DNA – Reținere trafic de influență din penitenciar

Media 9:00 pm - 8 septembrie, 2015 Comentariile sunt închise pentru DNA – Reținere trafic de influență din penitenciar

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 07.09.2015, a inculpaților

MÂZGĂ IOAN, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență și 
PANDREA MIHAI-ALEXANDRU, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 04 septembrie 2015, inculpatul Mâzgă Ioan, în prezent încarcerat în Penitenciarul Giurgiu, recomandându-se procuror cu funcție de conducere din cadrul Direcției Naționale Anticorupție și pretinzând că are influență asupra procurorilor din subordine prin prisma funcției de conducere deținute, a pretins în cadrul mai multor convorbiri telefonice, unei persoane (persoană denunțătoare în cauză), suma de 50.000 euro, pentru ca o rudă a sa să fie exonerată de răspundere penală în cauzele penale, în care acesta din urmă era cercetat de către procurori din cadrul D.N.A.
Suma respectivă de bani trebuia înmânată, ulterior, inculpatului Pandrea Mihai Alexandru, la indicațiile inculpatului Mâzgă Ioan, la o locație stabilită de către acesta din urmă, pe raza județului Brașov.
Inculpatul Pandrea Mihai Alexandru a fost cooptat de către inculpatul Mâzgă Ioan, pentru că acesta din urmă se află în stare de deținere în Penitenciarul Giurgiu, astfel că, pentru punerea în executare a rezoluției infracționale, era necesar sprijinul unei persoane aflate în stare de libertate care să poată primi suma de bani pretinsă de inculpat.
La rândul său, inculpatul Pandrea Mihai Alexandru a cooptat alte două persoane care să primească suma de bani, în condițiile în care exista temerea că ar putea fi depistat de organele de urmărire penală.
În data de 06 septembrie 2015, în scopul menționat anterior, persoana denunțătoare a înmânat suma de 14.000 de lei celor doi intermediari, urmând ca aceștia să dea suma respectivă de bani mai departe inculpatului Pandrea Mihai Alexandru, moment în care au intervenit organele de urmărire penală și s-a procedat astfel la constatarea infracțiunii flagrante.

Activitățile sus menționate au avut loc în contextul în care, inculpatul Mâzgă Ioan, deținut în Penitenciarul Giurgiu, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate, a dezvoltat un mecanism în cadrul căruia, prevalându-se de influența pe care afirma că o are, respectiv aceea de procuror șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție, a identificat persoane care au avut sau au afaceri judiciare pe rolul instanțelor de judecată și al organelor de urmărire penală, pretinzând de la acestea sume de bani în vederea exonerării de răspundere penală a acestora.
Astfel, inculpatul Mâzgă Ioan prevalându-se de aceeași influență pe care afirma că o are, din perspectiva funcției deținute, a contactat telefonic lucrători de poliție, inclusiv de la dispeceratele unor unități de poliție din țară sau centre de arest preventiv, pentru a obține informații nedestinate publicității privind persoanele arestate preventiv și membrii familiei sau cunoscuți cu care aceștia au luat legătura pe perioada arestării preventive. Aceste acțiuni au fost realizate de inculpatul Mâzgă Ioan în scopul identificării persoanelor cu afaceri judiciare/apropiaților acestora față de care, în schimbul obținerii umor sume de bani, a traficat influența, pe care din perspectiva funcției deținute, o are procurorul șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și Direcției Generale Anticorupție – Serviciile județene Argeș și Brașov.

Celor doi inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentați la data de 7 septembrie 2015, Tribunalului Argeș, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

În contextul celor expuse, atenționăm persoanele care sunt contactate prin metoda expusă anterior sau care au cunoștință de existența unor asemenea demersuri, să sesizeze de urgență organele de urmărire penală, competente să instrumenteze astfel de infracțiuni.
BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Comentariile sunt inchise.