REZULTATELE FINALE ALE CONTROALELOR ÎN CENTRELE REZIDENȚIALE DIN JUDEȚUL CĂLĂRAȘI

Media 12:45 pm - 19 iulie, 2023 Comentariile sunt închise pentru REZULTATELE FINALE ALE CONTROALELOR ÎN CENTRELE REZIDENȚIALE DIN JUDEȚUL CĂLĂRAȘI

Au fost finalizate controalele efectuate de către echipele mixte (DSP, IPJ, CJPC, AJPIS, ITM, ISU, DSV Județul Călărași), efectuate în perioada 10-16 iulie 2023, la centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice/persoanelor adulte cu dizabilități/copiilor, de stat sau private, din județul Călărași. La data curentă, la nivelul județului Călărași, 564 de persoane sunt în evidențele centrelor verificate din care: 153 de copii, 195 persoane vârstnice, 178 persoane cu dizabilități, alte persoane 38.
Potrivit informărilor din raportul general al fiecărei instituții deconcentrate de control s-au verificat 30 de centre: 25 de stat și 5 private.
Ca și deficiențe constatate exemplificăm:
– spații neigienizate corespunzător
– materiale combustibile depozitate în camera centralei termice – hidranți nefuncționali și stingătoare fără verificări periodice
– alimente expirate și confiscate pe loc
– baterii sanitare deteriorate
– mucegai în camere și băi
– lenjerii pătate și degradate
– infiltrații și deteriorări ale pereților interiori și exteriori
– veselă cu urme de rugină
– instalații electrice neizolate
– truse sanitare expirate
– lipsă autorizație de securitate la incendiu
– substanțe periculoase depozitate necorespunzător

Ca urmare a situațiilor constatate s-au dispus următoarele:
– au fost aplicate 57 de amenzi contravenționale cu o valoare totală de 366.984 lei
– a fost întocmit un dosar penal
– 1 centru a fost închis
Cuantumul cel mai scăzut al amenzilor aplicate de către o instituție de control a fost de 248 lei, iar cel mai mare de 35.000 lei.
În județul Călărași, pe raza localității Sohatu, un centru a fost depistat că funcționa clandestin și a fost închis în urma controalelor, întrucât își desfășura activitatea fără a deține licențele de funcționare. În cauză s-a dispus măsura sistării admiterii beneficiarilor în serviciul social până la obținerea licențelor de funcționare. 6 beneficiari din cei 7, aflați în centru, au fost luați de aparținători, iar o persoană a fost internată la Spitalul Municipal Oltenița pentru evaluare medicală, ulterior fiind luată de aparținători.
De asemenea, în urma verificărilor efectuate într-un centru rezidențial din Chitila, județul Ilfov, au fost relocați în Centrul de Îngrijire și Asistență Ciocănești un număr de 26 beneficiari. Aceștia erau înregistrați în evidențele DGASPC Călărași și fuseseră, inițial, mutați la Chitila în urma închiderii centrului de la Plătărești.

Comentariile sunt inchise.