Salonul anual de caricatură

Media 10:14 am - 25 septembrie, 2019 Comentariile sunt închise pentru Salonul anual de caricatură

Muzeul Municipal Călărași împreună cu Cenaclul literar-artistic ”Phoenix” din Călărași au organizat în ziua de 9 septembrie a.c. cea de-a III-a ediție a Salonului anual de caricatură, salon care reunește pe simeze cinci expozanți călărășeni (Victor Grigore, Cornel Ursu-Dobrogea, Jimmy Stănescu, Petronela Milea și Carmen Pavel) și șase spanioli membri ai Asociației de umor grafic și caricatură din Canaria (Nestor Damase del Pino, Antonio Cerpa Perez, Alberto Manrique de Lara Yfierro, Harry Gordon Beuster, Rafaely Bethencourt, Carlos Rodriguez Cablines).

Simezele găzduiesc cu număr mare de lucrări executate în acuarelă, tempera sau carbine, parte din ele fiind sub formă de colaje, cele mai multe reprezentând chipuri ale unor personalități din diferite domenii, ori oameni simpli, cărora autorii au încercat să le surprindă unele trăsături specifice, trăsături trecute însă prin filtrul umorului.

Privindu-le, ele încântă ochiul privitorului, întrucât liniile ce le marchează trăsăturile și cromatica aplicată reușesc să le apropie de modelul ales, demonstrând că autorii sunt buni desenatori și cunoscători ai fizionomiei umane. Unele dintre aceste sunt remarcabile fiind studii foarte reușite unde s-au experimentat procedee unice în domeniul grafic.

Pe simeze se află și lucrările lui Cornel Ursu-Dobrogea care în afara desenului și culorii conțin și dialoguri ori alte mențiuni din care vizitatorul află mesajele ce vrea să le transmită: dominația banului, corupția, trucarea licitațiilor, fuga de răspundere, plagiatul, dorința de a rămâne la putere, plecările din țară, infracțiuni comerciale etc.

Și la această ediție lipsesc caricaturile fără cuvinte care să satirizeze aspecte ale vieții cotidiene, stil mult mai dificil dar nu imposibil de realizat mai ales că teme se întâlnesc la tot pasul. Mai trebuie inspirație și viziune.

În prezența unui public numeros, vernisajul a fost deschis de Florin Rădulescu, directorul muzeului, după care a vorbit despre rolul caricaturii Cornel Ursu-Dobrogea, membru al cenaclului iar criticul de artă Ana Amelia Dincă a prezentat expozanții cât și lucrările acestora.

 

Salonul Anual de Caricatură

(catrene)

Unui caricaturist

Mai în glumă, mai în serios

Înțepi cu vârful de peniță.

Totu-i plăcut, totu-i frumos

Gluma fiindu-ți  preferință.

 

Despre caricatură

Când grafica devine o satiră

Umorul curge în cascade

Și-atunci nimic nu ne mai miră:

Caricatura-i sus pe baricade.

 

Unuia vizat de caricatură

Văzându-și chipul în ”contur”

Și ”înfrumusețat” cu tente

A observat că cei din jur

Îl priveau c-am cu… regrete.

 

Dezamăgire

Nevoit să vadă vernisajul

Un oficial bine plătit

Înțelegând iute mesajul

S-a simțit că-i dat cu… flit.

 

Constantin MITULESCU

Comentariile sunt inchise.