Sfaturi utile adresate copiilor pentru creșterea gradului de siguranță în mediul online

Media 9:34 pm - 15 martie, 2022 Comentariile sunt închise pentru Sfaturi utile adresate copiilor pentru creșterea gradului de siguranță în mediul online

Stabiliți împreună cu părinții o listă cu site-urile unde puteți să navigați, ce rețele de socializare utilizați și intervalul orar petrecut pe internet!
Atenție la persoanele străine, cunoscute pe diverse platforme de socializare! Nu le divulgați parolele de acces, informații personale ori despre familia dumneavoastră. Nu uitați: parolele conturilor sunt secrete și vă aparţin. Sunt precum cheile de la casă! Aveți grijă de ele și nu le furnizați străinilor.
Manifestați prudență atunci când postați mesaje sau materiale foto-video pe internet! Există posibilitatea ca acestea să rămână încărcate pentru totdeauna chiar dacă la un moment dat le ștergeți.
Nu răspundeţi la mesajele care vă supără sau care conţin cuvinte sau imagini nepotrivite! Păstraţi-le pentru a le arată părinţilor, profesorilor sau, în cazuri grave, poliţiei. Dacă primiţi e-mail-uri, fişiere, fotografii sau programe de instalare ce vi se par suspecte, mai ales de la cineva pe care nu îl cunoaşteţi, evitați să le accesați și ştergeţi-le din calculator. Ele pot avea viruşi sau programe care vă vor citi toate datele.
Adoptați un comportament responsabil și în timpul navigării! Dați dovadă de respect și nu adresați cuvinte jignitoare celor cu care interacționați în mediul online.
Dacă s-a întâmplat ceva pe internet care nu v-a plăcut, v-a speriat sau, pur şi simplu, nu ați înțeles, puteți oricând să vă opriți din navigare.
Închideți ferestrele de chat, e-mailul sau computerul în orice moment doriți.
Nu ignoraţi semnele cyber-bullying-ului! Dacă vă simțiți hărțuiți anunțați imediat părinții sau poliția.
Discutați direct cu părinții ori cu profesorii şi explicaţi-le ce v-a îngrijorat. Puteţi bloca ori elimina oricând din lista de contacte pe cei cu care nu mai vreţi să comunicaţi.
Este foarte important să nu uitați: părinţii sunt persoane de încredere cu care puteți să vorbiți inclusiv despre activitatea voastră pe internet. Nu tot ceea ce citiți sau vedeți pe internet este adevărat sau potrivit vârstei voastre. Accesați site-uri sigure şi verificați cu părinţii informaţiile citite.

Comentariile sunt inchise.