Sinteza intervențiilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al județului Călărași în perioada 16.08.2013 – 19.08.2013

Media 10:17 am - 19 august, 2013 Comentariile sunt închise pentru Sinteza intervențiilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al județului Călărași în perioada 16.08.2013 – 19.08.2013

În intervalul 16.08.2013 – 19.08.2013, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al județului Călărași au intervenit cu echipaje specializate pentru limitarea și înlăturarea efectelor situațiilor de urgență produse în zona de competență astfel:

Intervenții la incendii

Pompierii militari din cadrul Secției Dragalina au intervenit în localitatea Dragoș Vodă, pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată, care se manifesta cu violență și fum dens la nivelul unei suprafețe de 5 hectare

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la fața locului, se pare că incendiul a fost provocat de către o persoană neidentificată, care a folosit intenționat o sursă de aprindere pentru a genera arderea 
În data de 17.08.2013, ora 10.45, un echipaj specializat de stingere din cadrul Secției de pompieri Dragalina a fost solicitat, prin intermediul apelului unic de urgență 112, să acționeze pe raza localității Dragoș Vodă, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit la nivelul unui teren agricol, proprietate aparținând domeniului public al localității. La sosirea echipajelor profesioniste de stingere, incendiul se manifesta cu violență și cu fum dens la nivelul vegetației uscate pe o suprafață de circa 5 hectare, arderea extinzându-se cu repeziciune din cauza vântului.
Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la fața locului, se pare că incendiul a fost provocat de către o persoană neidentificată, care a folosit intenționat o sursă de aprindere pentru a genera arderea
Un echipaj specializat de stingere din cadrul Secției de pompieri Dragalina s-a deplasat la această intervenție cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, de capacitate mărită, acționând pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ o oră și 25 de minute.

In urma incendiului a ars vegetația uscată pe o suprafață de aproximativ 5 hectare, neînregistrându-se pagube materiale. La intervenție au participat și trei reprezentanți ai S.V.S.U. din localitate.

Două echipaje profesioniste de stingere din cadrul Gărzii de intervenție Budești au intervenit în localitatea Buciumeni, pentru lichidarea unui incendiu, care se manifesta cu flacără și mult fum la nivelul unei gospodării cetățenești

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la fața locului, se pare că incendiul a fost provocat de către jocul unui copil cu chibriturile, fiul proprietarului, în vârstă de 4 ani, ar fi rămas pentru puțin timp nesupravegheat și a dat foc plantelor furajere depozitate în curte, declanșând incendiul

În data de 17.08.2013, ora 20.36, pompierii militari din cadrul Gărzii de intervenție Budești au fost solicitați, prin intermediul apelului unic de urgență 112, să acționeze pe raza localității Buciumeni, pentru stingerea unui incendiu de plante furajere izbucnit la nivelul unei gospodării, proprietate individuală, aparținând lui Ion P. 
La sosirea echipajelor profesioniste de stingere, incendiul se manifesta cu flacără și cu fum dens la nivelul mai multor căpițe de plante furajere, depozitate în gospodărie.
Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la fața locului, se pare că incendiul a fost provocat de către jocul copiilor cu chibriturile.
Potrivit celor relatate de către proprietar, fiul acestuia, în vârstă de 4 ani, ar fi rămas pentru scurt timp nesupravegheat, perioadă în care, s-ar fi jucat cu chibriturile pe lângă căpițele cu trifoi depozitate în curte, generând astfel incendiul.
Două echipaje specializate de stingere din cadrul Gărzii de intervenție Budești s-au deplasat la această intervenție cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, de capacitate mărită, acționând pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ două ore.
În urma incendiului au ars: 300 de baloți de trifoi și aproximativ 1,5 tone de paie, valoarea pagubelor fiind estimată la suma de 5.000 de lei, echipajele profesioniste de stingere reușind să salveze locuința proprietarului și mai multe bunuri materiale în valoare de aproximativ 70.000 de lei.

