DSP: Va reinformam ca la nivelul judetului Calarasi se constata tendinta de crestere a morbiditatii prin hepatita virala acuta cu virus hepatic A existind riscul de inregistrare a unor focare epidemice de colectivitate/comunitate in conditiile nerespectarii masurilor elementare de igiena

Media 8:53 am - 3 decembrie, 2012 Comentariile sunt închise pentru DSP: Va reinformam ca la nivelul judetului Calarasi se constata tendinta de crestere a morbiditatii prin hepatita virala acuta cu virus hepatic A existind riscul de inregistrare a unor focare epidemice de colectivitate/comunitate in conditiile nerespectarii masurilor elementare de igiena

Va reamintim ca Hepatita A sau hepatita miinilor murdare se transmite de la om la om in mod obisnuit pe cale digestiva sau „fecal-orala” (prin miini contaminate) si cea mai importanta masura nespecifica de prevenire a infectiei cu virus hepatic A o constituie igiena miinilor.

Pina la aceasta data au fost confirmate la nivelul judetului Calarasi 35 cazuri de hepatita virala acuta cu virus hepatic A, cele mai multe cazuri fiind inregistrate la grupele de virsta 5-9 ani si 10-14 ani urmate de grupa de virsta 15-19 ani (peste 80% din cazuri sunt inregistrate la virsta de 5-19 ani, la prescolari si elevi).
 
Dupa mediul de rezidenta cazurile  predomina mediul rural iar ponderea cea mai mare in mediul urban este data de cazurile din orasele mici ale judetului (Fundulea, Budesti, Lehliu Gara):
 
Cela mai multe cazuri s-au inregistrat in localitatile Fundulea, Budesti, Galbinasi, Lehliu Gara, Sohatu.

Masuri de prevenire :
·        Cea mai importanta masura nespecifica de prevenire a infectiei cu virus hepatic A o constituie igiena miinilor.
·        Igiena riguroasa personala, a alimentelor si a apei (spalatul pe miini inainte de fiecare masa si dupa fiecare utilizare a toaletei, spalatul fructelor si legumelor, pastrarea corespunzatoare a alimentelor , acoperite, cu evitarea contactului acestora cu insecte, rozatoare, consumul apei numai din surse autorizate).
·        Vaccinarea impotriva hepatitei A : nu este inclusa in Programul National de Vaccinari, dar exista vaccin, vaccinul este sigur si eficient si DSP Calarasi l-a utilizat pentru prevenirea extinderii focarelor de hepatita cu virus hepatic A.
In anul 2012 pina la data prezenta au fost vaccinati cu vaccin hepatic A de uz pediatric un numar de 504 copii (contacti de familie sau de colectivitate).

Avind in vedere faptul ca cele mai multe cazuri sunt inregistrate la prescolari si scolari informam autoritatile locale si unitatatile de invatamint asupra masurilor de limitare a extinderii focarului  pe care trebuie sa le instituie , si anume:
1.      Igiena riguroasa personala, a alimentelor si a apei (spalatul pe miini inainte de fiecare masa si dupa fiecare utilizare a toaletei, spalatul fructelor si legumelor, pastrarea corespunzatoare a alimentelor , acoperite, cu evitarea contactului acestora cu insecte, rozatoare, consumul apei numai din surse autorizate) si a tuturor suprafetelor ce vin in contact cu tegumentele miinilor. In acest sens se vor asigura :
a)      Chiuvete cu apa curenta rece si calda , prosoape de hirtie si sapun pentru igiena miinilor elevilor si cadrelor didactice.
b)     Aprovizionare cu substante de dezinfectie inregistrate in Registrul de National Biocide al Ministerului Sanatatii (www.ms.ro, sectiunea autorizatii > abilitari si notificari) , din grupa principala 1, tip produs 2 pentru dezinfectia tuturor suprafetelor , mobilierului, echipamentelor din salile de curs si a toaletelor .
c)      Atentionam asupra importantei respectarii normelor de igiena in depozitarea si manipularea produselor alimentare asigurate prescolarilor si elevilor prin programul guvernamental “laptele si cornul” : depozitarea acestora in spatii special amenajate, cu suprafete lavabile,cu sursa de apa curenta,  la temperatura recomandata de producator si manipularea produselor de persoane sanatoase si in conditii igienice.
2.      Respectarea obligatorie a prevederilor  ART. 26 din Ordinul MS 1955 din 1995 : “    Conducerile unităților pentru educarea și instruirea copiilor și tinerilor vor asigura în așa fel activitatea școlară a elevilor, încât între tura de dimineață și cea de după-amiază să existe o pauză de cel puțin o oră pentru efectuarea curățeniei grupurilor sanitare și a spațiilor de învățământ.”
3.      Efectuarea riguroasa a curateniei si dezinfectiei zilnic dupa fiecare ciclu de elevi in toate spatiile unitatii .
4.      Asigurarea conditiilor de pastrare a alimentelor pentru elevii cazati in internat si monitorizarea modului de pastrare a alimentelor de catre personalul unitatii.
5.      Triaj zilnic al tuturor elevilor unitatii efectuat la prima ora de curs a fiecarui efectiv de elevi , triaj efectuat de catre cadrele didactice ce desfasoara prima ora de curs cu dirijarea spre cabinet medical al elevilor care prezinta una sau mai multe din urmatoarele semne si simptome : febra , greturi/varsaturi, somnolenta, oboseala accentuata, diaree, urini hipercrome (inchise la culoare), scaune hipocrome (decolorate) , ingalbenirea sclerelor , icter ( ingalbenirea tegumentelor).
6.      Reprimirea in colectivitate a copiilor care au absentat mai mult de 3 zile numai cu aviz epidemiologic.
7.      Contractarea de catre autoritatile locale a serviciilor pentru asigurarea asistentei medicale in unitatile de invatamint cu furnizori de servicii medicale autorizati sanitar.
 
Director executiv, Dr. Sebe Corina

Comentariile sunt inchise.