În perioada 19.03.2013 – 20.03.2013, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al județului Călărași au intervenit cu echipaje specializate pentru limitarea și înlăturarea efectelor situațiilor de urgență produse în zona de competență:
Intervenție la incendiu de vegetație uscată
Un echipaj specializat de stingere din cadrul Detașamentului de pompieri Oltenița a intervenit pe raza localității, pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată, care se manifesta pe o suprafață de aproximativ două hectare
Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la fața locului, se pare că incendiul a izbucnit din cauza unei persoane neidentificate, care a folosit intenționat o sursă de aprindere pentru a genera arderea vegetației uscate
În data de 19.03.2013, ora 11.21, pompierii militari din cadrul Detașamentului Oltenița au fost solicitați, prin intermediul apelului unic de urgență 112, să acționeze pe raza localității, pe Șoseaua Călărași, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit pe un teren viran, aparținând domeniului privat român (societate comercială) .
La sosirea echipajului profesionist de stingere, incendiul se manifesta cu flacără și mult fum la nivelul vegetației uscate, pe o suprafață de aproximativ două hectare, arderea extinzându-se cu rapiditate din cauza vântului puternic.
Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la fața locului, se pare că incendiul a izbucnit din cauza unei persoane neidentificate, care a folosit intenționat o sursă de aprindere pentru a genera arderea vegetației uscate.
Un echipaj specializat de stingere din cadrul Detașamentului de pompieri Oltenița s-a deplasat la această intervenție cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, de capacitate mărită, acționând pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ o oră și 30 de minute.
În urma incendiului, a ars vegetația uscată de pe o suprafață de aproximativ două hectare, neînregistrându-se pagube materiale.
Trebuie menționat că arderea amenința să se extindă din cauza vântului la bunurile materiale aflate în imediata vecinătate, însă pompierii militari au acționat eficient și au eliminat în timp util această posibilitate, salvând bunuri în valoare de 150.000 de lei
Intervenție la incendiu
Pompierii militari din cadrul Secției Dragalina au acționat pe raza localității Tudor Vladimirescu, pentru lichidarea unui incendiu, care se manifesta cu flacără și mult fum la nivelul unui adăpost de animale
Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la fața locului, se pare că incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit electric produs la nivelul unui cablu electric defect și neizolat corespunzător
Pompierii au reușit să salveze bunuri materiale în valoare de aproximativ 40.000 de lei, valoarea pagubelor fiind estimată la suma de 3.000 de lei
În data de 19.03.2013, ora 15.42, pompierii militari din cadrul Secției Dragalina au fost solicitați, prin intermediul apelului unic de urgență 112, să acționeze în satul Tudor Vladimirescu, comuna Perișoru, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la nivelul unui adăpost de animale, proprietate individuală, aparținând Mihaelei M.
La sosirea echipajului profesionist de stingere, incendiul se manifesta cu flacără și cu fum dens la nivelul adăpostului de animale, existând pericolul de extindere a arderii și la celelalte anexe gospodărești, cât și la locuința proprietarei.
Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la fața locului, se pare că incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit electric produs la nivelul unui cablu electric defect și neizolat corespunzător.
Un echipaj specializat de stingere din cadrul Secției de pompieri Dragalina s-a deplasat la această intervenție cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, de capacitate mărită (APCA), acționând pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ 50 de minute.
În urma incendiului a ars respectivul adăpost de animale în proporție de 80 % și aproximativ 50 de baloți de paie, valoarea pagubelor fiind estimată la valoarea de 3.000 de lei, echipajul profesionist de stingere reușind să salveze, printr-o intervenție promptă și eficientă, bunuri în valoare de circa 40.000 de lei.
Campanie de prevenire a incendiilor la fondul forestier și vegetație uscată derulată de I.S.U. și G.N.M. – Comisariatul Județean Călărași
Având în vedere situația operativă înregistrată în perioada 01.03-30.04.2012 la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al județului Călărași privind numărul mare de incendii de vegetație uscată de pe terenurile agricole, precum și în gospodăriile cetățenești, generat de lucrările de primăvară, în perioada 18.03-21.03.2013 cadrele Inspecției de Prevenire vor verifica modul de respectare a legislației specifice în domeniul apărării împotriva incendiilor de către autoritățile publice locale și vor executa activități de informare preventivă la gospodăriile cetățenești de pe raza județului Călărași.
De asemenea, în vederea identificării și diminuării fenomenului de incendiere a vegetației uscate și de apariție a incendiilor la fondul silvic, se vor planifica și desfășura, în cooperare cu Comisariatul Județean al Gărzii Naționale de Mediu, activități preventive comune în zonele cu risc crescut privind apariția unor astfel de evenimente.
Măsuri de prevenire a incendiilor la gospodăriile cetățenești în perioada igienizărilor de primăvară
Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
– condiții meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a vegetației uscate și a resturilor vegetale în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecarei grămezi pe o distanță de 5 m;
– desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.
Arderea miriștii, vegetației uscată și a resturilor vegetale se execută numai după obținerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul Ministrului Administrației și Internelor nr. 163/2007. Se exceptează de la aceată prevedere executarea arderii vegetației uscate și a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetățenești.
Emiterea permisului se face prin grija primarului de către șeful serviciului voluntar pentru situații de urgență sau persoana desemnată în acest sens.
Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Știrbei” Călărași
Plt. maj. Tătăranu Ștefan-Ovidiu – Telefon: 0758236044 / 0723208850
Comentariile sunt inchise.