Sfaturi pentru consumatori in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale

Media 11:14 pm - 29 aprilie, 2013 Comentariile sunt închise pentru Sfaturi pentru consumatori in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale

In perioada premergatoare sarbatorilor Pascale, comisarii CJPC Calarasi desfasoara activitati de control pentru verificarea respectarii prevederilor legale la comercializarea produselor specifice acestei perioade: peste, carne si preparate din carne,oua, vopsea de oua, vin, produse de patiserie si cofetarie.
Dintre deficientele constatate pana la acest moment amintim:
– Nerespectarea conditiilor de depozitare prescrise de producator la peste ,carne si preparate din carne;
– Lipsa etichetarii produselor cu elementele de identificare si caracterizare ale acestora;
– Lipsa afisarii preturilor la produsele expuse la comercializare;
– Nerespectarea bunei vecinatati la depozitarea produselor alimentare;
– Lipsa inscriptionarii denumirii si adresei producatorului pentru produsele importate din afara Uniunii Europene;
– Dubla etichetare pentru o serie de produse alimentare.

Recomandari pentru consumatori:

CARNEA DE MIEL
-cumparati carne numai din locuri si spatii special amenajate;
-carnea trebuie sa fie stampilata cu stampila sanitar-veterinara;
-carnea sa fie elastica si sa nu prezinte suprafata lipicioasa si urat mirositoare;
-carnea achizitionata se va transporta in conditii igienice cat mai rapid si se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv 0-4 grade C.
PESTE
-la cumparare verificati daca pestele proaspat prezinta urmatoarele modificari:solzi care se desprind usor, corpul acoperit cu mucus urat mirositor, branhii de culoare cenusie sau bruna .In aceste cazuri pestele este alterat si poate prezenta un pericol pentru sanatateaconsumatorilor.
-pestele proaspat trebuie pastrat si expus la comercializare in vase cu gheata fiind partial acoperit cu fulgi de gheata.
OUA
-evitati achizitionarea oualor din locuri si spatii neamenajate si neautorizate in acest scop;
-nu cumparati oua a caror coaja este crapata, murdara sau sparta;
-la spargere ouale nu trebuie sa prezinte albusul tulbure sau amestecat cu galbenusul;
Verificati data durabilitatii minimale inscriptionata pe ambalaj , in cazul oualor ambulate sau pe un afis alaturat, impreuna cu alte informatii precum categoria de calitate , categoria de greutate , o mentiune a metodei de crestere;
VOPSEA DE OUA
-cumparati vopsea de oua numai din spatii autorizate;
-urmariti incadrarea produsului in data durabilitatii minimale;
-nu utilizati vosea pentru textile la vopsirea oualor,deoarece poate prezenta pericol pentru sanatate.
PRODUSE DE PATISERIE SI COFETARIE
-cumparati produse numai din locuri si spatii autorizate;
-Spatiile comerciale in care se vand aceste produse trebuie sa fie curate in permanenta si bine intretinute;
-verificati data durabilitatii minimale inscriptionata pe eticheta produselor si aveti in vedere faptul ca produsele de patiserie neambalate au valabilitate 24 de ore de la data fabricatiei.
VIN
-achizitionati vin numai din locuri autorizate;
-nu cumparati produse care se vand in recipiente PET refolosite de la vanzatorii ambulanti;
-verificati etanseitatea recipientelor;
-vinul care prezinta depuneri este impropriu consumului uman.

Comentariile sunt inchise.