Comunicat – Măsuri preventive – tentativă la înşelăciune ş.a. – PJ Ploieşti

Media 4:08 pm - 14 aprilie, 2017 Comentariile sunt închise pentru Comunicat – Măsuri preventive – tentativă la înşelăciune ş.a. – PJ Ploieşti

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti au dispus, la data de 06.04.2017, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 16 inculpaţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă la înşelăciune, complicitate la tentativă la înşelăciune în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi instigare la fals în declaraţii în formă continuată.
În cauză, procurorii au dispus faţă de 5 inculpaţi măsura preventivă a controlului judiciar, iar faţă de 2 dintre inculpaţi au formulat propunere de arestare preventivă. Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Ploieşti a admis în parte cererea şi a dispus cu privire la unul dintre inculpaţi arestarea preventivă, iar cu privire la celălalt inculpat măsura preventivă a arestului la domiciliu.
Din probele administrate în cauză a rezultat că, în perioada 2016-2017, la nivelul municipiului Ploieşti a fost constituit un grup infracţional nestructurat, scopul acestuia fiind de a obţine din partea Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Prahova importante sume de bani cu titlu de indemnizaţie pentru creştere copil, prin crearea unui mecanism de inducere în eroare a funcţionarilor instituţiei publice.
Astfel, membrii grupului racolau femei care erau însărcinate şi, sub promisiunea de a obţine venituri mai mari decât cele ce li se cuveneau, le-au determinat să intre în acest „circuit infracţional”.
Totodată, din probatoriul administrat a rezultat că inculpaţii au falsificat înscrisuri care atestau că beneficiarii indemnizaţiilor au prestat servicii către terţe persoane fizice sau juridice şi anume „creare blog, creare site, activităţi de secretariat”, iar valoarea acestor servicii, ce în realitate nu au fost prestate, era una foarte ridicată – exemplificăm astfel: 200.000 lei pentru crearea unui blog, 4900 lei/lună pentru activităţi de secretariat.
Pentru a crea această aparenţă de legalitate au fost atrase mai multe persoane ce deţineau calitatea de contabili sau administratori de societăţi comerciale.
În legătură cu activitatea infracţională au fost informaţi şi reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Prahova, pentru a nu se da curs solicitării inculpaţilor şi pentru a nu crea astfel un prejudiciu important patrimoniului instituţiei. În baza dosarelor depuse de către inculpaţi urmau a fi efectuate plăţi de aproximativ 600.000 lei.
Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt şi în vederea stabilirii răspunderii juridice.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatorului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Comentariile sunt inchise.