Buletin informativ – ISU Calarasi

Media 10:05 am - 13 august, 2015 Comentariile sunt închise pentru Buletin informativ – ISU Calarasi

Intervenţie la incendiu de mirişte şi vegetaţie uscată în comuna Spanţov

Pompierii militari din cadrul Gărzii de intervenţie Chiselet au acţionat timp de 45 de minute pentru lichidarea incendiului de mirişte, care se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare

Exista pericolul, ca din cauza vântului, arderea să se propage la lizierele de salcâm şi plop aflate în imediata vecinătate, însă pompieri au intervenit eficient şi au înlăturat acest risc

În data 12.08.2015, ora 10.23, pompierii militari din cadrul Gărzii de intervenţie Chiselet au fost solicitaţi să acţioneze pe raza localităţii Spanţov, pentru stingerea unui incendiu de mirişte şi vegetaţie uscată, care se manifesta pe o suprafaţă de circa trei hectare, pe un teren agricol,  proprietate privată, aparţinând unei societăţi agricole.

La sosirea echipajului de stingere, incendiul se manifesta cu flacără şi cu fum dens, existând pericolul, ca din cauza vântului, arderea să se propage la lizierele de salcâm şi plop aflate în imediata vecinătate.       

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost provocat de o persoană neidentificată, care a folosit intenţionat o sursă de aprindere pentru a genera arderea.

Pompierii militari din cadrul Gărzii de intervenţie Chiselet s-au deplasat la această intervenţie cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, de capacitate mărită, acţionând pentru lichidarea incendiului timp de aproximativ 45 de minute.

În urma incendiului a ars mirişte şi vegetaţie uscată pe o suprafaţă de circa trei hectare, nefiind înregistrate pagube materiale.

Recomandări I.S.U.                          

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi, prin cadrele Inspecţiei de Prevenire,  desfăşoară în această perioadă o serie de activităţi de informare preventivă şi control pe raza judeţului privind măsurile de apărare împotriva incendiilor şi respectării legislaţiei în vederea obţinerii de către deţinătorii de terenuri agricole a permisului de lucru cu foc deschis pentru arderea miriştilor şi a vegetaţiei uscate. Pentru diminuarea şi înlăturarea unor astfel de evenimente, conform legislaţiei în vigoare, cetăţenii trebuie să respecte următoarele reguli privind apărarea împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale:

În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.      

Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

– condiţii meteorologice fără vânt;

– parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;

– izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;

– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

– asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;

– asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;

– asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;

 Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

– condiţii meteorologice fără vânt;

– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

– supravegherea permanentă a arderii;

– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

În perioada coacerii şi până la recoltare se interzice fumatul, iluminatul cu flacără deschisă sau folosirea sub orice formă a focului deschis în lanuri, pe arii, pe mirişte, în locurile de depozitare a paielor, în apropierea autovehiculelor ce transportă paie, în apropierea maşinilor situate în parcurile de câmp, la depozitele de alimentare cu carburanţi, precum şi în apropierea acestora la o distanţă mai mică de 100 m. În aceste locuri se vor planta indicatoare de interzicere FUMATUL OPRIT, NU FOLOSI FOC DESCHIS.

Se interzice arderea resturilor vegetale uscate, a miriştilor şi a paielor aflate pe câmp, cu excepţia situaţiilor deosebite când se vor lua măsuri de siguranţă necesară. Art. 85 din O.M.A.A. nr. 121/2000.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

I.S.U. „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi

Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi

Plutonier adjutant. Tătăranu Ştefan-Ovidiu – Telefon: 0758236044 / 0723208850

Comentariile sunt inchise.