Având în vedere atenționarea meteorologică privind intensificarea vântului cu viteze de 60-70 km/h și ninsori, valabilă în sud-estul țării, în perioada 19.12.2012, ora 02,00 – 20.12.2012, ora 20,00, cu posibilitatea prelungirii sau transformării avertizării din Cod Galben în Cod Portocaliu, Comandamentul Județean pentru Situații de Urgență Călărași recomandă tututror conducătorilor auto să limiteze sau chiar să sisteze deplasările în afara localităților pentru această perioadă!
Recomandări adresate participanților la trafic în condițiile atenționării Cod galben de viscol și ninsori pentru perioada 19 – 20 decembrie
7:50 pm - 18 decembrie, 2012 Comentariile sunt închise pentru Recomandări adresate participanților la trafic în condițiile atenționării Cod galben de viscol și ninsori pentru perioada 19 – 20 decembrieÎn cazurile în care situația efectivă din teren o va impune există posibilitatea închiderii circulației pe anumite drumuri sau tronsoane de drum pentru perioade de până la 48 de ore!
Cei care nu respectă interdicția de a pătrunde pe un tronson de drum unde a fost restricționată circulația riscă să fie sancționați contravențional și să le fie reținut permisul de conducere!
În condițiile unui carosabil acoperit cu zăpadă, trebuie să luați în considerare următoarele sfaturi:
– Nu plecați în călătorie înainte de a vă interesa de condițiie de trafic și despre starea drumurilor pe tronsoanele de drum pe care urmează să le parcurgeți! Contact Comandamentul Județean pentru Situații de Urgență Călărași: 0242311818.
– Adaptați permanent viteza de rulare la condițiile de drum și trafic. Astfel, chiar dacă vă aflați în localități sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheață, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulați cu o viteză care să permită oprirea în siguranță, având în vedere distanța de frânare în astfel de condiții este mult mai mare.
– Evitați acționarea bruscă a sistemului de frânare și a mecanismului de direcție, deoarece autovehiculul pe care îl conduceți poate derapa. Folosiți cu precădere frâna de motor atunci când rulați pe un carosabil alunecos. Nu efectuați depășiri riscante!
– Dacă este necesar să conduceți pe vreme de iarnă, plănuiți deplasarea din timp. Asigurați-vă că aveți suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiți din cauza frigului și, totodată, să puteți continua drumul după deblocare. Pentru a evita riscul înzăpezirii pe câmp, nu continuați deplasarea și alegeți să vă retrageți în localități, acolo unde puteți găsi adăpost!
– La pornire pentru a evita patinarea roților, demarați ușor și accelerați progresiv pentru a evita patinarea roților și derapajul
– Verificați instalația de iluminare-semnalizare, nivelul uleiului, antigelului, lichidului de parbriz, precum și instalația de climatizare. Curățați în permanență farurile și blocurile de semnalizare.
– Prevederile legale în vigoare interzic circulația autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
– Pentru a evita blocarea roților și pierderea controlului asupra autovehiculului, trebuie să sesizați și să frânați din timp, foarte ușor și progresiv.În cazul blocării roților și derapării eliberați pedala de frână pentru a recâștiga aderență apoi frânați din nou progresiv folsoind și frâna de motor;
– Abordați curbele ușor, păstrând o viteză redusă și uniformă;
– Păstrați o distanță de siguranță față de autovehiculul care circulă în față
– În situația în care rămâneți în pană pe un sector de drum înzăpezit, scoateți autovehicululul cât mai în afara părții carosabile pentru a nu bloca intervenția utilajelor de deszăpezire și aprindeți lămpile de poziție și de avarie.
Comentariile sunt inchise.