”România îmbracă IA”

Media 6:42 pm - 25 iunie, 2021 0

Sub acest generic, Muzeul Dunării de Jos prin Secția de Etnografie a vernisat joi 24 iunie o expoziție dedicată Zilei Universale a Iei, prezentând publicului mai multe exemplare ale iei componentă a portului popular românesc, aflate în patrimoniul instituției culturale și care își au originea din mai multe zone ale țării.

Sărbătorită din 2013 în ziua de Sânziene ”Ziua Universală a Iei” a devenit în scurt timp o sărbătoare globală ca fiind marcată în prezent în foarte multe țări de pe toate continentele.

Vernisajul a fost deschis de Oană Virginia șefa Secției de Etnografie care a punctat importanța evenimentului făcut și legătura cu trecutul poporului nostru, cu credința sa dar și cu elemente din mitologia românească prin amintirea sânzienelor ființe reprezentative pentru cultura și credința noastră.

Fulga Daniela – muzeograf etnografic, a prezentat mai pe larg evoluția iei, a marcat elemente de importanță spirituală și istorică, ca fiind element de bază a portului atât la muncile ogorului, la horă, la sărbătorile religioase  etc.

Ia se regăsește și în elementele sculpturale de pe Columna lui Traian din Roma sau în cronica pictată de la Viena. A mai prezentat că elementele de broderie nu erau niciodată terminate, întrucât în gândirea femeilor care le confecționau era credința că desăvârșirea aparține numai divinității. Superbă constatare.

Expoziția este un eveniment cultural foarte reușit și poate fi vizitată până la 30 iulie 2021. Constantin Mitulescu 

Lasă răspuns »