Suspecţi de tâlhărie, identificaţi cu operativitate şi reţinuţi de „judiciariştii” Poliţiei Municipiului Călăraşi

Media 12:28 pm - 9 octombrie, 2012 Comentariile sunt închise pentru Suspecţi de tâlhărie, identificaţi cu operativitate şi reţinuţi de „judiciariştii” Poliţiei Municipiului Călăraşi

Echipa de judiciarişti cu experienţă din cadrul Poliţiei Municipiului Călăraşi s-a evidenţiat şi a primit felicitările comenzii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi pentru identificarea cu operativitate a doi suspecţi de tâlhărie


Agentul şef principal Spînu Neculae şi agentul şef principal Blebea Mihai sunt poliţişti la Biroul de Investigaţii Criminale Călăraşi din anul 2007 şi formează o echipă din 2009. Ambii agenţi au fost încadraţi în Poliţie începând cu anul 1992, desfăşurând activitatea operativă ca poliţişti de ordine publică, de circulaţie şi, în prezent, de investigaţii criminale.

Tâlhării, furturi, dispariţii de persoane, distrugeri, violuri sunt cele mai frecvente cazuri date în instrumentarea acestora.

Dacă ar fi să-i întrebăm câţi suspecţi au reţinut în toată cariera, cei doi poliţişti ar afirma poate că nu chiar numărul acestora este important.

„Fiecare infractor, depus acolo unde merită să stea, adică în arest, este ceea ce contează. Mulţi dintre suspecţii pe care-i reţinem sunt persoane fără scrupule, care nu ezită să profite de victime lipsite de ajutor.

Cele mai recente cazuri sunt ale celor doi suspecţi de tâlhărirea unor persoane vârstnice, pe care i-am reţinut la sfârşitul săptămânii trecute. Instanţa a confirmat propunerea noastră şi a dispus arestarea lor preventivă.

Este vorba de doi tineri din municipiul Călăraşi, de 19, respectiv 20 ani, care au deposedat, prin violenţă, de bijuterii, victime ce se deplasau pe stradă sau se aflau în scări de bloc. S. Dan Florin, de 19 ani, a sustras brăţara de la mâna unui bărbat bolnav de Parkinson, care, în încercarea de a se apăra, a căzut pe scări. Acelaşi individ, la doar câteva zile, a smuls lănţişorul de la gâtul unei femei de 65 ani, care se deplasa pe strada Aleea Bisericii din Călăraşi.

În activitatea pe care o desfăşurăm punem mare preţ pe ajutorul oferit de cetăţenii, conştienţi că pentru o „stradă mai sigură” responsabilitatea este a tuturor membrilor comunităţii. Şi în această situaţie, cu sprijinul unui cetăţean, care ne-a pus la dispoziţie toate informaţiile deţinute, am putut să identificăm şi să reţinem suspectul.
Şi în sarcina celuilalt individ, F. Costin Laurenţiu, de 20 ani, am reuşit să probăm comiterea a două infracţiuni de tâlhărie, produse în împrejurări asemănătoare, la sfârşitul lunii septembrie. Acesta a smuls lănţişoarele din aur de la gâtul victimelor, care se aflau pe stradă sau în scara blocului. Prejudiciile produse au fost recuperate, dar pentru acest lucru investigaţiile noastre s-au derulat atât în municipiul Călăraşi, cât şi în Slobozia, întrucât bijuteriile fuseseră amanetate” declară aceştia.

Să lucrezi în fiecare zi cu persoane care tocmai ce au trecut printr-un eveniment neplăcut sau chiar dramatic nu este tocmai o activitate uşor de realizat. Însă experienţa acumulată de-a lungul acestor ani i-a învăţat pe poliţişti cum să trateze o victimă, pe de-o parte, dar şi cum să se adreseze suspecţilor de infracţiuni.
 
Misiune permanentă

Membrii familiilor celor doi poliţişti ştiu că aceştia pot pleca în misiune oricând, atunci când o persoană are nevoie de sprijin pentru găsirea unui copil dispărut, pentru identificarea celui care a tâlhărit-o sau a violat-o sau pentru recuperarea bunurilor sustrase.

Fiecare sesizare despre producerea unei fapte penale este o nouă provocare pentru echipa de poliţişti. Aceştia sunt conştienţi că implicarea şi mobilizarea de îndată a tuturor resurselor de care dispun sunt un factor determinant în soluţionarea cazului.

Astfel, deplasarea în cel mai scurt timp la locul producerii faptei, identificarea şi conservarea probelor descoperite în câmpul infracţional, investigaţiile specifice ulterioare, susţinute de constatările tehnico-ştiinţifice sunt esenţiale în identificarea şi tragerea la răspundere penală a suspecţilor, probarea faptelor comise şi deferirea acestora instanţei de judecată pentru aplicarea pedepselor.
 
Despre satisfacţiile pe care activitatea desfăşurată le oferă acestora:

Agent şef principal Spînu Neculae: „mulţumirile şi recunoştinţa manifestată de părinţii cărora le încredinţăm copiii plecaţi de acasă şi faptul că putem contribui la eliminarea din societate a elementelor infractoare”.

Agent şef principal Blebea Mihai: „Faptul că prin munca noastră strada poate deveni un loc mai sigur pentru toţi cetăţenii oraşului în care trăim şi ne desfăşurăm activitatea”

Activităţile pe care le desfăşoară în aer liber, precum pescuitul, fotbalul sau petrecerea timpului liber în mod plăcut cu familia, sunt importante pentru relaxarea după orele nesfârşite în care au „alergat după infractori” şi pentru „reîncărcarea bateriilor” astfel încât să facă faţă unui nou caz solicitant.

Comentariile sunt inchise.