Pompierii militari din cadrul Secției Lehliu Gară au intervenit în localitatea Dor Mărunt, pentru lichidarea unui incendiu declanșat în urma unei acumulări de gaze

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la fața locului, se pare că incendiul a izbucnit din cauza scăpărilor de gaze, provenite de la un aparat de gătit defect

Pompierii profesioniști au reușit în acest caz să salveze viața proprietarului în vârstă de 44 de ani și bunuri materiale în valoare de aproximativ 30.000 de lei, valoarea pagubelor fiind estimată la suma de 2.000 de lei

În data de 18.08.2013, ora 10.38, pompierii militari din cadrul Secției Lehliu Gară au fost solicitați, prin intermediul apelului unic de urgență 112, să acționeze pe raza localității Dor Mărunt, pe strada Nicolae Bălcescu, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la nivelul unei locuințe, proprietate individuală, aparținând lui Sandu A. La sosirea echipajului profesionist de stingere, incendiul se manifesta cu violență și cu fum dens la nivelul bucătăriei locuinței. Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la fața locului, se pare că incendiul a izbucnit din cauza unor scăpări de gaze, provenite de la un aparat de gătit defect (aragaz), iar în momentul în care proprietarul a încercat să folosească aparatul de gătit, s-a declanșat incendiul. 
Un echipaj specializat de stingere din cadrul Secției de pompieri Lehliu Gară s-a deplasat la această intervenție cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, de capacitate mărită, acționând pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ 60 de minute.
În urma incendiului au ars: aparatură electrocasnică, elemente de mobilier și aproximativ 50 de kg de materiale textile, valoarea pagubelor fiind estimată la valoarea de 2.000 de lei, echipajul profesionist de stingere reușind să salveze bunuri materiale în valoare de aproximativ 30.000 de lei, totodată limitându-se posibilitatea extinderii incendiului la locuință și la celelalte bunuri materiale aflate în imediata apropiere.
Proprietarul locuinței, Sandu A., în vârstă de 44 de ani, a suferit arsuri de gradul I la nivelul membrelor superioare și umerilor, în încercarea sa de a scoate butelia din bucătărie.
Un echipaj de prim ajutor SMURD din cadrul Secției de pompieri Lehliu Gară s-a deplasat la locul incendiului și a acordat îngrijiri medicale bărbatului, i-a aplicat pansament compresiv cu gel pentru arsuri și l-a transportat de urgență la spitalul din orașul Lehliu Gară.

Un echipaj profesionist de stingere din cadrul Secției de pompieri Lehliu Gară a intervenit în localitatea Dănești, comuna Frăsinet, pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată, care se manifesta cu flacără și cu fum dens la nivelul islazului localității, pe o suprafață de aproximativ 6 hectare

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la fața locului, se pare că incendiul a fost provocat de către o persoană neidentificată, care a folosit intenționat o sursă de aprindere pentru a genera arderea

În data de 18.08.2013, ora 19.50, pompierii militari din cadrul Secției de pompieri Lehliu Gară au fost solicitați, prin intermediul apelului unic de urgență 112, să acționeze pe raza localității Dănești, comuna Frăsinet, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit la nivelul islazului localității, pe un teren aparținând domeniului public. 
La sosirea echipajului de stingere, incendiul se manifesta cu flacără și cu fum dens la nivelul unei suprafețe de circa 6 hectare de vegetație uscată, focul extinzându-se cu rapiditate din cauza vântului.
Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la fața locului, se pare că incendiul a fost provocat de către o persoană neidentificată, care a folosit intenționat o sursă de aprindere pentru a genera arderea.
Un echipaj specializat de stingere din cadrul Secției de pompieri Lehliu Gară s-a deplasat la această intervenție cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, de capacitate mărită, acționând pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ 35 de minute.
În urma incendiului a ars vegetația uscată pe o suprafață de aproximativ 6 hectare, neînregistrându-se pagube materiale.

Recomandări ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al județului Călărași

În perioadele de caniculă și secetă prelungită arderea miriștii, vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă

