Autori călărăşeni – Magda Bădoiu „America celor o mie de feţe” – Editura Amurg Sentimental – Bucureşti 2015

Media 12:16 pm - 13 noiembrie, 2015 Comentariile sunt închise pentru Autori călărăşeni – Magda Bădoiu „America celor o mie de feţe” – Editura Amurg Sentimental – Bucureşti 2015

America celor o mie de feteAutoare a mai multor volume de poezie şi deţinătoare a numeroase premii la concursurile de creaţie literară, Magda Bădoiu, originară din localitatea Unirea, jud. Călăraşi, a scos recent la Editura „Amurg Sentimental” din Bucureşti volumul în proză „America celor o mie de feţe”, o fascinantă poveste de călătorie. Cartea face parte dintr-un proiect al autoarei intitulat „Crochiuri sentimentale” şi este a treia după cele apărute în urma vizitelor efectuate în Franţa şi Grecia.

„America celor o mie de feţe” este o sinteză a celor două vizite făcute de autoare în anii 1999 şi 2013, cititorul constatând un ingenios mod de relatare, textul fiind „împletit” cu sensibile creaţii lirice ce au profunde nuanţe sentimentale, reţinând în acelaşi timp şi o microradiografie a societăţii americane.

Cu talent de mare povestitoare, Magda Bădoiu va teleporta cititorul din Simt Valley – un orăşel din apropierea Los Angeles-ului unde locuieşte familia de români care a invitat-o prin marele oraş american, marcând locuri şi istoria lor, prin Parcul de distracţii acvatice „Lumea mării” din San Diego, frumoasele privelişti şi locuri de distracţie din Santa Barbara şi Santa Monica. În San Francisco ne este prezentat „Muzeul tramvaielor trase pe cablu” o realizare grandioasă, precum şi cele două poduri celebre. Casa memorială Ronald Regen  este o surpriză pentru cititor, el aflând multe lucruri neştiute până acum. Din New York ne sunt prezentate o parte din uriaşele clădiri, unele bulevarde celebre şi statuia libertăţii cu istoricul ei etc. New – Jersey – o replică palidă a Las Vegas-ului şi unul dintre cele mai importante cazinouri „Taj Mahal” de unde sunt consemnate multe din activităţile de aici, remarcând „nebunia” jocurilor de noroc pe sume mari de bani.

Cartea descrie multe alte locuri vizitate cu frumuseţea lor şi a plăcerilor pe care ţi le oferă. În cele două vizite, autoarea a cunoscut mulţi români stabiliţi în America, majoritatea realizaţi, povestindu-ne de bucuriile şi necazurile lor, cum se distrează la anumite evenimente, ducând totuşi dorul de ţară, dar hotărâţi să nu se mai întoarcă. Bogată în informaţii documentate, „America celor o mie de feţe”, pe lângă prezentarea a tot ce este frumos şi captivant din ceea ce a putut vedea autoarea, ne este oferită şi o altă faţă a Americii, cititorul luând cunoştinţă cu imagini triste, dezolante, atmosfera apăsătoare din marile oraşe, o societate rece, indiferentă la trăirile umane, distrugerea împătimiţilor jocurilor de noroc, pericolul drogurilor, goana după bani, superficialitatea oamenilor, dependenţa de bănci, mare descrepanţă privind averile, imitaţia etc.

Cartea Magdei Bădoiu, este intensă şi plăcută reuşind să captiveze pe cititor furnizându-i informaţii valoroase despre „America Ogorului Cenuşiu”. Ca o concluzie asupra cărţii, redăm şase versuri de la finalul ei:

„…Uneori, îndoiala în beznă mă trage/Şi derapând de la Calea Lactee/ Mă scufund într-un vis zbuciumat, de femeie/ În timp ce lumina în cioburi se sparge/ Uneori, cred că suntem os de titani/ Că puterea omului nu stă doar în bani.”

Constantin Mitulescu

Comentariile sunt inchise.