IPJ Calarasi – Buletin de presa

Media 3:55 pm - 24 decembrie, 2013 Comentariile sunt închise pentru IPJ Calarasi – Buletin de presa

Petarde confiscate de politistiArticole pirotehnice, confiscate de polițiști

Agenți din cadrul Poliției Municipiului Călărași au depistat ieri, în jurul orei 12.00, pe strada Prelungirea București, pe D. Zinca, de 48 ani, din Călărași, în timp ce comercializa petarde de mai  multe tipuri, articole pirotehnice încadrate în clasa a II a, fără a deține autorizație.

Au fost ridicate în vederea confiscării peste 700 de bucăți de petarde, în cauză fiind întocmit dosar penal conform prevederilor Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

******************************************************************

Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în următoarele categorii:

a) categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil și care sunt destinate utilizării în spații restrânse;

b) categoria 2, 3 și 4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior și exclusiv de către pirotehnicieni;

Din motive de ordine, securitate, siguranță publică și pentru protecția mediului se interzice deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 și 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 și T2) și a altor articole pirotehnice din categoria P2.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.

Pentru prevenirea evenimentelor nedorite, Poliția Română atrage atenția asupra periculozității folosirii materialelor pirotehnice interzise.

Rețineți: În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracție foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: Steluțe; Lumânări scânteietoare; Jerbe cu scântei; Minifacle; Minisori; Inele de foc; Sateliți etc.).

Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an.

Articolele pirotehnice din categoriile 1 și P1 comercializate către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 16 ani, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Comentariile sunt inchise.