Ca în fiecare an, în această perioadă se desfășoară campania de recoltare a cerealelor păioase. 
Campania presupune desfășurarea unor activități care vizează recoltarea, transportul și depozitarea, atât a produselor agricole, cât și a paielor rezultate în urma efectuării lucrărilor agricole..
Statistica din anii precedenți stă mărturie și ne arată, că în urma desfășurării acestor activități, cu specific agricol, numărul arderilor necontrolate crește semnificativ dacă nu sunt respectate regulile și măsurile de apărare împotriva incendiilor, atât pe timpul recoltării, cât și după recoltarea cerealelor păioase.
Incendiile produse în urma desfășurării acestor activități pot avea efecte dezastruoase asupra mediului înconjurător, asupra vieții și a bunurilor materiale.
Astfel, pentru ca aceste activități să se desfășoare în condiții de siguranță, cadrele Inspecției de Prevenire (structură de specialitate a I.J.S.U. „Barbu Știrbei” Călărași), împreună cu membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din cadrul tuturor primăriilor de pe raza județului Călărași derulează în această perioadă caracterizată de temperaturi ridicate, o campanie de informare preventivă în rândul operatorilor economici din domeniul agricol, în vederea instruirii acestora cu privire la respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor.

Principalele măsuri de prevenire a incendiilor prevăzute de actele normative enumerate mai sus sunt:
În perioada coacerii și până la recoltare se interzice fumatul, iluminatul cu flacără deschisă sau folosirea sub orice formă a focului deschis în lanuri, pe arii, pe miriște, în locurile de depozitare a paielor, în apropierea autovehiculelor ce transportă paie, în apropierea mașinilor situate în parcurile de câmp, la depozitele de alimentare cu carburanți, precum și în apropierea acestora la o distanță mai mică de 100 m.
Se interzice arderea resturilor vegetale uscate, a miriștilor și a paielor aflate pe câmp, cu excepția situațiilor deosebite, când se vor lua măsuri de siguranță necesară. (Art. 85 din O.M.A.A. nr. 121/2000).
Lucrările vor începe prin protejarea lanurilor față de drumuri și căi ferate cu care se mărginesc prin realizarea unor fâșii paralele arate, paiele și cerealele recoltate de pe acestea fiind evacuate în afara acestor fâșii.
Când recoltarea se va face cu combina din lan, paiele rezultate vor fi strânse în cel mult 1-2 zile, efectuându-se imediat aratul. (Art. 86,88 din O.M.A.A. Nr. 121/2000).
Personalul care a observat incendiul va folosi mijloacele pe care le are la îndemână pentru înștiințare și alarmare.
Pentru localizarea și stingerea incendiului, se vor folosi, după posibilități, apă, utilaje, unelte și alte mijloace inițiale de intervenție (mături din nuiele, pământ nisip etc.).
În raport cu limitele suprafețelor incendiate, existența obstacolelor naturale în calea propagării incendiilor și pericolul pentru vecinătăți se va proceda în primul rând la localizare prin crearea de zone de protecție. Pentru crearea zonei de protecție în cazul lanurilor se va cosi în jurul locului incendiat și se va ara și discui la marginea exterioară a zonei în care se cosește, o fâșie lată de cel puțin 5 metri.
În perioadele de caniculă și secetă prelungită arderea miriștii, vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă (Ordinul nr. 605/2008).
În conformitate cu Ordinul M.A.I nr. 605/2008, arderea miriștii și vegetației uscate se face cu respectarea următoarelor prevederi generale: condiții meteorologice fără vânt; parcelarea miriștii în suprafețe de maximum 10 ha, prin fâșii arate; izolarea zonei de ardere față de căi de comunicație, construcții, culturi agricole vecine, instalații, fond forestier, prin executarea de fâșii arate; desfășurarea arderii numai pe timp de zi; curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 m; asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere și stingere a eventualelor incendii; asigurarea pentru suprafețe de ardere mai mici de 5 ha a substanțelor și mijloacelor de stingere necesare; asigurarea, în cazul suprafețelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare și a personalului de deservire.
Arderea miriștii, vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută numai după obținerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administrației si internelor nr. 163/2007.
Sancțiuni contravenționale (O.M.A.I. nr. 163/2007)

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice și de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice, arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase, de către proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu, fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului și fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență. (Art. 96, pct. 9 din O.U.G. Nr. 195/2005).
Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei, neelaborarea instrucțiunilor de apărare împotriva incendiilor și nestabilirea atribuțiilor de revin salariaților la locurile de muncă, de către administratori. (Art. 19, lit. g, art. 44, pct. 3, lit. e din Legea nr. 307/2006).
Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Știrbei” Călărași
Plt. maj. Tătăranu Ștefan-Ovidiu – Telefon: 0758236044 / 0723208850

Comentariile sunt inchise.