SFATURI PENTRU CONSUMATORII CARE FAC CUMPARATURI IN PRAGUL SARBATORILOR DE IARNA

Media 8:50 am - 20 decembrie, 2013 Comentariile sunt închise pentru SFATURI PENTRU CONSUMATORII CARE FAC CUMPARATURI IN PRAGUL SARBATORILOR DE IARNA

CE TREBUIE SA STIM INAINTE DE A CUMPARA

Carne (proaspata, congelata)

Carnea proaspata are un miros specific si nu trebuie sa se lipeasca de degete cand este pipaita. Carnea molesita, in care intra degetele, care este jilava si lipicioasa, este de proasta calitate – provine de la un animal bolnav sau este prea veche. O astfel de carne nu trebuie cumparata.! Carnea congelata se pastreaza in spatii frigorifice (congelator) care asigura temperatura de -18°C. Termenul de valabilitate este stabilit de producator si inscriptionat de acesta pe eticheta produsului. Verificati daca produsele se incadreaza in termenul de valabilitate.

ATENTIE!!! Respectati cu strictete aceasta temperatura! Nu intrerupeti lantul frigorific (la trecerea dintr-un congelator din altul, temperatura carnii nu trebuie sa fie peste -18°C).

Carnea vanduta in locuri special amenajate (macelarie, magazine alimentare, alimentare, tarabe speciale din piete) este sub control sanitar-veterinar. In carnea tocata viteza de patrundere a microorganismelor este mult crescuta.. Deci, dupa ce ati tocat camea, nu amanati pregatirea acesteia, este mult mai sanatos

Preparatele din carne in membrana.

ATENTIE!!! Preparatele de carne in membrana (salamuri, carnati, leberwursti, tobe) daca la pipait prezinta membrana lipicioasa, usor mazguita, nu trebuie cumparate. Nu sunt proaspete!

ATENTIE!!! Nu introduceti toba in congelator pentru pastrare! Aspicul se degradeaza si riscati sa o mancati cu lingurita dupa decongelare! Nu cumparati preparate din carne cu membrana crapata, compozitia neaderenta la invelis, cu goluri in compozitie, cu acumulari de grasime sau apa sub membrana.

Salamurile uscate (tip Sibiu) pot prezenta pe invelis mucegai alb. Termenele de valabilitate pentru preparatele din carne sunt stabilite de producator si trebuie sa fie inscrise de acesta pe etichetele care insotesc fiecare produs in ambalaj colectiv sau individual.

ATENTIE!!! Verificati eticheta produsului la cumparare si la incadrarea acestuia in termenul de valabilitate!

Pestele

Pestele proaspat are corpul rigid, incat luat in mana nu se indoaie. Nu uitati vorba romaneasca si, inainte de a cumpara peste, uitati-va la ochii si urechile acestuia: renuntati sa-l cumparati daca are ochii infundati in orbite sau urechile dezlipite de branhii. Daca pestele nu are cap, atunci sa aveti in vedere ca, la un peste proaspat, carnea este bine prinsa de oase, iar solzii opun rezistenta la desprinderi.

Ciocolata si produsele zaharoase

Ciocolata proaspata trebuie sa prezinte o suprafata lucioasa, nestratificata, si fara pete, sa fie onctuoasa, casanta la rupere, fara senzatie de rugozitate la masticare, culoare si gust specific.

ATENTIE!!! Ciocolata depozitata necorespunzator sau cu data durabilitatii minimale expirata poate prezenta gust ranced, de mucegai, suprafata mata, albita si poate fi infestata cu daunatori.

Drajeurile trebuie sa aiba suprafata neteda, lucioasa, uscata si nelipicioasa.

ATENTIE!!! Verficati incadrarea in data durabilitatii minimale 

Comentariile sunt inchise.