ACTIVITATEA INSPECTORATULUI DE POLIŢIE JUDEŢEAN CĂLĂRAŞI ÎN ANUL 2015

Media 8:00 pm - 23 ianuarie, 2016 Comentariile sunt închise pentru ACTIVITATEA INSPECTORATULUI DE POLIŢIE JUDEŢEAN CĂLĂRAŞI ÎN ANUL 2015

Bilant IPJ CalarasiÎn anul 2015 ca urmare a activităţilor preventive desfăşurate, a fost înregistrată cea mai mică valoare a infracţiunilor sesizate din ultimii 5 ani, în scădere faţă de 2014 cu 18% . 

Criminalitatea stradală sesizată scade cu 29,30%

S-a dublat numărul persoanelor arestate preventiv

În anul 2015, activitatea poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi a avut ca obiectiv creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor, destructurarea grupurilor/grupărilor infracţionale, asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Implicarea poliţiştilor s-a concretizat prin faptul că, în anul 2015, criminalitatea stradală s-a situat sub media ultimilor 5 ani, respectiv 29,43%.

Activităţile cu caracter preventiv desfăşurate pentru prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului au condus la scăderea numărului furturilor stradale sesizate, faţă de anul 2014, cu 18% şi la o scădere de 42% a infracţiunilor de tâlhărie.

Se înregistrează cel mai mic număr al infracţiunilor judiciare sesizate din ultimii 5 ani, aproximativ 8%. Se înregistrează scăderi în ambele medii de producere, respectiv cu 13,00% mai puţine în mediul urban cât şi în mediul rural cu 21,33%.

În anul 2015, s-au înregistrat cu 13,5% mai puţine infracţiuni contra persoanei sesizate faţă de 2014. Ponderea însemnată dintre acestea o reprezintă infracţionalitatea de mică violenţă, cele mai multe dintre aceste fapte producându-se pe fondul consumului de alcool.

Pentru combaterea evaziunii fiscale acţiunile iniţiate au condus la recuperarea unor prejudicii de 37.293.400 lei (+24.993.200 lei), luarea a 37 măsuri preventive  faţă de persoanele bănuite şi dispunerea de măsuri asiguratorii în cuantum de 29.102.000 lei (+21.869.000 lei).

S-a dublat numărul persoanelor care au fost cercetate de poliţişti în stare de arest preventiv.

Acţiunile desfăşurate în scopul creşterii gradului de siguranţă a elevilor au cunoscut o abordare diferită, poliţiştii implicându-se în activităţile curente, preventive în rândul elevilor.

În ceea ce priveşte siguranţa participanţilor la trafic, în anul 2015, s-au produs cu 7,6% mai puţine accidente grave decât media anuală, principala cauză de producere a accidentelor a fost traversarea neregulamentară a pietonilor şi viteza neadaptată la condiţiile de drum.

Activitatea de cooperare internaţională s-a concretizat în proiectul implementat la nivelul inspectotatului în anul 2015, „Împreună, în lupta împotriva contrabandei cu ţigări şi tutun” OLAF/2014/D5/023.

Acţiunile viitoare ale poliţiştilor vor viza în îmbunătăţirea calităţii serviciului poliţienesc oferit cetăţenilor, prin protejarea persoanei, a patrimoniului, siguranţa stradală şi rutieră.

Rămâne, de asemenea, o prioritate asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Pentru atingerea acestor obiective Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi va continua desfăşurarea activităţilor în cooperare cu structurile de aplicare a legii la nivelul judeţului, în scopul asigurării unui management corespunzător al situaţiei operative.

Comentariile sunt inchise.