Recomandări ale I.S.U. „Barbu Știrbei” al județului Călărași

Media 2:28 pm - 10 ianuarie, 2013 Comentariile sunt închise pentru Recomandări ale I.S.U. „Barbu Știrbei” al județului Călărași
Având în vedere temperaturile scăzute înregistrate în această perioadă și suprasolicitarea mijloacelor de încălzire de diferite tipuri, pentru prevenirea situațiilor de urgență generate de incendii la gospodăriile cetățenești, care au ca principale cauze: folosirea necorespunzătoare a instalațiilor electrice și suprasolicitarea acestora sau utilizarea mijloacelor de încălzire electrice improvizate, deteriorarea coșurilor de evacuare a fumului, amplasarea necorespunzătoare și neîntreținerea periodică a acestora, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Barbu Știrbei” al județului Călărași recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:
Instalații electrice defecte sau improvizate:
– Aparatele electrice, cablurile electrice, prizele și întrerupătoarele cu defecțiuni sunt surse frecvente de incendiu.
– Pentru remedierea aparatelor și instalațiilor electrice defecte apelați la specialiști.
– Nu utilizați aparatele electrice cu mâinile ude. Riscați să vă electrocutați și să suferiți arsuri.
– Nu trageți de cablul pentru debranșarea unui aparat electric. acesta se poate deteriora, devenind o sursă de incendiu.
– Nu folosiți prize multiple: adeseori suprasolicitate, acestea se încălzesc și există riscul producerii unui incendiu.
– Nu cumpărați jucării electrice care se conectează direct la priză: o jucărie prin care trece o tensiune de 220 V poate fi periculoasă pentru un copil. Vă recomandăm jucăriile echipate cu un transformator de protecție care reduce tensiunea la o valoare inofensivă, de regulă de 12 V.
– Nu amplasați un obiect metalic de lungime mare (scară, țeavă, antenă) în apropierea unei linii electrice aeriene: aceasta conduce adesea la accidente mortale.
– La înlocuirea siguranței în tabloul electric, se interzice folosirea unui fuzibil cu diametrul mai mare decât cel corect: prin utilizarea unui fuzibil mai gros, a lițelor, cuielor, monezilor, etc., în cazul suprasolicitării rețelei electrice sau a unui scurtcircuit, acesta nu se mai poate topi, conducând la încălzirea puternică a cablului de alimentare sau a prizei, în aceste condiții putându-se declanșa un incendiu.
 
Coșuri de fum defecte, necurățate sau neprotejate
– Coșurile de fum vor fi periodic verificate, curățate și reparate de către personal specializat și autorizat;
– Se recomandă văruirea acestora în poduri pentru a observa eventualele fisuri;
– Burlanele se protejează cu materiale izolatoare la trecerea prin pereții combustibili;
– Coșurile de fum trebuie să fie prevăzute cu ușițe pentru curățire. aceste ușițe trebuie să fie executate din materiale incombustibile și să fie duble în pod, ușițele din pod se vor amplasa la maximum 1,20 m de elementele combustibile ale acoperișului.
Mijloace de încălzire defecte, improvizate
– Se interzice utilizarea instalațiilor de încălzire cu improvizații sau defecțiuni și lăsarea lor în funcțiune nesupravegheate.
– Respectați distanțele de protecție dintre sobe și materialele combustibile.
– Amplasați în fața sobelor cu lemne o cutie metalică: aceasta va asigura protecția față de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse, care ar putea
determina incendierea materialelor combustibile cu care acestea ar veni în contact.
– Eventuala încălzire a adăposturilor de animale sau a grajdurilor este admisă numai dacă sunt folosite sobe fixe din cărămidă sau mijloace cu acumulare de căldură care se alimentează din exteriorul acestor încăperi ori prin instalații de încălzire centrale.
– Se interzice folosirea sobelor cu ușițele sau cenușarele defecte ori care nu se închid.
– Cenușa și jăratecul vor fi depozitate în gropi speciale, iar în condiții de vânt se va stinge cu apă.
– Repararea din timp a sobelor, coșurilor, văruirea acestora în poduri pentru a observa eventualele fisuri, protejarea burlanelor cu materiale izolatoare la trecerea prin pereții combustibili;
– Nu alimentați, indiferent de situație, sobele în exces, suprasolicitarea și supraîncălzirea acestora generează, de regulă, accidente;
– Montați sobele fără acumulare de căldură respectând distanțele de siguranță față de elementele de construcție realizate din materiale combustibile;
– Izolați pardoseala combustibilă de sub sobele fără acumulare de căldură cu o placă de azbest de 0,5 cm acoperită cu tablă sau printr-un postament de cărămidă, beton etc. cu grosimea de 6 cm. Această protecție va depăși perimetrul sobei, lateral cu 25 cm și în fața focarului cu 50 cm.
– Aprinderea focului în sobă nu se va face utilizând benzină sau motorină, această practică putând genera, în caz de neatenție, accidente;
Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Știrbei” Călărași
Plt. maj. Tătăranu Ștefan-Ovidiu – Telefon: 0758236044 / 0723208850

Comentariile sunt inchise.