Teatru – ”Demnitate” de Ignasi Vidal

Media 10:04 am - 25 septembrie, 2019 Comentariile sunt închise pentru Teatru – ”Demnitate” de Ignasi Vidal

În stagiunea de spectacole ”Toamnă Culturală” Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași a prevăzut printre altele și o stagiune de teatru cu un număr de șapte spectacole.

Stagiunea de toamnă a debutat luni 16 septembrie, când Teatrul ”Avangardia” din București a prezentat piesa ”Demnitate” de Ignasi Vidal care a semnat și regia, având în distribuție pe actorii Marius Manole și Șerban Pavlu.

Ignasi Vidal a oferit un text foarte reușit alternând între comedie și dramă, plin de capcane pentru spectatori și de o actualitate dezarmantă.

Concepută și prezentată într-o modalitate mai aparte cu un prolog și epilog, ambele realizate printr-o proiecție foarte reușită și care i-a asigurat piesei continuitate, ne-a redat aspecte din lupta pentru putere în cadrul partidelor, ambițiile liderilor, manipularea, corupția și lăcomia unor functionari, trădarea de către apropiați etc., cu alte cuvinte cam tot ce se întâmplă în spatele ușilor închise de la birourile politicienilor. Totuși textul conține pe lângă acestea și alte referiri cum ar fi: prietenia, loialitatea ori demnitatea.

”Demnitate” a fost un spectacol captivant datorită atât scriitorului dar și în mod deosebit a contribuției celor doi actori Marius Manole și Șerban Pavlu care au dat viață celor două personaje, ei reușind să capteze atenția publicului, ”teleportându-i” în spațiile închise ale puterii trăind alături de ei momentele menționate în scenariu. Ei au reușit cu brio, datorită talentului lor să dinamizeze momentele de confruntare din care s-au desprins adevăratele caractere ale celor două personaje – unul totuși mai demn care renunță la cursa electorală în urma descoperirii ilegalităților comise de apropiații săi, dar și a unei suferințe și un altul, apropiat celui dintâi, meschin, corupt, profitor care îi va lua locul.

Spectatorul a fost purtat prin tenebrele unei ”democrații” ascunse vederii dar care în realitate are loc în cele mai multe state ale lumii. Depinde numai de… caractere.

A fost un spectacol foarte bun care a depășit toate așteptările.

Constantin MITULESCU

Comentariile sunt inchise.