Normele metodologice de aplicare a noului Cod fiscal, adoptate de Guvern

Media 10:06 pm - 30 decembrie, 2015 Comentariile sunt închise pentru Normele metodologice de aplicare a noului Cod fiscal, adoptate de Guvern

Guvernul a aprobat Normele metodologice de aplicare a noului Cod fiscal (Legea nr. 227/2015), care vin să clarifice și să detalieze modul de aplicare a legislației fiscale ce va intra în vigoare începând cu 2016.

Normele metodologice sunt corelate cu structura noului Cod fiscal, cele zece titluri fiind structurate în secțiuni/subsecțiuni care fac trimitere la articolele din lege, fără a modifica în vreun fel regulile stabilite de acesta prin Legea 227/2015.

De asemenea, normele metodologice conțin exemple concrete, tocmai pentru a asigura aplicarea coerentă și mai simplă a noului Cod fiscal, aplicabil începând cu anul 2016.

Cele zece titluri ale actului normativ sunt:

Ø „Dispoziţii generale” – aduce clarificări cu privire la ceea ce se încadrează la „activități independente”, sfera și modalitatea de aplicare a metodelor utilizate la estimarea prețului de piață, pentru tranzacțiile între persoane afiliate. De asemenea, vine cu precizări despre tratamentul fiscal aplicabil în cazul reîncadrării formei unei tranzacții/activități de către autoritățile fiscale.

Ø „Impozitul pe profit”  

Ø „Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor”

Ø „Impozitul pe venit”

Ø „Contribuţii sociale obligatorii”

Ø „Impozitul pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi şi  impozitul pe reprezentanţele firmelor străine înfiinţate în România”

Ø „Taxa pe valoarea adăugată„

Ø  „Accize şi alte taxe speciale”

Ø  ”Impozite și taxe locale”

Ø  „Impozitul pe construcţii”

Elaborarea Normelor metodologice de aplicarea a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal are în vedere atingerea anumitor obiective ale politicii fiscale, care vizează, în principal, facilitarea aplicării legislaţiei fiscale din perspectiva contribuabililor, administrarea coerentă a sistemului de impozite şi taxe și reducerea costurilor de conformare a contribuabililor.

Pentru mai multe informații puteți accesa linkul la care a fost postat spre consultare publică proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare:

http://www.mfinante.gov.ro/transparent.html?method=transparenta&pagina=acasa&locale=ro

Biroul de presă

Comentariile sunt inchise.