Sinteza intervențiilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al județului Călărași în perioada 09.08.2013 – 12.08.2013

Media 2:18 pm - 12 august, 2013 Comentariile sunt închise pentru Sinteza intervențiilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al județului Călărași în perioada 09.08.2013 – 12.08.2013

În perioada 09.08.2013 – 12.08.2013, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al județului Călărași au intervenit cu echipaje specializate pentru limitarea și înlăturarea efectelor situațiilor de urgență produse în zona de competență:

Intervenție la incendiu de autoturism pe A 2, la km 114

Pompierii militari din cadrul Secției Dragalina au acționat pe Autostrada Soarelui, la km 115, pentru lichidarea unui incendiu, care se manifesta cu violență la nivelul unui autoturism Dacia Logan, înmatriculat în Călărași

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la fața locului, se pare că incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit electric produs la nivelul compartimentului motor al vehiculului

În data de 11.08.2013, ora 14.33, pompierii militari din cadrul Secției de pompieri Dragalina au fost solicitați, prin intermediul 112 – număr unic pentru apeluri de urgență, să acționeze pe raza localității Perișoru, pe Autostrada Soarelui (A2), la km 114, pe calea II (Constanța – București), pentru stingerea unui incendiu izbucnit la nivelul unui mijloc de transport (autoturism Dacia Logan), înmatriculat în Călărași, proprietate privată, care aparține lui Petre S. 
La sosirea echipajului profesionist de stingere, incendiul se manifesta cu violență la nivelul întregului vehicul.
Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la fața locului, se pare că incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit electric produs la nivelul compartimentului motor al autoturismului.
Un echipaj specializat de stingere din cadrul Secției de pompieri Lehliu Gară s-a deplasat la această intervenție cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, de capacitate medie, acționând rapid pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ 20 minute.
În urma incendiului a ars respectivul mijloc de transport în proporție de 90 %, valoarea pagubelor fiind estimată la valoarea de aproximativ 15.000 de lei.

Intervenție pentru căutarea unei persoane înecate în râul Argeș

Un echipaj profesionist de căutare – salvare din cadrul Gărzii de intervenție Budești a fost solicitat să acționeze, cu o barcă pneumatică, pentru căutarea unui copil în vârstă de 7 ani, care s-a înecat în râul Argeș

În data de 11.08.2013, ora 17.07, pompierii militari din cadrul Gărzii de intervenție Budești au fost solicitați, prin intermediul apelului unic de urgență 112, să acționeze pe râul Argeș, pentru căutarea unei persoane de sex masculin în vârstă de 7 ani (băiat – Răducu T.), despre care se cunoștea că s-ar fi înecat. 
Operațiunile de căutare – salvare a persoanei s-au desfășurat timp de aproximativ o oră și 45 de minute.
La ora 18.55, echipajul de căutare – salvare din cadrul Gărzii de intervenție Budești au găsit persoana înecată pe Argeș, pe care au extras-o din apă cu echipamentele specifice și au predat-o unui echipaj al ambulanței din Budești.
S-au efectuat manevre de resuscitare timp de aproximativ 45 de minute, însă fără nici un rezultat, copilul fiind declarat decedat.
Organele abilitate urmează să stabilească cu exactitate împrejurările în care băiatul în vârstă de doar 7 ani și-a pierdut viața în apa râului Argeș.

Intervenție la incendiu de vegetație uscată

Pompierii militari din cadrul Secției Lehliu Gară au fost solicitați să intervină pe raza localității Florica, comuna Ileana, pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată, care se manifesta pe o suprafață de 1,5 hectare

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la fața locului, se pare că incendiul a fost provocat de o persoană neidentificată, care a folosit intenționat o sursă de aprindere pentru a genera arderea vegetației uscate

Pompierii militari au reușit în acest caz să salveze mai multe culturi de cereale aflate în imediata apropiere, neînregistrându-se pagube materiale

În data de 09.08.2013, ora 13.04, pompierii militari din cadrul Secției Lehliu Gară au fost solicitați, prin intermediul 112 – număr unic pentru apeluri de urgență, să acționeze pe raza localității Florica, comuna Ileana, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit la nivelul unei suprafețe de aproximativ 1,5 hectare, pe un teren aparținând domeniului public al localității.

La sosirea echipajului profesionist de stingere, incendiul se manifesta cu violență și fum dens, vântul ajutând la propagarea focului, care s-a extins rapid, fiind cuprinsă de flăcări o suprafață de aproximativ 1,5 hectare de vegetație uscată.

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la fața locului, se pare că incendiul a fost provocat de o persoană neidentificată, care a folosit intenționat o sursă de aprindere pentru a genera arderea vegetației uscate.

Un echipaj specializat de stingere din cadrul Secției de pompieri Lehliu Gară s-a deplasat la această intervenție cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, de capacitate mărită, acționând pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ 40 de minute. În urma incendiului a ars vegetația uscată de pe o suprafață de aproximativ 1,5 hectare, neînregistrându-se pagube materiale.

