Tragedie în municipiul Călărași, pe malul Borcei

Media 6:39 pm - 7 ianuarie, 2022 0

Două persoane de sex feminin și-au pierdut viața, iar o a treia, de sex masculin, a ajuns la spital în stare de hipotermie

Pompierii militari din cadrul Detaşamentului de pompieri Călărași au fost solicitați să intervină de urgenţă astăzi în jurul orei 15.45, pentru extragerea a trei persoane din apa rece a Borcei și pentru a acorda primul ajutor de urgenţă.

Pompierii s-au deplasat la fața locului, în municipiul Călărași, în zona Parcului Mare, pe malul brațului Borcea, cu mai multe echipaje de intervenţie: un echipaj de descarcerare, un echipaj de prim ajutor SMURD și un echipaj se primă intervenţie și comandă, respectiv cu o barcă pneumatică cu motor.

Au fost extrase rapid din apă cele trei persoane, două dintre acestea fiind în stop cardio respirator, iar o a treia în stare de hipotermie.

Din nefericire, în ciuda eforturilor efectuate în scopul resuscitării, medicul de pe ambulanța S.A.J. Călărași, aflat la fața locului a declarat decesul celor două persoane de sex feminin.

Cea de-a treia persoană, un bărbat, a primit îngrijiri din partea paramedicilor SMURD și a colegilor de la Ambulanță, acesta fiind transportat de urgenţă la Uniunea de Primiri Urgențe a Spitalului Judeţean Călăraşi.

Organele abilitate urmează să stabilească cu exactitate împrejurările în care două persoane și-au pierdut viața, iar o a treia a ajuns în stare de hipotermie la spital.

 

Precizari – Primaria Municipiului Calarasi:

Ne exprimăm regretul cu privire la tragedia care a avut loc vineri, 7 ianuarie, în municipiul Călăraşi şi care s-a soldat cu decesul a două persoane.

Pentru corecta informare a opiniei publice facem următoarele precizări:

Familia Oprea (mama, 77 de ani, fiică, 47 de ani şi fiu, 55 de ani) a deţinut până în 2013 o locuinţă proprietate personală la care a trebuit să renunţe din cauza datoriilor acumulate faţă de un furnizor de utilităţi prin intermediul unei executări silite.

În perioada 2013 – 2020, familia respectivă a beneficiat de o locuinţă socială pusă la dispoziţie de Primăria Municipiului Călăraşi. Tot în acest interval de timp, familia Oprea nu a plătit energia termică şi chiria aferente, înregistrând şi de data aceasta datorii. Din acest motiv, în anul 2017 s-a demarat procedura legală de executare silită pentru recuperarea datoriilor, familia respectivă beneficiind în continuare de locuinţa socială până în iulie 2020 când a părăsit locaţia de bună voie.

Menţionăm că până în 2017 aceştia au realizat venituri (pensie şi venituri ocazionale), ulterior devenind beneficiari de ajutor social pe care apoi l-au refuzat.

Luând act de prezenţa lor în stradă, Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Municipiului Călăraşi s-a sesizat din oficiu, întreprinzând acţiuni de monitorizare a acestora împreună cu Poliţia Locală. Pe întreg parcursul anului 2021, ne-am arătat disponibilitatea de cazare temporară a acestora fie la adăpostul de noapte fie într-o locuinţă socială.

De fiecare dată, am primit din partea acestora refuzuri categorice faţă de orice formă de ajutor. Urmare a acestor refuzuri s-au demarat procedurile pentru internarea nevoluntară într-o unitate spitalicească, în vederea efectuării unui examen de specialitate. Din cauza refuzurilor succesive de a se prezenta de bună voie în faţa comisiei medicale de specialitate, UAT Călăraşi a iniţiat şi procedura de sesizare a instanţei pentru obţinerea unei hotărâri judecătoreşti de internare nevoluntară. Acţiunea a fost respinsă ca inadmisibilă.

Primăria Municipiului Călăraşi nu are competenţa legală de a duce forţat persoane în faţa comisiei medicale pentru stabilirea stării de sănătate a acestora.

Faţă de cele prezentate mai sus, considerăm că Primăria Municipiului Călăraşi şi instituţiile subordonate au întreprins toate demersurile legale şi morale pentru soluţionarea problemelor sociale ale familiei Oprea.

Lasă răspuns »