COMUNICAT DE PRESĂ AL PNL PRIVIND DEMISIA VICEPREȘEDINTELUI PNL IOAN OLTEAN ȘI SOLICITĂRILE DE RIDICARE A UNOR IMUNITĂȚI

Media 4:43 pm - 27 noiembrie, 2015 Comentariile sunt închise pentru COMUNICAT DE PRESĂ AL PNL PRIVIND DEMISIA VICEPREȘEDINTELUI PNL IOAN OLTEAN ȘI SOLICITĂRILE DE RIDICARE A UNOR IMUNITĂȚI

Vicepreședintele PNL Ioan Oltean a demisionat joi din această funcție pentru a nu aduce prejudicii de imagine Partidului Național Liberal.

În mod consecvent cu deciziile luate anterior de conducerea PNL, parlamentarii liberali se vor exprima deschis și favorabil solicitărilor adresate Parlamentului pentru ridicarea imunității senatorilor sau deputaților, indiferent de nume sau apartenență politică.

PNL este partidul care a introdus în Statut, încă de la începutul acestui an, criterii stricte de integritate de la care nu face rabat.

Partidul Național Liberal respectă principiul prezumției de nevinovăție, dar și pe cel privind egalitatea în fața Legii. Acesta este motivul pentru care PNL consideră că orice solicitare care privește un politician trebuie să ajungă pe masa unui judecător, așa cum se întâmplă în cazul oricărui alt cetățean.

Departamentul de Comunicare al PNL

 

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de: 

TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), în prezent deputat în Parlamentul României, (trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză), pentru infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

OLTEAN IOAN, deputat în Parlamentul României la data faptelor și în prezent, pentru infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și trafic de influență.

În ordonanța de efectuarea urmăririi penale se arată că există date și probe ce conturează următoarea stare de fapt: 

La data de 17.06.2010, suspectul Teodorescu Cătălin Florin, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafață de 61.857 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire unei persoane. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat, și totodată a facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiară a sumei de bani.
Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011. 
Persoana beneficiară a sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces in instanță.
De asemenea, din probele administrate în cauză a rezultat că deputatul Oltean Ioan, care avea relații cointeresate cu cesionarul și cu președinta ANRP, și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului. În schimb numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii.

Suspecților TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN și OLTEAN IOAN li s-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane. 

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

 

Comentariile sunt inchise.