Peste 700 de persoane afectate de viscol în județul Călărași au fost salvate de către pompieri militari în ultimele 48 de ore

Media 6:56 pm - 26 ianuarie, 2014 Comentariile sunt închise pentru Peste 700 de persoane afectate de viscol în județul Călărași au fost salvate de către pompieri militari în ultimele 48 de ore

În condiții de viscol, ninsoare abundentă și temperaturi foarte scăzute pompierii militari din cadrul subunităților I.S.U. „Barbu Știrbei” al județului Călărași au desfășurat în perioada 24.01.2014 – 26.01.2014, 25 de misiuni, majoritatea pentru salvarea  persoanelor afectate de viscol.

La acest moment, potrivit situației centralizate la nivelul județului Călărași, ne se înregistrează  localități izolate din punct de vedere al căilor de comunicație, însă trebuie menționat că peste 700 de persoane, care au surprinse de viscol pe căile de comunicație în diferite localități ale județului, sunt adăpostite în spații încălzite, puse la dispoziție de autoritățile locale, spații unde oamenii au ajuns fiind ajutați de pompierii militari.

Din punct de vedere al drumurilor, o autostradă (Autostrada Soarelui – A 2), 5 drumuri naționale ( DN 4 București – Oltenița; DN 31 Călărași – Oltenița; DN 3 Călărași – Fundulea; DN 21 Călărași –Drajna – Slobozia și DN 41 Oltenița – Giurgiu), 10 drumuri județene (DJ 301 Budești – Fundeni; DJ 401 C Sohatu – Progresu – Cucuieți; DJ 303 Mânăstirea – Sărulești Gară; DJ 403 Mânăstirea – Luica; DJ 304 Dorobanțu – Plevna; DJ 402 Fundulea –  Solacolu – Fundeni – Măriuța; DJ 412 Popești – Vasilați; DJ 306 Ceacu – Vâlcelele; DJ 307 A Independența – Mihai Viteazu și DJ 201 B Valea Argovei – Lehliu Gară – Sălcioara) sunt închise traficului rutier, vestea bună ar consta însă în faptul că se lucrează la această oră pentru deblocarea celor mai multe căi de comunicație rutieră, utilajele de deszăpezire lucrând la foc continuu, în acest sens, venind în sprijinul echipajelor de intervenție ale ISU  SAJ  și IPJ.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, la nivelul județului, se înregistrează 7 localități afectate, parțial sau total, după cum urmează: Sohatu, Tămădău, Sărulești, Căscioarele, Radovanu, Fundeni și Frăsinet.

Nu se înregistrează probleme din punct de vedere al alimentării cu apă și gaze în nicio localitate.

Traficul feroviar este perturbat pe 3 linii de cale ferată și pe o magistrală.

În trafic, pe raza județului Călărași, sunt blocate 251 de autovehicule, după cum urmează: Fundulea 7 autoturisme, 3 autotrenuri și 2 autocamioane; Lehliu Gară 154 de autoturisme, 36 de autotrenuri; Dragalina 12 autotrenuri, 5 autoutilitare și 32 de autoturisme.

Se înregistrează un număr de aproximativ 700 de persoane blocate în trafic, la Lehliu Gară fiind cele mai multe dintre acestea, 160 de persoane la casa de cultură din orașul Lehliu, 60 de persoane cazate la diferite familii, 40 de persoane în autotrenuri (care nu au dorit să părăsească vehiculele, deși li s-a acordat sprijin și adăpost), 300 de persoane în autoturismele personale care  refuză să părăsească autoturismele și alte 30 de persoane cazate la o pensiune din localitate.  Celelalte localități cu persoane blocate în trafic sunt Fundulea (aproximativ 100 persoane) și Dragalina (aproximativ 150 de persoane).

Pe parcursul ultimelor 48 de ore s-a intervenit pentru acordarea asistenței medicale de urgență în 75 de cazuri.

Dintre misiunile mai importante desfășurate de către pompierii militari în această perioadă aș aminti:

Acțiuni de salvare în cazul accidentului în lanț pe A2 cu 35 de autovehicule implicate; deblocarea autoturismelor blocate în trafic în mai multe localități la e județului, transportarea la spital în bune condiții a unui copil cu umărul dislocat, transportarea la Institutul Fundeni a unui pacient în vârstă de 47 de ani pentru un transplant de rinichi, asistarea și transportul a două femei gravide (dintre care una a și născut o fetiță sănătoasă de 3,200 kg, la aproximativ 10 minute după ce a ajuns la spital ) de la Dragalina la spitalul Slobozia și multe altele.

Pompierii militari din cadrul I.S.U. „Barbu Știrbei” Călărași sunt pregătiți să intervină în orice moment pentru salvarea persoanelor afectate de viscol, până la acest moment fiind salvate peste 700 de persoane surprinse și afectate de viscol și alte situații de urgență.

De ultimă oră:

La nivelul C.J.S.U., prefectul județului, George Iacob, în calitate de președinte al acestui comitet, a luat hotărârea decongestionării traficului pe DN 3. de la Lehliu la Fundulea, prin organizarea de convoaie de mașini cu antemergător, autospeciale de poliție și utilaje de deszăpezire.   

Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Știrbei” Călărași

                                 Plt. maj. Tătăranu Ștefan-Ovidiu

                                Telefon: 0758236044 / 0723208850

Comentariile sunt inchise.