TRAFIC RUTIER ÎN SIGURANȚĂ, DE RUSALII

Media 12:29 pm - 23 iunie, 2013 Comentariile sunt închise pentru TRAFIC RUTIER ÎN SIGURANȚĂ, DE RUSALII

Peste 2.000 de polițiști rutieri vor acționa la nivel național, în această perioadă, cu ocazia sărbătoririi Rusaliilor, pentru a asigura un trafic rutier sigur. / Pentru prevenirea și combaterea vitezei, polițiștii vor folosi aproximativ 450 de aparate radar. / Participanții la trafic sunt sfătuiți să adopte o manieră de condus preventivă, să respecte regulile de circulație și indicațiile polițiștilor rutieri.

În perioada 22 – 24 iunie a.c., cu ocazia sărbătoririi Rusaliilor, pentru prevenirea accidentelor rutiere, polițiștii se vor afla pe drumurile naționale, autostrăzi, acordându-se atenție sporită și ieșirilor din municipiul București. 

Astfel, polițiștii rutieri vor acționa pe 390 de tronsoane de drumuri naționale și autostrăzi și vor utiliza în medie, zilnic, 669 de mijloace auto, dintre care 447 dotate cu aparate radar.

Totodată, polițiștii vor acorda o atenție deosebită prevenirii accidentelor produse pe fondul conducerii autovehiculelor sub influența alcoolului.

Polițiștii rutieri vor fi sprijiniți în activitățile ce le vor întreprinde de un elicopter aparținând Inspectoratului General de Aviație din cadrul M.A.I.. Pentru supravegherea traficului rutier, întrucât în acestă după-amiază se așteptă valori crescute de trafic, vor fi survolate ieșirile din Capitală, DN1 și Autostrada A2.

Pentru o călătorie cu autovehicului, în siguranță, Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române recomandă conducătorilor de autovehicule:

În caz de trafic aglomerat:
Adoptați o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, și efectuați fiecare manevră doar după o temeinică asigurare și să evite efectuarea depășirilor care, în condițiile unui trafic rutier aglomerat se dovedesc extrem de periculoase.

Nu vă urcați la volan, dacă ați consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, șoferii care conduc sub influența băuturilor alcoolice trebuie să știe că riscă și închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancțiunea prevăzută de lege pentru cei depistați în trafic cu o îmbibație alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării permisul este reținut fără drept de circulație.
Respectați regimul legal de viteză, întrucât viteza excesivă și cea neadaptată la condițiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.

Circulați cu viteză adaptată permanent condițiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranță, se impune și mărirea distanței în mers între vehicule.

Respectați-vă partenerii de drum, păstrați-vă calmul și nu uitați politețea rutieră!
Oboseala la volan este extrem de periculoasă. Este de ajuns o singură fracțiune de secundă, moment în care pot apărea ațipirea și, implicit, pierderea controlului vehiculului. De aceea, la primele semne de oboseală (stare de moleșeală, clipire frecventă, încețoșarea privirii) trebuie să întrerupeți călătoria și să parcați autovehiculul într-un loc sigur (de preferat o parcare amenajată). Odihniți-vă până la refacerea totală a capacităților psiho – motorii necesare conducerii în siguranță.

Luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri. Atenție deosebită necesită și sistemul de ventilație-dezaburire a parbrizului și luneta mașinii care trebuie să funcționeze foarte bine.

Și pietonilor li se recomandă să-și sporească atenția, să evite pe cât posibil folosirea părții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor și să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că se poate face în condiții de siguranță.
Pe timp de vreme caniculară:
Planificați pe cât posibil deplasările cu autovehiculul în afara intervalului orar 10.00 –18.00 și nu consumați sub nicio formă băuturi alcoolice.
Posesorii de permis de conducere cu afecțiuni medicale (cardiovasculare, neurologice sau endocrine) să renunțe la conducerea autovehiculelor pe drumurile publice în intervalul orar menționat.
Atunci când, în calitate de pasageri, în autovehicul se regăsesc copii sau bătrâni, este recomandabil ca aceștia să fie protejați de razele directe ale soarelui.
În cazul în care autovehiculul a fost staționat la soare, înainte de plecarea la drum, porniți instalația de climatizare pentru realizarea unui confort termic necesar conducerii în siguranță a unui autovehicul.
În cazul deplasărilor în intervalele de timp caniculare, se recomandă opririle dese în vederea repausului și hidratării conducătorului de autovehicul, iar pe cât posibil staționarea autovehiculul să fie efectuată în zone umbrite.
Înainte de plecarea la drum este necesară verificarea stării tehnice a autovehiculului și, în special, a presiunii în pneuri, gradul de îmbătrânire și uzură al acestora și al racordurilor, precum și verificarea instalației de climatizare.
Adaptați viteza autovehiculelor la condițiile meteo-rutiere și păstrați o distanță suficientă față de autovehiculul care circulă înainte, întrucât temperaturile mari înregistrate la nivelul părții carosabile sunt factor determinant în scăderea aderenței pneurilor și implicit în creșterea spațiului de frânare.
În cazul în care administratorul drumului public, împreună cu poliția rutieră dispune parțial sau total restricționarea traficului rutier pe anumite sectoare de drum, respectați în totalitate semnalele și indicațiile polițiștilor de deviere a traficului rutier.
Conduceți cu multă atenție și răbdare!

DRUM BUN!

Comentariile sunt inchise.