SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII 2015

Media 2:27 pm - 27 septembrie, 2015 Comentariile sunt închise pentru SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII 2015

În perioada 28 septembrie – 2 octombrie 2015 Poliţia Română derulează „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, acţiune în cadrul căreia vor fi abordate cinci paliere de prevenire: victimizarea minorilor, delincvenţa juvenilă, prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, prevenirea criminalităţii organizate şi siguranţa rutieră.

La nivelul judeţului Călăraşi, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii şi-au planificat diverse activităţi, în funcţie de grupurile ţintă vizate şi de tipul mesajelor preventive ce vor fi promovate pentru conștientizarea populaţiei cu privire la importanţa adoptării unor măsuri de autoprotecţie.

Au fost cooptaţi în organizarea şi desfăşurarea acestor acţiuni poliţişti de ordine publică, de combatere a criminalităţii organizate şi poliţie rutieră, precum şi parteneri din diverse domenii: unităţi de învăţământ, autorităţi şi instituţii publice locale, asociaţii profesionale şi mass-media.

Lansarea acestui eveniment la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Călăraşi va avea loc luni, în cadrul unei acţiuni preventive, în spaţiul public, pe terenul de fotbal din comuna Curcani, unde vor participa alături de poliţişti şi elevi, părinţi, cadre didactice, reprezentanţi ai autorităţii publice locale.

Activitatea se desfăşoară în cadrul campaniei de prevenire a violenţei în mediul rural, „Violenţa nu rezolvă problemele!”, iniţiată de IPJ Călăraşi, care-l va avea ca invitat de onoare pe multiplul campion mondial şi european la Muay Thai, King boxing, Ciprian Sora, instructor în cadrul Institutului de Studii pentru Ordine Publică.

Pentru cele 5 zile de acţiuni preventive intensive, pe agenda poliţiştilor se află  următoarele activităţi, la care jurnaliştii sunt invitaţi:

28 septembrie – Prevenirea victimizării minorilor – acţiuni în cadrul campaniei „Violenţa nu rezolvă problemele, le amplifică!”

29 septembrie – Prevenirea delincvenţei juvenile – zeci de elevi şi profesori au fost invitaţi la film, la Centrul Cultural Judetean Călăraşi, unde va fi proiectat materialul video „Nu lăsa violenţa să te transforme în infractor”, iar trupa Trepte va juca piesa de teatru „Eu când vreau să fluier, fluier”.

30 septembrie  – Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului – atenţia poliţiştilor se îndreaptă către persoanele vârstnice, astfel pensionarii sunt invitaţi, la sediul IPJ Călăraşi, unde vor participa la un concurs cu tema „Cel mai responsabil cetăţean” şi vor primi sfaturi pentru reducerea victimizării din furturi din locuinţe, tâlhării în spaţii publice, furturi din buzunare. În mediul rural, poliţiştii se vor întâlni cu comunitatea locală la biserică.

1 octombrie – Prevenirea criminalităţii organizate – discuţii cu liceenii, pe teme de interes precum prevenirea traficului de persoane, a traficului şi consumului de droguri, criminalitate înformatică.

2 octombrie – Siguranţă rutieră – patrule şcolare, concursuri de biciclete, dezbateri cu tematică rutieră.

Activităţile poliţiştilor, constând în întâlniri, dezbateri, concursuri, proiectare de materiale video, care vor avea loc în spaţiul public, în şcoli, la cluburile pensionarilor, în centrele de plasament, în sălile de sport sau de teatru, au scopul de a informa populaţia cu privire la cele mai eficiente mijloace de autoprotecţie, de a-i face pe cetăţeni să conştientizeze importanţa adoptării, pentru siguranţa proprie şi a bunurilor, a unei conduite preventive.

Comentariile sunt inchise.