trafic. Legea prevede că atunci când vizibilitatea datorată condițiilor meteorologice este sub 100 de metri, sau carosabilul este acoperit de zăpadă ori polei, viteza de deplasare nu trebuie să depășească 30 de km/h în localități și 50 de km/h în afara localităților. Evident, însă, că și aceste viteze pot fi uneori mult prea mari și de aceea recomandat este să se aibă tot timpul în vedere condițiile meteo-rutiere. De asemenea, pentru un plus de siguranță, se impune și mărirea distanței în mers între vehicule.

Operatorii de transport care dețin autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone au obligația legală de a monta pe roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele și pe drumurile stabilite.

Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiții de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanțe mari, dată fiind experiența redusă și riscul implicării în evenimente rutiere. De asemenea, dacă au mai puțin de un an vechime în conducere, viteza maximă admisă pentru aceștia în afara localităților este cu 20 km/h mai mică decât viteza legală.

Este important ca în zonele urbane să nu se oprească ori să se staționeze cu autovehiculele pe traseele de deplasare a mijloacelor de transport public, pentru a permite intervenția mijloacelor de deszăpezire și desfășurarea traficului, în general.

Și pietonilor li se recomandă să-și sporească atenția, atât în timpul deplasării, cât și în momentul traversării arterelor rutiere care obligatoriu trebuie făcută doar prin locurile special amenajate și după o temeinică asigurare. 

Comentariile sunt inchise.