DSP Călărași: Prin prezentul comunicat dorim sa informam parintii asupra evolutiei normale a reactiei locale dupa vaccinarea BCG

Media 12:26 pm - 6 decembrie, 2012 Comentariile sunt închise pentru DSP Călărași: Prin prezentul comunicat dorim sa informam parintii asupra evolutiei normale a reactiei locale dupa vaccinarea BCG
Vaccinul BCG spre deosebire de celelate vaccinuri din Programul National de Imunizari nu declanseaza raspuns imun umoral ci raspuns imun celular, deci imunitatea declansata nu se bazeaza pe producerea de anticorpi ci pe producerea de celule limfocitare care au capacitatea de a recunoaste celulele organismului infectate cu microorganism si distrugerea acestora.

Acest tip de raspuns imun explica si  evolutia reactiei locale postvaccinale (ca individul sa dobindeasca imunitate trebuie sa se multiplice bacilii vaccinali la locul administrarii si in tesuturile limfatice adiacente !).

1)           La locul administrarii:
Reactiile postvaccinale normale se descriu prin aparitia dupa 24-48 de ore, in jurul locului unde s-a facut vaccinul BCG , a unei zone rosietice, care dureaza 2-3 zile, dupa care in 1-3 saptamani se formeaza un mic nodul.
Acesta creste inca 1-2 saptamani (pana la 18-20-30 mm diametru) si persista 2-3 luni regresind ulterior pina la disparitie. Incepind din luna a 3-a, la locul reactiei nodulare apare o cicatrice violacee sau sidefie, cu diametrul de 3-6 mm care persista 1-3 ani .
Uneori (fara a insemna ceva patologic!) acest nodul format la locul inocularii BCG poate evolua spre pustula si ulceratie.Pielea din centru se subtiaza si apare un orificiu prin care se elimina o secretie  murdara, timp de cateva saptamani; apoi va apare o crusta care se va elimina cu timpul, lasand o cicatrice depigmentata.
Aceasta reactie dureaza aproximativ 3 luni, iar in unele reactii ulcerate pot dura chiar 4-6 luni.
2)           La nivelul ganglionilor adiacenti (axilar, mai rar supraclavicular ) se poate constata marirea de volum a acestora, fiind normal inregistrata cresterea ganglionilor pina la diametrul de 1-1,5 cm, cu spect normal al tegumentelor care-i acopera .
Reactiile descrise mai sus sunt normale , nu afecteaza sanatatea copilului, nu afecteaza cresterea copilului.
Copilul trebuie alimentat , ingrijit normal si spalat (imbaiat) normal.
Daca s-a format pustula (seamana cu un “cos”) nu trebuie incercata exprimarea continutului  (stoarcerea).Se mentine igiena normala si se evita hainele prea strimte care prin abraziune repetata ar putea accentua reactia locala sau chiar ar putea favoriza suprainfectarea.
Recomandam parintilor sa consulte medicul de familie daca ganglionii (axilar sau supraclavicular ) situati de acceasi parte cu locul administrarii vaccinului BCG prezinta dimensiuni peste cele mentionate, daca tegumentul supraiacent prezinta eritem sever si /sau sensibilitate , daca reactiile locale sunt insotite de modificarea starii generale a copilului si/sau de febra .
Orice nou nascut din Romania trebuie vaccinat BCG pentru ca :
•               În ultimul deceniu vaccinul BCG a contribuit la reducerea la jumătate a numărului de cazuri de TB la copii sub 14 ani în România
•               În fiecare an aproximativ 1000 de copii încă mai dezvoltă forme severe de TB. Acum 10 ani numărul acestora era dublu.
•               O treime din cazurile de TBC severa sunt la copii sub 5 ani. Copii fac TBC in primii ani de viata daca nu sunt vaccinati.
•               In tari cu prevalenta mare a TB, cum este Romania, beneficiile vaccinarii BCG sunt mai mari decat riscurile.

Director executiv,
Dr. Sebe Corina


Comentariile sunt inchise.