Vizită la proiectele Regio implementate în judeţul Călăraşi

Media 10:41 pm - 18 septembrie, 2012 Comentariile sunt închise pentru Vizită la proiectele Regio implementate în judeţul Călăraşi

Patru proiecte din judeţul Călăraşi ce se derulează cu finanţare europeană nerambursabilă prin intermediul Regio au fost vizitate marţi de jurnalişti.

Acţiunea a fost organizată de reprezentanţii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia.

Scopul acestei acţiuni, ce se desfăşoară în cadrul rundei de evenimente destinate reprezentanţilor mass-media din Sud Muntenia, a fost de a prezenta stadiul implementării câtorva proiecte derulate prin Regio la Călăraşi, dar şi impactul programului european la nivel judeţean.

Evenimentul a debutat cu un briefing de presă, ce a avut loc la sediul Agenţiei, în cadrul căruia directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Muşat, a făcut o scurtă prezentare a stadiului derulării contractelor de finanţare ale proiectelor implementate în judeţul Călăraşi.

Prima vizită în teren a fost în municipiul Călăraşi, la SC ZMC Trading SRL, care este beneficiarul proiectului „Dezvoltarea producţiei de betoane, material de construcţii puternic, rezistent şi durabil”. Acesta a primit finanţare în cadrul Axei prioritare 4, DMI 4.3 „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor”. Valoarea totală a proiectului este de 1.105.263,09 lei, din care valoarea totală eligibilă reprezintă 891.341,20 lei, iar cofinanţarea beneficiarului este de 55.341,20 lei. Contractul, ce s-a derulat pe o perioadă de şapte luni, a vizat achiziţionarea unei pompe profesionale de beton, ce permite turnarea în mod continuu a materialului de construcţie, şi unei staţii de betoane, care asigură desfăşurarea normală a procesului tehnologic.

Cel de-al doilea proiect vizitat împreună cu jurnaliştii a fost „Restaurarea, consolidarea, punerea în valoare şi introducerea în circuitul turistic al complexului arhitectural medieval al fostei mănăstiri Negoieşti”, ce se implementează în comuna Şoldanu. Beneficiarul, Parohia Negoieşti, a primit finanţare în cadrul Axei prioritare 5, DMI 5.1 „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/ modernizarea infrastructurilor conexe”. Proiectul, al cărui contract de finanţare s-a semnat în luna mai 2011, are o valoarea totală de 10.593.303,72 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă este de 5.668.650,68 lei, iar co-finanţarea beneficiarului de 115.686,75 lei. Cheltuielile neeligibile reprezintă în cadrul acestui proiect o sumă foarte mare, pentru care se caută în prezent sprijin financiar – 2.055.519,10 lei, iar autofinanţarea însumează 1.102.108,88 lei.

Proiectul cultural-religios vizează restaurarea acestui monument de patrimoniu naţional specific secolului al XVII-lea, ce caracterizează un stil arhitectonic bine conturat şi reprezentativ pentru concepţia edilitară a epocii şi pentru arta şi arhitectura religioasă medievală din ţara noastră.

Acest prim eveniment din acest an, dedicat promovării impactului programului Regio printre reprezentanţii mass-media, s-a încheiat cu vizitarea a două proiecte implementate în municipiul Olteniţa, pentru dezvoltarea microîntreprinderilor SC Elite City Dent SRL şi SC Thugs SRL. Prima societate a obţinut fonduri Regio pentru proiectul „Modernizare clinică stomatologică”, iar cea de-a doua pentru „Linie tehnologică de fabricaţie piese din material plastic prin injecţie”.

ADR Sud Muntenia este, potrivit Legii nr. 315/ 2004, privind dezvoltarea regională în România, organismul neguvernamental, non-profit, de utilitate publică, cu personalitate juridică, care funcţionează în domeniul dezvoltării regionale, fiind coordonată de Consiliul pentru Dezvoltare Regională, conducându-se după principiul autogestiunii economico-financiare.

ADR este Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013 în regiunea Sud Muntenia.

Comentariile sunt inchise.