Partidul Conservator – Filiala Judeteana Calarasi – Comunicat

Media 10:06 pm - 29 aprilie, 2013 Comentariile sunt închise pentru Partidul Conservator – Filiala Judeteana Calarasi – Comunicat

In Colegiul Prefectural din data de 26 aprilie 2013, am prezentat pozitia mea,  in calitate de consilier judetean ales,  vicepresedinte al Consiliului Judetean, prin care nu sunt de acord cu solutia agreata  de specialistii din cadrul ministerului Apelor,  Padurilor si Pisciculturii, care consta in realizarea unor poldere sau a unor  zone umede permanente, in incintele Oltenița – Surlari – Dorobanțu si  Boianu-Sticleanu,  conform studiului  mentionat de doamna ministru Lucia Varga, in cadrul vizitei in judetul Calarasi. 

Cea mai buna, pentru noi calarasenii, ar fi solutia consolidarii digurilor existente si modernizarii statiilor de desecare.

 Transmit  catre toti fermierii si agricultorii, care lucreaza terenuri  agricole in incintele indiguite Gostinu – Greaca – Argeș,  Oltenița – Surlari – Dorobanțu si  Boianu-Sticleanu(terenuri apartinand comunelor Cascioarele, Chirnogi, Ulmeni, Spantov, Chiselet, Minastirea, Dorobantu, Ciocanesti, Gradistea, Cuza-Voda si municipiilor Calarasi si Oltenita), ca o decizie,  privind realizarea unor poldere(buzunare) lateral  fata de albia Dunarii,  sau a unor zone umede permanente, in aceste incinte,  va duce la deschiderea partiala sau totala a digurilor de incinta, cu consecinte multiple, defavorabile agriculturii.

Aceasta interventie le va ingreuna sau bloca, realizarea activitatilor agricole, le va pune anual, in pericol de inundatie, fermele si instalatiile pe care le detin, fara a mai putea beneficia de despagubiri,  in caz de inundare.

De asemenea, prin schimbarea statutului terenurilor din incintele indiguite in „teren inundabil”, fiindu-le atribuite noi riscuri, nu se vor mai putea realiza constructii,  proiecte pentru agricultura si investitii in infrastructura,  in respectiva zona. Primariile care au terenuri  in aceste zone nu vor mai putea colecta taxe si impozite,  la nivelul celor colectate acum, datorita afectarii afacerilor din domeniul agriculturii.

 Transmit  cetatenilor, care locuiesc in localitatile mai sus mentionate, ca o decizie a Guvernului, privind aplicarea solutiei care vizeaza realizarea polderelor sau a zonelor umede permanente, le poate pune in pericol de a fi inundate, in fiecare primavara cand Dunarea va avea cote mai ridicate, casele si proprietatile, aflate in partea de sud a localitatilor.  Prin schimbarea categoriei terenului gospodariilor dumnealor in “Zona Inundabila”, exista pericolul de a nu mai putea obtine autorizatii de construire pe aceste terenuri, de a nu-si mai putea asigura bunurile si chiar de a nu beneficia de despagubiri,  in cazul in care ar fi inundati.

De asemenea pot exista si consecinte sub forma modificarii mediului , ca urmare a inundarii incintelor, ca, de exemplu , infestarea fantanilor sau  invazii de tantari, rozatoare, taratoare si alte vietuitoare specifice zonei de balta, cu riscurile epidemiologice caracteristice.

 Exprimarea publica a opiniei mele nu este facuta sa genereze panica in randul cetatenilor , ci reprezinta  informarea cetatenilor cu privire la o evaluare facuta la nivelul ministerului Apelor,  Padurilor si Pisciculturii, care, daca va fi acceptata, poate genera o decizie cu grave implicatii in viata noastra.

Consider ca nu trebuie sa privim pasivi  la “surprizele” care ni se pregatesc,  avand dreptul  sa ne exprimam si  sa ne argumentam opiniile,  inainte ca decizia sa fie luata.

Cred ca avem dreptul sa sustinem interesul  nostru,  al calarasenilor si de ce nu, al romanilor, in fata deciziilor politice de la centru, chiar daca Uniunea Europeana ar dori extinderea zonei inundabile a Dunarii, simultan cu reducerea suprafetelor agricole productive(irigate) din Romania.

Asa cum am mai declarat, pregatirea Romaniei pentru intrarea  in UE, ne-a lasat o economie care se sprijina puternic pe productia din Agricultura, dupa  falimentarea multor sectoare industriale in perioada 1990-2007. Este in interesul nostru  sa investim in agricultura, sa ne crestem veniturile, nu sa diminuam suprafetele cultivate.

 

Bogdan  GEORGESCU,

Consilier judetean,   Presedinte al Filialei PC Calarasi

Comentariile sunt inchise.