În perioada 27-30 aprilie s-a desfășurat, la Pensiunea Brandeberg, Școala de cultură și afirmare românească, organizată de voluntarii care militează pentru unirea Basarabiei cu România.
La întâlnire au participat 22 de tineri basarabeni, din trei raioane ale Moldovei. Tinerii, elevi de liceu, în mare parte ce se află pentru prima oară în România, au participat timp de 5 zile la discuții ce legate de de legătura istorică, interesele și apropierile dintre românii ce trăiesc de o parte și de alta a Prutului.
Marius Dorin Lulea, președintele Centrului pentru Cultură, Istorie și Educație, care este membru al platformei unioniste , le-a discutat despre Unire, despre importanța Unirii Basarabiei cu România. Căile prin care poate fi îndeplinită, importanța și rolul societății civile într-o alegere democratică bazată pe voință și nu pe presiune a fost o temă intens abordată și aprofundată. De asemenea s-a accentuat faptul că în Republica Moldova este nevoie de o informare corectă asupra acestui subiect.
Deoarece tinerii elevi sunt și pasionați de mass-media, aceștia colaborând cu radioul online, radiorezina.com, au fost abordate și discuții legate de jurnalism. În linii mari, Nelu Bălașa, liderul Acțiunii 2012, filiala Călărași, a interacționat cu tinerii jurnaliști și le-a vorbit despre această meserie, și despre modul în care alegem și compunem o știre, de importanța acestora, în special în acest context al Unirii, de a conștientiza cetățenii Moldovei și României de importanța realizării Unirii pentru fiecare dintre noi.
Școala de cultură și afirmare românească a reprezentat un foarte bun prilej pentru tinerii Basarabiei să cunoască meleagurile româneşti și să participe la diverse activităţi în urma cărora, au acumulat noi cunoştinţe. Astfel aceștia au vizitat puncte de atracție turistică din zona Râjnov – Bran și orașul Brașov.
Atrași de frumusețile țării noastre și încărcați cu un bagaj bogat de noi informații adevărate despre realitățile din cele două țări, tinerii basarabeni au plecat spre casă plăcut impresionați și cu dorința ca și societatea lor să se schimbe cât mai repede pentru a le crea condițiile pentru un trai mai bun, pentru a nu mai fi îngrădiți, pentru ca românii să circule liber printre români.
Comentariile sunt inchise.