Județul Călărași a primit în cadrul acestui proiect regional 8 autospeciale performante, care vor și utilizate de subunitățile I.S.U. “Barbu Știrbei” al județului Călărași
În cursul zilei de miercuri, 28 noiembrie, a avut loc în localitatea Alexandria, conferința de încheiere a proiectului regional “Achiziție de echipamente specifice pentru îmbunătățirea capacității și calității sistemului de intervenție în situații de urgență și pentru acordarea asistenței medicale de urgență și a primului ajutor calificat, în Regiunea Sud Muntenia”, derulat de Consiliul Județean Teleorman în beneficiul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Situații de Urgență Sus Muntenia”.
Finalizarea primului proiect regional cu fonduri europene este un pas foarte important pentru întreaga parte sudică a țării și, tocmai din acest motiv, la eveniment au luat parte atât președintele Consiliului Județean Teleorman, Liviu Dragnea, cât și Crin Antonescu, președintele Senatului României. Amândoi au vorbit despre importanța sprijinirii unor astfel de proiecte, având în vedere că intervenția în situații de urgență reprezintă o prioritate pentru orice județ.
Proiectul în cauză a primit finanțare prin Programul Operațional Regional, Axa prioritară 3 – Îmbunătățirea infrastructurii sociale, Domeniul de intervenție 3.3: Îmbunătățirea dotării cu echipamente a bazelor operaționale pentru intervenții în situații de urgență. Valoarea totală a proiectului, conform contractului de finanțare se ridică la suma de 52.095.882,39 lei (inclusiv TVA), iar valoarea totală a proiectului după finalizarea achizițiilor s-a ridicat la 52.065.368,00 lei (inclusiv TVA).
Principalii beneficiari ai proiectului sunt: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “Situații de Urgență Sud Muntenia” – formată din județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman – înființată în august 2009, iar coordonator de proiect a fost pe toată durata implementării Consiliul Judetean Teleorman. Durata inițială a proiectului conform contractului de finanțare a fost de 12 luni, fiind prelungită prelungită prin acte adiționale la 29 de luni, respectiv până la data de 30 noiembrie 2012.
În ceea ce privește obiectivul general al proiectului, acesta vizează creșterea calității serviciilor pentru siguranță publică și de asistență medicală în situații de urgență și dezastre majore, urmărindu-se astfel sprijinirea unei dezvoltări economice și sociale durabile și echilibrate teritorial, la nivelul Regiunii Sud Muntenia, prin creșterea gradului de siguranță a populației, indiferent de localizarea așezămintelor umane. Obiective specifice sunt: îmbunătățirea capacității de răspuns în situații de urgență la nivelul Regiunii Sud prin reducerea timpului de intervenție pentru acordarea primului ajutor calificat și pentru intervenții în situații de urgență, indiferent de locul acesteia, întărirea colaborărilor dintre județele Regiunii Sud Muntenia și a regiunii cu județele limitrofe în perspectiva îmbunătățirii siguranței populației din aceste județe, în cel mai scurt timp posibil.
Prin intermediul acestui proiect, au fost achizionate următoarele echipamente: 21 autospeciale pentru lucrul cu apă și spumă de capacitate mare, câte 3 pentru fiecare județ, 14 autospeciale pentru lucrul cu apa si spuma de capacitate medie, câte 2 pentru fiecare județ; A, 3 autospeciale de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologic) pentru județele Argeș, Ialomița, Teleorman, 7 autospeciale pentru descarcerări grele, una pentru fiecare județ, 20 ambulanțe de tip B2, câte 2 pentru județele Argeș, Călărași, Giurgiu și Ialomița, 3 la județul Prahova, 4 la județul Dâmbovița și 5 la județul Teleorman, 1 centru mobil de comandă și control pentru județul Teleorman și 1 autospecială pentru intervenție la accidente colective pentru județul Prahova. O parte din aceste echipamente vor fi utilizate pentru baza operațională regională care va asigura intervenția în caz de dezastre majore, acestea fiind: cele trei autospeciale de cercetare NBCR care sunt repartizate în județele Argeș, Ialomița și Teleorman dar care se vor deplasa și în celelalte județe dacă este necesar, centru mobil de comandă și control repartizat la județul Teleorman dar care va utilizat în toată Regiunea Sud Muntenia în caz de necesitate, autospeciala pentru intervenție la accidente colective ( județul Prahova).
Pentru județul Călărași au fost primite echipamente în valoare de 5.731.348,77 lei: 3 autospeciale pentru lucrul cu apă și spumă de capacitate mare, 2 autospeciale pentru lucrul cu apa si spuma de capacitate medie, 1 autospecială pentru descarcerări grele și 2 ambulanțe de tip B2.
Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Știrbei” Călărași
Plt. maj. Tătăranu Ștefan-Ovidiu – Telefon: 0758236044 / 0723208850
Comentariile sunt inchise.