In Colegiul Prefectural din data de 26 aprilie 2013, am prezentat pozitia mea, in calitate de consilier judetean ales, vicepresedinte al Consiliului Judetean, prin care nu sunt de acord cu solutia agreata de specialistii din cadrul ministerului Apelor, Padurilor si Pisciculturii, care consta in realizarea unor poldere sau a unor zone umede permanente, in incintele Oltenița – Surlari – Dorobanțu si Boianu-Sticleanu, conform studiului mentionat de doamna ministru Lucia Varga, in cadrul vizitei in judetul Calarasi.
Cea mai buna, pentru noi calarasenii, ar fi solutia consolidarii digurilor existente si modernizarii statiilor de desecare.
Aceasta interventie le va ingreuna sau bloca, realizarea activitatilor agricole, le va pune anual, in pericol de inundatie, fermele si instalatiile pe care le detin, fara a mai putea beneficia de despagubiri, in caz de inundare.
De asemenea, prin schimbarea statutului terenurilor din incintele indiguite in „teren inundabil”, fiindu-le atribuite noi riscuri, nu se vor mai putea realiza constructii, proiecte pentru agricultura si investitii in infrastructura, in respectiva zona. Primariile care au terenuri in aceste zone nu vor mai putea colecta taxe si impozite, la nivelul celor colectate acum, datorita afectarii afacerilor din domeniul agriculturii.
De asemenea pot exista si consecinte sub forma modificarii mediului , ca urmare a inundarii incintelor, ca, de exemplu , infestarea fantanilor sau invazii de tantari, rozatoare, taratoare si alte vietuitoare specifice zonei de balta, cu riscurile epidemiologice caracteristice.
Consider ca nu trebuie sa privim pasivi la “surprizele” care ni se pregatesc, avand dreptul sa ne exprimam si sa ne argumentam opiniile, inainte ca decizia sa fie luata.
Cred ca avem dreptul sa sustinem interesul nostru, al calarasenilor si de ce nu, al romanilor, in fata deciziilor politice de la centru, chiar daca Uniunea Europeana ar dori extinderea zonei inundabile a Dunarii, simultan cu reducerea suprafetelor agricole productive(irigate) din
Asa cum am mai declarat, pregatirea Romaniei pentru intrarea in UE, ne-a lasat o economie care se sprijina puternic pe productia din Agricultura, dupa falimentarea multor sectoare industriale in perioada 1990-2007. Este in interesul nostru sa investim in agricultura, sa ne crestem veniturile, nu sa diminuam suprafetele cultivate.
Bogdan GEORGESCU,
Consilier judetean, Presedinte al Filialei PC Calarasi
Comentariile sunt inchise.