Echipajul profesionist de stingere a salvat, printr-o intervenție promptă și eficientă, mai multe culturi agricole aflate în imediata învecinate.

În perioadele de caniculă și secetă prelungită arderea miriștii, vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă

Ca în fiecare an, în această perioadă se desfășoară campania de recoltare a cerealelor păioase. Campania presupune desfășurarea unor activități care vizează recoltarea, transportul și depozitarea, atât a produselor agricole, cât și a paielor rezultate în urma efectuării lucrărilor agricole.

Statistica din anii precedenți stă mărturie și ne arată, că în urma desfășurării acestor activități, cu specific agricol, numărul arderilor necontrolate crește semnificativ dacă nu sunt respectate regulile și măsurile de apărare împotriva incendiilor, atât pe timpul recoltării, cât și după recoltarea cerealelor păioase.

Incendiile produse în urma desfășurării acestor activități pot avea efecte dezastruoase asupra mediului înconjurător, asupra vieții și a bunurilor materiale.

Astfel, pentru ca aceste activități să se desfășoare în condiții de siguranță, cadrele Inspecției de Prevenire (structură de specialitate a I.J.S.U. „Barbu Știrbei” Călărași), împreună cu membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din cadrul tuturor primăriilor de pe raza județului derulează în această perioadă caracterizată de temperaturi ridicate, o campanie de informare preventivă în rândul operatorilor economici din domeniul agricol, în vederea instruirii acestora cu privire la respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor.

Principalele măsuri de prevenire a incendiilor prevăzute de actele normative enumerate mai sus sunt:

În perioada coacerii și până la recoltare se interzice fumatul, iluminatul cu flacără deschisă sau folosirea sub orice formă a focului deschis în lanuri, pe arii, pe miriște, în locurile de depozitare a paielor, în apropierea autovehiculelor ce transportă paie, în apropierea mașinilor situate în parcurile de câmp, la depozitele de alimentare cu carburanți, precum și în apropierea acestora la o distanță mai mică de 100 m.

Se interzice arderea resturilor vegetale uscate, a miriștilor și a paielor aflate pe câmp, cu excepția situațiilor deosebite, când se vor lua măsuri de siguranță necesară. (Art. 85 din O.M.A.A. nr. 121/2000).

Lucrările vor începe prin protejarea lanurilor față de drumuri și căi ferate cu care se mărginesc prin realizarea unor fâșii paralele arate, paiele și cerealele recoltate de pe acestea fiind evacuate în afara acestor fâșii. Când recoltarea se va face cu combina din lan, paiele rezultate vor fi strânse în cel mult 1-2 zile, efectuându-se imediat aratul. (Art. 86,88 din O.M.A.A. Nr. 121/2000).

Personalul care a observat incendiul va folosi mijloacele pe care le are la îndemână pentru înștiințare și alarmare.

Pentru localizarea și stingerea incendiului, se vor folosi, după posibilități, apă, utilaje, unelte și alte mijloace inițiale de intervenție (mături din nuiele, pământ nisip etc.).

În raport cu limitele suprafețelor incendiate, existența obstacolelor naturale în calea propagării incendiilor și pericolul pentru vecinătăți se va proceda în primul rând la localizare prin crearea de zone de protecție. Pentru crearea zonei de protecție în cazul lanurilor se va cosi în jurul locului incendiat și se va ara și discui la marginea exterioară a zonei în care se cosește, o fâșie lată de cel puțin 5 metri.

În perioadele de caniculă și secetă prelungită arderea miriștii, vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă (Ordinul nr. 605/2008).

În conformitate cu Ordinul M.A.I nr. 605/2008, arderea miriștii și vegetației uscate se face cu respectarea următoarelor prevederi generale: condiții meteorologice fără vânt; parcelarea miriștii în suprafețe de maximum 10 ha, prin fâșii arate; izolarea zonei de ardere față de căi de comunicație, construcții, culturi agricole vecine, instalații, fond forestier, prin executarea de fâșii arate; desfășurarea arderii numai pe timp de zi; curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 m; asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere și stingere a eventualelor incendii; asigurarea pentru suprafețe de ardere mai mici de 5 ha a substanțelor și mijloacelor de stingere necesare; asigurarea, în cazul suprafețelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare și a personalului de deservire.
Arderea miriștii, vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută numai după obținerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administrației si internelor nr. 163/2007.
Sancțiuni contravenționale (O.M.A.I. nr. 163/2007)
Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice și de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice, arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase, de către proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu, fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului și fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență. (Art. 96, pct. 9 din O.U.G. Nr. 195/2005).
Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei, neelaborarea instrucțiunilor de apărare împotriva incendiilor și nestabilirea atribuțiilor de revin salariaților la locurile de muncă, de către administratori. (Art. 19, lit. g, art. 44, pct. 3, lit. e din Legea nr. 307/2006).

Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Știrbei” Călărași
Plt. maj. Tătăranu Ștefan-Ovidiu – Telefon: 0758236044 / 0723208850

Comentariile sunt inchise.